Περιφέρεια Αττικής:

 

–       Διαθεσιμότητα ΙΔΑΧ:

  • Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων

 

–       Ψήφισμα για την παράταση πιστοποίησης των δημοσίων Κ.Τ.Ε.Ο.:

  • Το Υπουργείο Μεταφορών δεν προχώρησε τις απαραίτητες διαδικασίες και για αυτό δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα η πιστοποίηση
  • Η τακτική του Υπουργείου για απαγόρευση των ελέγχων από 04.01.2013 από τα Δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο. επιφέρει τεράστια οικονομική βλάβη στο δημόσιο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών
  • Πρέπει να δοθεί οριστική λύση και παράταση για ένα χρόνο

 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε εκ νέου το θέμα των εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να προβεί σε νέες ενέργειες, ώστε να συνδράμει επικουρικά στον αγώνα των εργαζομένων.

Μετά από διαλογική συζήτηση ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επανέλαβε ότι «η Περιφέρεια Αττικής στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, παρέχοντάς τους νομική υποστήριξη» και πρότεινε την επαναφορά της συζήτησης, μόλις υπάρξουν νέες εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «εάν οι υπάλληλοι στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες θέσεις, τότε το θέμα θα έχει κλείσει προσωρινά. Θα πρέπει όμως να επανέλθουμε και να το ξανασυζητήσουμε όταν έρθει το μεγάλο τσουνάμι των 25.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013».

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το θέμα των Δημοσίων Κ.Τ.Ε.Ο. που ανήκουν στις Περιφέρειες, με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων που απαγόρευσε από τις 04.03.2013 τη διενέργεια τεχνικών ελέγχων οχημάτων και την έκδοση Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου από τα Δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο., λόγω της μη έγκαιρης πιστοποίησής τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κ. Άννας Παπαδημητρίου – Τσάτσου, κατά πλειοψηφία, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφασίζει να ζητήσει να παραταθεί ο χρόνος για την πιστοποίηση των Δημόσιων Κ.Τ.ΕΟ. Παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής που προχώρησαν έγκαιρα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να πιστοποιηθούν τα πέντε (5) δημόσια Κ.Τ.ΕΟ., που λειτουργούν σε αυτήν μέχρι την 03.01.2013, αυτό δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων δεν ολοκλήρωσαν πλήρως και έγκαιρα σειρά διαδικασιών απαραίτητων για την πιστοποίησή τους, τροποποιώντας ακόμα και τις απαραίτητες γι’ αυτήν προδιαγραφές στις 28.12.2012.

Με εγκύκλιό του, το παραπάνω αναφερόμενο Υπουργείο απαγορεύει από τις 04.01.2013 τη διενέργεια τεχνικών ελέγχων οχημάτων και την έκδοση Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου, από τα Δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο.

Η τακτική αυτή του Υπουργείου, επιφέρει οικονομική βλάβη στο Δημόσιο, με την απώλεια εσόδων σε μία ήδη δύσκολη συγκυρία για το κράτος.

Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια των πολιτών, αφού οχήματα, όπως λεωφορεία τουριστικά, αστικά, υπεραστικά, σχολικά, φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών και μεταφοράς επικινδύνων υλικών κ.λ.π., δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο θέμα, με παράταση ενός (1) χρόνου για την πιστοποίηση των Δημόσιων Κ.Τ.Ε.Ο., καθότι αυτά είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ».