Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

–       Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ‘σαλταδόρους’ να εμφανίζονται ως εγγυητές

–       Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μετατρέψουν τη χώρα σε λοταρία

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε «σαλταδόρους» και λοιπούς παρατρεχάμενους της εκάστοτε εξουσίας να εμφανίζονται ως εγγυητές και προστάτες της Δημόσιας Υγείας, διεκδικώντας κονδύλια από όποιο φορέα θεωρούν ότι έχει την οικονομική δυνατότητα. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μετατρέψουν τη χώρα σε λοταρία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, με αφορμή το θέμα της εναπόθεσης σημαντικών ποσοτήτων φωσφογύψου στην περιοχή του Σχιστού, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Σγουρός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τόνισε:

«Η περιβαλλοντική πολιτική είναι ένα θέμα που πρέπει να μας αφορά όλους. Τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, είτε αφορούν τα απορρίμματα, είτε τα λύματα, είτα τα επικίνδυνα απόβλητα, έχουν φτάσει πλέον στην πόρτα μας. Η Πολιτεία συνεχίζει να κλείνει τα μάτια και να λειτουργεί αποσπασματικά.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά παρατηρούμε μια προσπάθεια να μετατεθούν ευθύνες του Κεντρικού Κράτους στην Περιφέρεια Αττικής για προβλήματα του παρελθόντος. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει επιτέλους να ενεργοποιηθεί, η Δικαιοσύνη να ελέγξει σε βάθος τα μέχρι σήμερα εκτελεσθέντα έργα αποκατάστασης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού με τους φορείς της να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για οριστική επίλυση του προβλήματος.

Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ετεροδιοίκηση. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε ως Περιφέρεια Αττικής να συμβάλλουμε στην επίλυση θεμάτων που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν μπορούμε όμως να λύσουμε όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος και το κόστος.

Απαιτείται ειλικρινής και ουσιαστική συνεργασία από όλους τους φορείς για να υπάρχει συνοχή και αποτέλεσμα».