«Ένταξη της κατασκευής του έργου εγκατάστασης, επεξεργασίας καθαρισμού λυμάτων και ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης Δήμου Ύδρας στο ΕΠΕΡΡΑΑ, από την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων»

 

Επιτυχή κατάληξη είχε η πρόταση που κατέθεσε η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την χρηματοδότηση του μεγάλου έργου κατασκευής του έργου εγκατάστασης, επεξεργασίας καθαρισμού λυμάτων και ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης Ύδρας. Η πρόταση που υποβλήθηκε μετά την προγραμματική συμφωνία Περιφέρειας Αττικής – Δήμου Ύδρας, έγινε δεκτή και το έργο εντάχθηκε  στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» (ΕΠΕΡΡΑΑ), γεγονός πολυσήμαντο που ανοίγει πλέον το δρόμο υλοποίησης αυτού του μεγάλου έργου ζωής για την Ύδρα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 11.826.124,09 ευρώ και η ένταξη έγινε με την απόφαση με Α.Π, οικ. 119361/14-5-2012 του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με κωδικό MIS 349442.

Σκοπός του έργου είναι η συγκέντρωση και επεξεργασία των λυμάτων της Ύδρας, ενός νησιού που αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά λόγω των άριστων περιβαλλοντικών δεδομένων, της μικρής απόστασης από τον Πειραιά και, κυρίως, λόγω των αμέτρητων τοποθεσιών φυσικής ομορφιάς που περιβάλλουν τον ομώνυμο- οικισμό του νησιού.

Με το αναπτυξιακό αυτό έργο βελτιώνονται ποιοτικά οι συνθήκες ζωής, με άμεσο αποτέλεσμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το σχεδιασμό των προϋποθέσεων αναπτυξιακών εφαρμογών που θα προσδώσουν στη γενικότερη αντιμετώπιση της Ύδρας, χαρακτήρα σταθερότητας με σημαντική έμφαση σε βασικότατα έργα υποδομής. Δίδεται επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος μιας και αυτό αποτελεί το φυσικό μέγεθος προσέλκυσης και εξυπηρέτησης των τουριστών, καθώς ο τουρισμός παράγει κύριες απασχολήσεις του πληθυσμού που αποτελούν σημαντικούς συντελεστές των προοπτικών ανάπτυξης του νησιού.

Μετά από την θετική αυτή εξέλιξη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ένταξη της κατασκευής του έργου εγκατάστασης επεξεργασίας καθαρισμού λυμάτων και ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου της Ύδρας στο ΕΠΕΡΡΑΑ, αποτελεί κορυφαίας σημασίας εξέλιξη για το μέλλον της Ύδρας και δικαίωση της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και του Δήμου Ύδρας που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να λύσουν ένα πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες το νησί.

Με το έργο αυτό μπαίνουν οι βάσεις για να οδηγηθεί η Ύδρα σε μια νέα εποχή αυτάρκειας, δημιουργίας και ανάπτυξης και να πάρει τη θέση που της αξίζει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας, ως ένα από τα πιο πολύτιμα μαργαριτάρια του.

Η απόφαση για την χρηματοδότηση ενός έργου τέτοιας χρησιμότητας, δείχνει στην πράξη ότι το μήνυμα του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού «με έργο πάμε μπροστά», έχει αντίκρισμα αλήθειας και δικαιώνει την απόφασή μας να κινηθούμε με συνέπεια για τη δημιουργία έργων υποδομών που θα αναβαθμίσουν τα νησιά μας, βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία συνθηκών για παροχή καλύτερων υπηρεσιών που θα αναβαθμίζουν στην πράξη το τουριστικό προϊόν.

Η βούλησή μας είναι να υλοποιήσουμε έργα ουσίας και δράσεις αιχμής, που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των μικρών μας πατρίδων, με το βλέμμα στραμμένο στο περιεχόμενο και όχι στη βιτρίνα. Με συνέργειες και αποφασιστική δράση, ξεκινάμε ένα έργο ζωής που θα δώσει στην Ύδρα σύγχρονες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού με την ταυτόχρονη ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου. Αυτή είναι μόνο η αρχή για τα νησιά μας που δικαιούνται καλύτερης τύχης.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειά μας και τα στελέχη της τεχνικής μας υπηρεσίας που κατέβαλαν άοκνες πολύμηνες προσπάθειες.

Κυρίως όμως, τον Δήμαρχο Ύδρας Άγγελο Κοτρώνη, τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, που ομόφωνα μας εμπιστεύθηκαν την προώθηση και την εκτέλεση ενός έργου που θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων στο νησί»