Σε συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Δήμος Δραπετσώνας – Κερατσινίου την Κυριακή 29-4-2012 στην παραλία Δραπετσώνας με σύνθημα “Ανοίγουμε διέξοδο στη θάλασσά μας” συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου. Στόχος της κινητοποίησης ήταν η επαναφορά για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο της ανάγκης για αξιοποίηση του χώρου των λιπασμάτων και της διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων στο θαλάσσιο μέτωπο.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου, τόνισε:

«Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε στη σημερινή κινητοποίηση και ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής που διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμα  να περπατούν δίπλα στο κύμα, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από συρματοπλέγματα και χωρίς να χρειάζονται την άδεια κανενός.

Όπως θα θυμάστε μία από τις πρώτες ενέργειές μας ως Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά  ήταν η διοργάνωση τον Ιούνιο του 2011 ημερίδας με στόχο τη  διαμόρφωση πολιτικών για τη διαχείριση των  ελεύθερων χώρων  στην Αττική και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά και την αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών οι οποίοι ασφυκτιούν από το τσιμέντο που τους περιβάλλει.

Ειδικά για την περιοχή των λιπασμάτων συγκροτήσαμε, αμέσως μετά την ημερίδα για τους ελεύθερους χώρους, κοινή επιτροπή με το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας με αντικείμενο την διερεύνηση και διατύπωση της βέλτιστης πρότασης για την αξιοποίηση των 660 στεμμάτων του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων προς όφελος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και  τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού  και ανάπτυξης.  Μιας πρότασης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος μέσα από το αρμονικό πάντρεμα των δυνατοτήτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Όμως σήμερα δεν μπορώ να μην αναφέρω και την πίκρα και την απογοήτευση που αισθάνθηκα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κατά ισχυρή ιστορική πιθανότητα ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, παρατημένο στην τύχη του μέσα στο χώρο του πρώην εργοστασίου των λιπασμάτων. Ένα μνημείο του οποίου την ύπαρξη αγνοούν ακόμη και οι Δραπετσωνίτες που ζουν δίπλα, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 

Η πλήρης εγκατάλειψη μνημείων όπως το συγκεκριμένο αλλά και του τύμβου των Σαλαμινομάχων απέναντι στη Σαλαμίνα, καταδείχνουν την πλήρη απαξίωση της ίδιας της ιστορίας μας από  την πολιτεία, η οποία αφενός  ξεχνά ότι λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον και αφετέρου  παραγνωρίζει εκούσια την αναπτυξιακή διάσταση των πολύτιμων πολιτιστικών θησαυρών ως πόλου έλξης επισκεπτών και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα αφενός για τη βελτίωση του περιβάλλοντος με την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, την αύξηση του πρασίνου και την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα  και αφετέρου για την ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορικής μας κληρονομιάς, όπως ήδη κάνουμε με τη χρηματοδότηση των έργων συντήρησης και ανάδειξης στην Ηετιώνια Πύλη και το Κονώνειο Τείχος.

Ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο της Δραπετσώνας, αμέσως μετά την κινητοποίηση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας,  πραγματοποιήθηκε   με τον πρόεδρο του ΟΛΠ  Γιώργο Ανωμερίτη, τον Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας Λουκά Τζανή, τους Αντιδημάρχους Χρονόπουλο Κώστα και  Δατσέρη Βάνα και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δραπετσώνας Αντωνόπουλο Δημήτρη, κατά την οποία συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση από τον  ΟΛΠ των έργων σύνδεσης του υπό ανάπλαση προβλήτα «Κράκαρη» με το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

Επιπλέον προτίθεμαι στο αμέσως προσεχές διάστημα  να θέσω το θέμα του ακριβούς ιστορικού  χαρακτηρισμού του μνημείου καθώς και του προγραμματισμού εργασιών ανάδειξής του στην προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων και από κοινού να προχωρήσουμε σε ενέργειες προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών».