Το γεγονός ότι οι παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν αποδεχθεί το ρόλο του απόλυτου κομπάρσου και το δρόμο της στείρας κριτικής και των άναρθρων κραυγών είναι γνωστό από την αρχή σχεδόν της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας.

 

Αυτό, εντούτοις, που εξακολουθεί να μας προξενεί έκπληξη είναι οι διαρκώς νέοι τρόποι που εφευρίσκουν, προκειμένου να δικαιολογήσουν γιατί οι πολίτες της Αττικής τους έχουν επιφυλάξει περίοπτη θέση στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Και τούτο διότι, με τα – ενορχηστρωμένα με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού – δελτία Τύπου που εξέδωσαν οι παρατάξεις της κυρίας Δούρου και του κυρίου Σγουρού, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να απέχουν από την 25η έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με θέματα τη Γνωμοδότηση του Σώματος επί δύο (2) Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μείζονος ενδιαφέροντος για τους πολίτες της Αττικής (Κυβερνητικό Πάρκο με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της «ΠΥΡΚΑΛ» του Δήμου Δάφνης – Υμηττού και δημιουργία Κέντρου Δεδομένων στα Σπάτα Αττικής εκ μέρους του τεχνολογικού κολοσσού «Microsoft»), κατάφεραν να επιβεβαιώσουν – για πολλοστή φορά – ότι είναι τσακωμένοι με την αλήθεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Δήθεν ενιστάμενες για «θεσμικό κατήφορο» της Διοίκησης, οι παρατάξεις της κυρίας Δούρου και του κυρίου Σγουρού εκ του πονηρού αμελούν να αναφέρουν ότι οι δια περιφοράς συνεδριάσεις των Συλλογικών Οργάνων προβλέπονται ρητά στα άρθρα 167, παρ.1 και 2 Ν.3852/2010 και 78 Ν.4954/2022 ως και στην υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 72546/16.12.2022 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. Α’ 136/16.12.2022) και δικαιολογούνται σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, όπως ακριβώς οι ανωτέρω που αποτελούν τα μόνα θέματα της 25ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

 

Τάχα διαμαρτυρόμενες για έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και διατύπωσης της αντίθετης άποψης, τεχνηέντως παραλείπουν να αναφέρουν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συνεδριάζει επί 10ωρο τουλάχιστον, με την παγκόσμια πρωτοτυπία οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης να τοποθετούνται πολλαπλάσιο χρόνο ακόμα και από αυτούς τους Εισηγητές των θεμάτων εκ μέρους της Διοίκησης.

 

Αποπειρώμενες να δημιουργήσουν επίπλαστες εντυπώσεις αναφέρουν ότι η εν λόγω έκτακτη συνεδρίαση οφείλεται δήθεν σε αμέλεια της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να προετοιμάσει έγκαιρα τα σχετικά θέματα, μολονότι άριστα γνωρίζουν ότι μία Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόνον όταν είναι έτοιμη η Εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης των Υπηρεσιών, η οποία σε αμφότερα τα θέματα που αποτελούν την Ημερήσια Διάταξη της 25ης έκτακτης συνεδρίασης ήταν έτοιμη προ ελαχίστων μόλις ημερών.

 

Ορρωδώντας προς ουδενός τολμάνε να ψελλίσουν ότι τάχα η «Διοίκηση Πατούλη» δε νοιάζεται για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και των Δημοτικών Συμβουλίων, μολονότι σε αμφότερα τα εδώ ενδιαφέροντα θέματα τα Δημοτικά Συμβούλια των οικείων Δήμων έχουν τοποθετηθεί ευκρινέστατα, δι’ αντίστοιχων αποφάσεών τους (από 12/9/2022 ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού – από 12/12/2022 ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος). Και – τελικά – δικαιολογώντας πλήρως τον τίτλο «παρατάξεις της απραξίας», που δικαιολογημένα τους έχει απονείμει ο λαός της Αττικής, αιτούνται την ακύρωση / αναβολή της έκτακτης αυτής συνεδρίασης απολύτως σκόπιμα και με μοναδικό μέλημα να εκδοθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις από τις αρμόδιες αδειοδοτούσες Αρχές, χωρίς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να έχει γνωμοδοτήσει σχετικώς.

 

Και κάτι τελευταίο: οι εποχές που η Διοίκηση της Περιφέρειας ήταν «δεξιά» ή «αριστερά» και οι Δήμαρχοι «ημέτεροι» και «αποπαίδια» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί κυρία Δούρου. Το έχουμε πει και – δυστυχώς – θα το ξαναπούμε: εμετρήθητε, εζυγίσθητε και ευρέθητε ελλιπής.