Γ. Πατούλης: «Προστατεύουμε τους καταναλωτές από φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία»

Συνεχίζονται οι υγειονομικοί έλεγχοι που πραγματοποιούν στην αγορά οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα μη τήρησης των απαιτούμενων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα κατά την2η  περίοδο των ελέγχων από 23-12-2022 έως 02-01-2023, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας πραγματοποίησαν συνολικά 599 ελέγχους σε διάφορες επιχειρήσεις τροφίμων (παρασκευαστές και συσκευαστές), διανομείς και μεταφορείς, στο Λιανικό Εμπόριο (υπεραγορές, παντοπωλεία, κάβες κλπ), σε επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών (μαζικής εστίασης πλήρους και μερικής επεξεργασίας), σε παρασκευαστές που πωλούν κυρίως λιανικώς (αρτοποιεία, κρεοπωλεία bakeoff,κλπ), καθώς και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήρια, κουρεία, περιποίησης άκρων κλπ).

Από τα αποτελέσματα των ελέγχων έγιναν συνολικά 286 συστάσεις συμμόρφωσης, ενώ δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις που να επισύρουν ποινή χρηματικού προστίμου.

Επιπλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποίησαν συνολικά 458 ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του  Covid-19 και έγιναν 14 συστάσεις, ενώ σε ελέγχους για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας έγιναν 14 συστάσεις συμμόρφωσης σε σύνολο 467ελέγχων.Συγκεντρωτικά στοιχεία για το σύνολο της εορταστικής περιόδου αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος έχει ζητήσει από τα αρμόδια στελέχη  συνέχιση των σχετικών ελέγχων στην αγορά αναφερόμενος σχετικά, επισήμανε πως στόχος είναι η προστασία των καταναλωτών και των εμπόρων από φαινόμενα αισχροκέρδειας και η διασφάλιση των κανόνων που επιβάλλει η δημόσια υγεία.

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούν τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας στην αγορά αποκαλύπτουν ότι οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους λειτουργούν με βάση τους κανόνες και ευθυγραμμίζονται με τα μέτρα που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ευθύς εξαρχής η εντολή μου ήταν και είναι να τηρηθούν όσα προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μην επιτρέψουμε να πληγεί η αξιοπιστία της αγοράς και να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχοι έλεγχοι από τα μεικτά κλιμάκια των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκαν και κατά την περίοδο από τις 11-12-22 έως τις 22-12-22 και συγκεκριμένα από:

1. Τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής που πραγματοποίησαν συνολικά 1024 ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης, λαϊκές αγορές, εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Επίσης στα σφαγεία της αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκαν 42 έλεγχοι. Από τους ελέγχους  προέκυψαν 15 κατασχέσεις με τις οποίες δεσμεύτηκαν συνολικά 5677 kg κρέατα & προϊόντα κρέατος ενώ έγιναν 90 συστάσεις συμμόρφωσης.

2. Παράλληλα, σε αντίστοιχους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ελέγχθηκαν 1.566 επιχειρήσεις και έγιναν συστάσεις συμμόρφωσης σε 754, ενώ διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα.