Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

– Αυτό που επιζητούμε είναι ένας προληπτικός, ξεκάθαρος, πλήρης και ταχύς έλεγχος κάθε πράξης και δαπάνης που κάνουμε

– Η γραφειοκρατία είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της διαφθοράς και το χειρόφρενο στην Ανάπτυξη

– Να καταργήσουμε τους περιττούς ελέγχους και να βάλουμε ουσιαστικούς

– Με 100 ευρώ θα πρέπει να γίνεται δουλειά αξίας 1.000 ευρώ

– Εμείς ούτε ασυλία έχουμε, ούτε ακαταδίωκτο, ούτε νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουμε

– Προτείνω κάθε δαπάνη και κάθε σύμβαση που κάνει Δήμος ή Περιφέρεια πάνω από ένα ποσό, να περνάει από τη Βουλή για έλεγχο και έγκριση

 

Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης ΣγουρόςΣε Ημερίδα με θέμα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», παρέστη χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Στην Ημερίδα συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης, η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντία Καλδή και οι Δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιά κ.κ. Γιώργος Καμίνης και Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Κοινός τόπος όλων των ομιλητών, κυρίως αυτών που εκπροσωπούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε η άποψη ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο υποστηρίζει τη διαφθορά και θα πρέπει να αλλαχτεί, έτσι ώστε να μπορεί να την πατάξει. Από τη στιγμή που οι Περιφέρειες δεν μπορούν να νομοθετούν, δεν ευθύνονται για τους υπάρχοντες προβληματικούς θεσμούς και κατ’ επέκταση για την ανεξέλεγκτη διαφθορά. Ένα άλλο κοινά αποδεκτό συμπέρασμα, που προέκυψε από τις ομιλίες των συμμετεχόντων ομιλητών, είναι και η γιγάντωση της γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί τροχοπέδη στο τεράστιο έργο που καλούνται να επιτελέσουν τόσο οι Δήμοι, όσο και οι Περιφέρειες.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αφού τόνισε τη διαχρονική αξία της φράσης του Πυθαγόρα που έλεγε ότι «οφείλει κανείς να χαίρεται από αυτούς που τον ελέγχουν, παρά από αυτούς που τον κολακεύουν», επεσήμανε ότι ο έλεγχος που ασκείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απόλυτα θεμιτός και αναγκαίος, αρκεί όμως να μην αγγίζει τα όρια της υπερβολής και να δίνει έτσι πάτημα στη γιγάντωση της γραφειοκρατίας, βάζοντας εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Υπογράμμισε επίσης ότι η γραφειοκρατία θα πρέπει να μπει στην άκρη, γιατί αυτή αποτελεί το κύριο αίτιο της διαφθοράς, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι το μήνυμα που θέλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να περάσει είναι πως με εκατό ευρώ θα πρέπει να γίνεται δουλειά αξίας χιλίων, γιατί αυτό απαιτούν οι πολίτες, αλλά και οι καιροί.

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε αυτή την τεταμένη πολιτική περίοδο που περνάμε, η ενδυνάμωση των θεσμών και η θωράκιση του τρόπου λειτουργίας τους, πρέπει να αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα όλων των φορέων του Κράτους.  

Και επιτρέψτε μου να πω, πως η συζήτηση για τη διαφάνεια στη λειτουργία του Κράτους επιβάλλεται να ξεκινήσει από το Κεντρικό Κράτος. Η Αυτοδιοίκηση αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του κρατικού προϋπολογισμού και της οικονομικής δραστηριότητας και το 0% της παραγωγής κανόνων δικαίου, αφού η Αυτοδιοίκηση δεν νομοθετεί.

Από εκεί θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, και όχι το αντίστροφο.

Εμείς ούτε ασυλία έχουμε, ούτε ακαταδίωκτο, ούτε νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουμε.

Αυτό που επιζητούμε είναι ένας προληπτικός, ξεκάθαρος, πλήρης και ταχύς έλεγχος κάθε πράξης και δαπάνης που κάνουμε.

Εγώ προτείνω σήμερα και κάτι ακόμα: Κάθε δαπάνη και κάθε σύμβαση που κάνει Δήμος ή Περιφέρεια πάνω από ένα ποσό (1 εκατ. θα έλεγα) να περνάει από τη Βουλή για έλεγχο και έγκριση, όπως γίνεται με την κύρωση των συμβάσεων των Υπουργείων. Για να πάψει να υπάρχει η καχυποψία πάνω από κάθε σύμβαση που υπογράφουμε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Να καταργήσουμε τους περιττούς ελέγχους και να βάλουμε ουσιαστικούς.

Αν καταφέρουμε να κάνουμε δύο πράγματα, θα έχουμε προσφέρει τις μεγαλύτερες υπηρεσίες στην προσπάθεια για διαφάνεια: 1) Κωδικοποίηση της νομοθεσίας και 2) Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας.  

Η γραφειοκρατία είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της διαφθοράς και το χειρόφρενο στην Ανάπτυξη.

Και επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, θέλω να ξεκαθαρίσω εκ μέρους όλων των Περιφερειών της χώρας, πως παρά τις τόσες περικοπές και τις μειώσεις στους ΚΑΠ, καμία Περιφέρεια δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ. Όλες έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Όλες έχουν σωστή οικονομική διαχείριση.

Από τη σημερινή εκδήλωση, δύο μηνύματα θέλω να στείλω:

  1. Ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, και
  2. Ότι η Αυτοδιοίκηση θέλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το ερώτημα είναι ένα: Το Κράτος μπορεί;».

 

 

Στο αρχείο που επισυνάπτεται θα βρείτε την αναλυτική ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής.

Ομιλία Περιφερειάρχη.pdf PDF 72,82 KB18/08/21 11:03:07