Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:
- οι Περιφέρειες είμαστε εδώ, μονόδρομος στην ανάπτυξη
- Προϋπόθεση όλων είναι η κατοχύρωση, όχι μόνο θεσμικά αλλά και πρακτικά, της οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών
- Πάγια θέση μας είναι η εφαρμογή των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας
Διαλογική συζήτηση με θέμα τα οικονομικά των Περιφερειών πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2013. Αφορμή για τη συζήτηση αυτή στάθηκε το επικείμενο έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013.
Με τη φράση «λιγότερο κράτος, περισσότερη ανάπτυξη» ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της διαφάνειας και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης που ακολουθείται και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενώ ήταν καθολικά αντίθετος με την προσπάθεια που καταβάλλει η Κεντρική Διοίκηση να ελέγξει το έργο των Περιφερειών με μη αποτελεσματικές πρακτικές τύπου «Οικονομικό Παρατηρητήριο», ενώ παράλληλα τις φορτώνει με επιπλέον αρμοδιότητες, χωρίς όμως να τους εξασφαλίζει και τους ανάλογους πόρους.
Πιο αναλυτικά, ο Περιφερειάρχης Αττικής, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Αποφασίσαμε στο επικείμενο Συνέδριο της ΕΝΠΕ να μιλήσουμε για τα οικονομικά των Περιφερειών, για να δείξουμε ότι οι Περιφέρειες είμαστε εδώ, μονόδρομος στην ανάπτυξη.
Σήμερα, όσο ποτέ, ο τόπος έχει ανάγκη από βαθιές τομές στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα στην κατεύθυνση της περαιτέρω ισχυροποίησης του ρόλου των Περιφερειών στον αναπτυξιακό προγραμματισμό και με στόχο πάντοτε τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε ελληνικής Περιφέρειας.
Όλα αυτά προϋποθέτουν την κατοχύρωση, όχι μόνο θεσμικά, αλλά και πρακτικά, της οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών. Μιας οικονομικής αυτοτέλειας που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από τις βαθύτατα αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές παρεμβάσεις των μνημονίων. Ιδιαίτερα το Οικονομικό Παρατηρητήριο εισάγει ένα πρωτοφανές για τα θεσμικά και συνταγματικά δεδομένα της χώρας μας σύστημα επιτροπείας των Περιφερειών από την Κυβέρνηση. Στην ουσία, εισάγεται ένα σύστημα ελέγχου σκοπιμότητας των αποφάσεων αιρετών συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, με ταυτόχρονη υποχρέωση συμμόρφωσης στις δικές τους υποδείξεις, και επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, δεν είναι κατά τη γνώμη τους «ρεαλιστικός». Το ίδιο και οι προβλέψεις για τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, αλλά και η αντισυνταγματική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
Πάγια θέση μας είναι η εφαρμογή των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας. Είναι πρωτοφανές στα θεσμικά χρονικά παγκοσμίως να υπάρχουν φορείς που πιέζουν την Κυβέρνηση για την υιοθέτηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών τους και η Κυβέρνηση να μην το δέχεται. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό το παράδοξο.
Είναι σήμερα ανάγκη όσο ποτέ να διασφαλίσουμε θεσμικά την αυτοτέλεια στη λειτουργία μας και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλους».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Ν. Γαλανός της παράταξης «Άρμα Πολιτών», ο οποίος δήλωσε: «Για πολλές δεκαετίες το ζητούμενο ήταν η οικονομική αυτοδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που τελικά ποτέ δεν υπήρξε. Σήμερα ζούμε σε μία ποιοτικά διαφορετική εποχή, όπου κυριαρχεί η αντιμεταρρύθμιση, όχι μόνο λόγω του μνημονίου αλλά και γιατί υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν πίστεψαν στη μεταρρύθμιση», ενώ τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι υπευθυνότητα από όλους, χρειάζονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, χρειαζόμαστε ένα σωστό εναλλακτικό σχέδιο».
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Μανουσογιαννάκης της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι το μοντέλο αλλά το γεγονός ότι στην Αυτοδιοίκηση μεταβιβάζονται αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους, ενώ προέτρεψε τις Περιφέρειες να διεκδικήσουν την πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών τους και των Δήμων.
«Σε 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Περιφέρειες έχουν το δικαίωμα να νομοθετούν», υποστήριξε ο κ. Κ. Διάκος της «Αττικής Οικολογικής Απάντησης», προτείνοντας έτσι την πολιτική ενίσχυση των Περιφερειών, καθώς επίσης και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη νομική διαμεσολάβηση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τη στήριξή τους όπου χρειάζεται.
Στην πελατειακή πολιτική που επικρατεί τόσο στην Αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική εξουσία, εστίασε το πρόβλημα ο κ. Δ. Βαρελάς της παράταξης «Αττική Γη», μία αντίληψη που πρέπει να αλλάξει, όπως άλλαξε στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου κατά μέσο όρο οι Περιφέρειες διαχειρίζονται το 11% του Α.Ε.Π.
Κατά τον κ. Α. Χάγιο της «Ανταρσίας», το πρόβλημα εστιάζεται στην «άνεργη ανάπτυξη» που προωθεί ο κ. Σαμαράς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς δηλαδή να δημιουργείται καμία θέση εργασίας παρά μόνο εποχιακές με μία ελάχιστη αμοιβή, ενώ τόνισε ότι η πολιτική αυτή οδήγησε σε μηδενισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Αυτό που πρωτίστως οφείλουν να διεκδικήσουν οι Περιφέρειες, σύμφωνα με τον κ. Χ. Καπάταη της παράταξης «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής – Ελεύθερη Αττική», είναι οι πόροι για όλες τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί.
Κλείνοντας τη συζήτηση, από την πλευρά της παράταξης «Αττική Νέα Προοπτική», ο κ. Χ. Δαμάσκος υποστήριξε ότι η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο υπεραμύνθηκε της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, πρόσθετε ότι οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει πως μπορούν να παράγουν ουσιαστικό έργο προς όφελος των πολιτών και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους πόρους τους.
Στο αρχείο που επισυνάπτεται θα βρείτε αυτούσια την ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής.