Γ. Πατούλης: «Στόχος μας η ανάπτυξη κοινών Δράσεων Περιφέρειας Αττικής -ΕΣΕΕ για τις εμπορικές ΜμΕ και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού»

Τις δυνατότητες για τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με την Περιφέρεια Αττικής εξέτασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που συνεδρίασε χθες, Τετάρτη 5 Απριλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη.

Η συζήτηση εστίασε στην αξιοποίηση των κονδυλίων της νέας Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ και των Περιφερειακών Προγραμμάτων, με κύριους άξονες την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των εμπορικών επιχειρήσεων και την βέλτιστη εκμετάλλευση των τουριστικών ροών στην Αττική από τον εμπορικό κλάδο. Τον Περιφερειάρχη συνόδευε ο αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής Ν. Παπαγεωργίου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε την πεποίθησή του πως η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί μία νέα αρχή συνεργασίας, που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές. Παρέθεσε μία σειρά έργων και δράσεων που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, είτε άμεσα, με κονδύλια που κατευθύνονται απευθείας σε επιχειρήσεις, είτε έμμεσα μέσα από το ευρύτατο πλαίσιο ενεργειών της Περιφέρειας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κα την ανάδειξη νέων περιοχών της Αττικής σε τουριστικούς προορισμούς.  Ειδικότερα εστίασε στο πρόγραμμα προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ για την στήριξης περίπου 10.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας και στο πρόγραμμα ύψους 8 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων 6.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.  Σημείωσε μάλιστα, ότι αφενός στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Περιφέρεια έφθασε στο 97%, αφετέρου ότι ο προϋπολογισμός της νέας Προγραμματικής Περιόδου για την Περιφέρεια Αττικής αυξήθηκε κατά 53%, στο 1,6 δις ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας ανέλυσε τον κομβικό ρόλο του ελληνικού εμπορίου στην Αττική και γενικότερα στην περιφερειακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επισήμανε τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο περιβάλλον της ψηφιακής εποχής, καθώς είναι νωπά ακόμη τα πλήγματα στο επιχειρείν από τις διαδοχικές κρίσεις. Σημείωσε πως το πεδίο συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής είναι ευρύ με αμοιβαία οφέλη και υπογράμμισε πως η ΕΣΕΕ έχει ήδη επεξεργαστεί ολοκληρωμένες προτάσεις για σημαντικές συνέργειες με την Περιφέρεια Αττικής στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της ψηφιακής μετάβασης και της ενίσχυσης της βιωσιμότητας των εμπορικών επιχειρήσεων. Οι κύριοι Καρανίκας και Πατούλης συμφώνησαν ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις των δύο φορέων σε τεχνοκρατικό – επιστημονικό επίπεδο, για να συζητηθούν λεπτομερώς και να δρομολογηθούν οι κοινές δράσεις ΕΣΕΕ – Περιφέρειας Αττικής.

Δείτε σχετικό video: https://youtu.be/YCULWobC36g

Επίσκεψη σε επιχειρήσεις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής στο πλαίσιο της ενημέρωσης και του διαλόγου που πραγματοποιεί με τους ανθρώπους του επιχειρείν πραγματοποιεί επισκέψεις και σε εργοστασιακές μονάδες. Χθες επισκέφθηκε την περιοχή των Σπάτων όπου είχε συναντήσεις με στελέχη των επιχειρήσεων Αφοί Δάρα και Candia Strom. Στο πλαίσιο της συνάντηση ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για τις προοπτικές και την στόχευση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας. Όπως επισήμανε στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το νέο ΕΣΠΑ είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες συναντήσεις καθώς η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλει με χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, όπως είχε κάνει και την περίοδο της πανδημίας, στην ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο εξωστρέφειας, όσο και σε επίπεδο αύξησης των θέσεων εργασίας.

IMG_20230405_170913-1000x719

IMG_20230405_170859-1000x660
PST_6832-1000x667
PST_7003-1000x667
PSTL2801-1000x667
PSTL2943-1000x667
PSTL3134-1000x667
IMG_20230405_170834-1000x670