Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού,

με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη

  • Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης: «Η Περιφέρεια Αττικής παράγει έργο και είναι πρότυπο για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί η χώρα μας»
  • Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός: «Οι σχέσεις μας είναι ειλικρινείς και τίμιες. Η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία υποδομών υγείας. Σήμερα ανοίγουμε έναν ουσιαστικό διάλογο»

 

26-08-13Η αναδιοργάνωση στο χώρο της υγείας, η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και η δυνατότητα της Περιφέρειας να συνδράμει στο έργο του Υπουργείου, καθώς επίσης και οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας σε θέματα υγείας, ήταν τα σημαντικότερα θέματα της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής παράγει έργο και αποτελεί πρότυπο για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί η χώρα μας. Στη συνέχεια, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Αττικής για το σχέδιο της αναδιάρθρωσης που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας και τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας και ζήτησε τη συμβολή της Περιφέρειας για την υλοποίηση του έργου αυτού.

Ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε διεξοδικά στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής στο χώρο της υγείας, όπως αυτές απορρέουν από το Νόμο του «Καλλικράτη», ενώ πρότεινε στον Υπουργό, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, να εξετασθεί από το Υπουργείο η δυνατότητα εκχώρησης συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Υγείας στις Περιφέρειες, πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί με έμφαση στις 12 Περιφέρειες, ενώ για την Αττική πρότεινε, μεταξύ άλλων, να συνδράμει η Περιφέρεια στο έργο αναδιάρθρωσης της Πολυκλινικής Αθηνών.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέδειξε, για άλλη μια φορά, τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, για έργα που αφορούν μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και την προμήθεια ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να κινδυνεύουν να απενταχθούν, με όποιες συνέπειες υπάρχουν από την απένταξη αυτή για τη λειτουργία των ιδρυμάτων και την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Ο Υπουργός Υγείας και ο Περιφερειάρχης Αττικής, συμφώνησαν από κοινού ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ελεγχθούν τα έργα αυτά και όσα δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια, ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ο ΕΔΣΝΑ λειτουργεί σύγχρονη, περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα αποτέφρωσης, με την οποία οφείλουν να συμβληθούν όλα τα νοσοκομεία για τη διαχείριση των αποβλήτων τους, με τρόπο που προστατεύει τη δημόσια υγεία. Επίσης, τόνισε ότι για την ομαλή λειτουργία της Μονάδας τα νοσοκομεία οφείλουν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στον ΕΔΣΝΑ που υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια Ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά: «Επισκέφθηκα σήμερα τον Περιφερειάρχη Αττικής με πολύ μεγάλη χαρά για να εγκαινιάσουμε μια θερμή συνεργασία, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής, με σκοπό την παροχή καλύτερης φροντίδας υγείας στους Έλληνες πολίτες και τον ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση. Και φυσικά, εξετάζουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, βήμα – βήμα, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε ότι:

«Από τη δική μου πλευρά, εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας για την ευγενή καλοσύνη που είχε να έρθει στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό τον τιμά ιδιαίτερα. Ο κ. Γεωργιάδης υπήρξε και Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης και σήμερα είναι Υπουργός Υγείας. Μας γνωρίζει λοιπόν και τον γνωρίζουμε πολύ καλά. Οι σχέσεις μας είναι ειλικρινείς και τίμιες. Από τη δική μας την πλευρά, ως Περιφέρεια Αττικής θα σταθούμε δίπλα του, γιατί τα θέματα της υγείας μας αφορούν όλους. Ευχήθηκα στον Υπουργό καλή επιτυχία στο έργο του. Η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει και οικονομικά εκεί που πραγματικά χρειάζεται για να μπορέσουμε να δώσουμε μια ανάσα σε όλα αυτά τα προβλήματα που περνά η χώρα μας, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά».