Γ. Πατούλης: «Με τις παρεμβάσεις μας η Αττική αλλάζει. Σε εξέλιξη πάνω από 2.000 μικρά και μεγάλα έργα καθώς και δράσεις προϋπολογισμού 2 δισ. Ευρώ

 

Στις σημαντικές παρεμβάσεις, στην υλοποίηση εμβληματικών έργων και στο όραμά του για την Αττική αναφέρθηκε  ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και στη δημοσιογράφο Γ. Σαδανά. Στην συνέντευξη αναφέρθηκε και στην πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής καθώς, όπως είπε, «το εγχείρημα για την αναγέννηση της Αττικής, με δεδομένα τα χρόνια προβλήματα και τις ελλείψεις, απαιτεί τουλάχιστον δύο θητείες».

Ο κος Πατούλης επισήμανε ότι η εικόνα της Αττικής αλλάζει και ότι πάνω από 2.000 έργα προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. Ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Παράλληλα ο κ. Πατούλης προανήγγειλε  μια νέα σειρά έργων και παρεμβάσεων, με έμφαση στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε: « οι υποδομές της Αττικής αντέχουν, αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα αντέχουν και στο μέλλον, επικαιροποιούμε σχέδια και μελέτες, αλλά και ένα νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στις μεγάλες παρεμβάσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή από την Περιφέρεια Αττικής, όπως το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου, η στήριξη και ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων, η εξοικονόμηση ενέργειας με την αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και σχολείων και την ανάδειξη των χώρων πρασίνου.

Τέλος, επισήμανε την αναγκαιότητα προγραμματικών συγκλίσεων, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό του για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας επιπλέον την ανάγκη για ένα κράτος ευέλικτο, με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες μεταξύ όλων των βαθμών διοίκησης με εξασφαλισμένους πόρους, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αρμοδιότητες της η κάθε βαθμίδα διοίκησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Περιφερειάρχη Αττικής

Διαδοχικά η χώρα βίωσε την πανδημία του κορωνοϊού, μια ενεργειακή κρίση και εσχάτως μια πληθωριστική έκρηξη που συμπιέζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Μήπως οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν επιστροφή σε ένα συγκεντρωτικό κράτος αντί της περαιτέρω αποκέντρωσης;

Γ. Π: Αυτό που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφής κρίση είναι ένα αποτελεσματικότερο κράτος. Ένα κράτος ευέλικτο, με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες μεταξύ όλων των βαθμών διοίκησης, με εξασφαλισμένους πόρους για να ανταποκρίνεται στις αρμοδιότητες της η κάθε βαθμίδα διοίκησης. Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα βρίσκεται διαρκώς κοντά στον πολίτη. Το μοντέλο του συγκεντρωτικού και γραφειοκρατικού κράτους έχει χρεοκοπήσει παντού.

Την τελευταία τριετία υπήρχαν σημαντικά ορόσημα για την Περιφέρεια Αττικής;

Γ. Π: Όλα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να είναι η Περιφέρεια Αττικής πιο δυνατή. Βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στον πολίτη, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο.

Η Αττική ημέρα με την ημέρα αλλάζει, με πάνω από 2.000 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ. Εξασφαλίσαμε από το νέο ΕΣΠΑ πάνω από 1,6 δισ., ποσό κατά 50% μεγαλύτερο από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Δώσαμε 250 εκατ. ευρώ σε 10.000 επιχειρήσεις για να μην κλείσουν και να μη χαθούν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.

Για πρώτη φορά η Αττική διαθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία της.

Ασφαλτοστρώνουμε δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων, όπου είχε να πέσει άσφαλτος πάνω από 20 χρόνια.

Θωρακίσαμε το δημόσιο σύστημα υγείας διαθέτοντας 250 εκατ. ευρώ για να προσληφθούν πάνω από 1.800 γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και να ενισχυθεί με νέα μηχανήματα και εξοπλισμό κάθε μονάδα υγείας στην Αττική.

Χρηματοδοτούμε περίπου 300 κοινωνικές δομές που στηρίζουν τη δύσκολη καθημερινότητα πάνω από 220.000 συνανθρώπων μας.

Η κλιματική κρίση έχει επιβάλει ως Προτεραιότητα την ανθεκτικότητα των υποδομών. Αντέχουν οι υποδομές της Αττικής; Ποια μεγάλα έργα έχετε δρομολογήσει ή υλοποιήσει;

Γ. Π: Οι υποδομές της Αττικής σήμερα αντέχουν, αλλά, για να είμαστε βέβαιοι ότι θα αντέχουν και στο μέλλον, επικαιροποιούμε σχέδια και μελέτες και ετοιμάζουμε μια νέα σειρά έργων και παρεμβάσεων, με έμφαση στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Παράλληλα, επικαιροποιούμε το μοντέλο πολιτικής προστασίας.

Προωθούμε την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Μειώνουμε 70% την ενεργειακή κατανάλωση με την αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού μας, εκτελούμε έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων και σχολείων, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε με έργα που εκτελούνται και ολοκληρώνονται ότι όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής θα διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών.

Τέλος, δημιουργούμε νέους χώρους πρασίνου, όπως το Πάρκο του Φαλήρου, και αναβαθμίζουμε υφιστάμενους, όπως το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και το Πάρκο Τρίτση.

 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί συνήθως περισσότερους πόρους και προσωπικό. Μεταρρυθμίσεις διεκδικεί και σε ποια κατεύθυνση;

Γ.Π: Διεκδικούμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ευθυνών και πόρων, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας. Θέλουμε η Ελλάδα να υιοθετήσει το μοντέλο που έχουν υιοθετήσει οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, την Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Και θεωρώ αυτονόητο ότι για να είσαι χρήσιμος και αποτελεσματικός για τους πολίτες πρέπει να διαθέτεις τους πόρους και το προσωπικό προκειμένου να ασκείς τις αρμοδιότητές σου.

Η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εμπέδωσε τελικά μια κουλτούρα ευρύτερων συνεργασιών. Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα συστατικά της ουσιαστικής συναίνεσης; Εσείς την επιδιώκετε;

Γ.Π: Η θέσπιση της απλής αναλογικής από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ως στόχο την εμπέδωση μιας κουλτούρας συνεργασίας και συναίνεσης, αλλά να δημιουργήσει ακυβερνησία σε έναν θεσμό όπως η Αυτοδιοίκηση, που δεν μπορούσε να τον ελέγξει κομματικά. Δεν αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό του νομοθέτη, από τη μια να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκλέγουν τον περιφερειάρχη που επιθυμούν με πλειοψηφικό σύστημα, αλλά από την άλλη να μην του δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε, στερώντας του την πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πώς θα επιτευχθούν προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι απαραίτητα συστατικά μιας ουσιαστικής συναίνεσης, αν αυτές δεν είναι δημόσιες και δεν έχουν την αποδοχή των πολιτών; Με εκ των υστέρων συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες; Αυτή τη δημοκρατία θέλουμε;

Θα διεκδικήσετε την ανανέωση της θητείας σας και σε ποια πεδία θεωρείτε ότι η διοίκησή σας πρέπει να εντείνει την προσπάθεια, κατά τον απολογισμό σας;

Γ.Π: Από τα μέσα της θητείας μου είχα επισημάνει πως το εγχείρημα για την αναγέννηση της Αττικής, με δεδομένα τα χρόνια προβλήματα και τις ελλείψεις της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, απαιτεί τουλάχιστον δύο θητείες. Ιδιαίτερα αν στην πρώτη θητεία είχες να διαχειριστείς μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, αλλά και τις επιπτώσεις ενός πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά μας, που δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο θα διαρκέσει. Με το έργο που έχει γίνει τα προηγούμενα τρία χρόνια έχουμε βάλει τις ισχυρές βάσεις για να πετύχουμε τον στόχο μας, να καταστήσουμε την Αττική πρώτη περιφέρεια σε ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη και ασφάλεια. Την προσπάθειά μας θα την αξιολογήσουν οι συμπολίτες μας και αισιοδοξούμε ότι θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς την παράταξή μας.