«Η Περιφέρεια Αττικής, αν και δεν έχει ευθύνη στον σχεδιασμό και την κατασκευή έργων υγρών αποβλήτων, αναλαμβάνει συνεχώς  πρωτοβουλίες, προκειμένου να γίνει έστω κι ένα βήμα προόδου προς την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος. Κρίνεται, όμως, αναγκαία στην παρούσα φάση, η σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του προβλήματος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός έπειτα από κύκλο διαδοχικών συναντήσεων, ο οποίος θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής, με τους Δημάρχους Σπάτων, Χ. Μάρκου, Κρωπίας, Δ. Κιούση, Λαυρεωτικής, Κ. Λεβαντή, Σαρωνικού, Π. Φιλίππου, Ραφήνας, Γ. Χριστόπουλου, Παιανίας, Δ. Δάβαρη, Παλλήνης, Α. Ζούτσο, και Μαρκοπούλου, Σ. Μεθενίτη, με αντικείμενο την επίλυση του κρίσιμου θέματος της διαχείρισης υγρών αποβλήτων στην Ανατολική Αττική.  

Ειδικά, η συνάντηση της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2011 έγινε παρουσία και του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Ηλία Λιακόπουλου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΫΔΑΠ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μεταφέρθηκε η άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού σχετικά με το μείζον αυτό πρόβλημα και παράλληλα κατατέθηκαν και οι τεχνικές απόψεις της ΕΫΔΑΠ, της μόνης υπεύθυνης για το σχεδιασμό των υγρών αποβλήτων.

Από τις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων, διαπιστώθηκε η έλλειψη επικοινωνίας και ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, τόσο για τις πραγματικές διαστάσεις όσο και για την αναγκαιότητα  επίλυσης του καυτού προβλήματος. 

Η μόλυνση του περιβάλλοντος από την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, η ανάγκη απορρόφησης τα επόμενα 4 χρόνια των διατιθέμενων πιστώσεων  του ΕΣΠΑ, τα επαπειλούμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστούν αναγκαία την άμεση  επίλυση του ζητήματος.

Η καταγραφή των πραγματικών περιστατικών καταδεικνύει ότι κάθε οικογένεια επιβαρύνεται κάθε μήνα από 120 ως 200 ευρώ για την αποκομιδή των βοθρολυμάτων  με βυτιοφόρα.

Έχει διαπιστωθεί, επίσης, η ανεξέλεγκτη απόρριψη βοθρολυμάτων σε δρόμους της Ανατολικής Αττικής.

Η ΕΫΔΑΠ ανέλαβε εντός 10 ημερών να μελετήσει τις προτάσεις των Δήμων και να προσκομίσει τελική τεχνική πρόταση προσαρμοσμένη – εφόσον είναι δυνατό – στις προτάσεις των Δημοτικών Αρχών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός για το θέμα αυτό δήλωσε:

«Πιστοί στις αρχές, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να επιλύσουμε το ακανθώδες πρόβλημα των υγρών αποβλήτων. Ένα πρόβλημα που δεν επιλύθηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι. Δεν είναι δυνατόν πλέον των 150.000 βόθρων στην Ανατολική Αττική να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και να υποβαθμίζουν  την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πρέπει να φροντίζουμε ως κόρη οφθαλμού τις ακτές της Αττικής και το περιβάλλον. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι για ανατροπές».