Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Κας Χρυσάνθης Κισκήρα πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 10 Μαΐου, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος, ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Κεντρικού Τομέα, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Αττικής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ανατολικής Αττικής καθώς και εκπρόσωποι από τα τοπικά πυροσβεστικά τμήματα, οι δασάρχες και εκπρόσωποι από τα Δασαρχεία με χωρική αρμοδιότητα την Ανατ. Αττική, εκπρόσωποι από τις Αστυνομικές Δ/νσεις Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής, εκπρόσωποι από την Τροχαία, το Λιμεναρχείο Ραφήνας, εκπρόσωποι της Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε, ΕΫΔΑΠ, Αττικές Διαδρομές, την ΥΠΑ, Αντιδήμαρχοι και προσωπικό Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Ανατολικής Αττικής, ο Δήμαρχος Παλλήνης, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε Ανατολικής Αττικής.
Η Αντιπεριφερειάρχης στην εισήγηση της ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η παρουσία μας όλων εδώ σήμερα δεν είναι αποτέλεσμα πρόσκλησης για συμμετοχή σε μια τυπική συνάντηση, αλλά είναι ένδειξη ή καλύτερα απόδειξη του πραγματικού ενδιαφέροντος και της ανησυχίας μας για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο. Η σημερινή σύσκεψη έχει σκοπό να συντονίσει όλες τις υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των δασικών πυρκαγιών.
Μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η προληπτική οργάνωση είναι το σημαντικότερο στοιχείο της όλης προσπάθειας, για την προστασία των πολιτών, των οικισμών και των δασών από τις πυρκαγιές και απαιτεί στρατηγική που βασίζεται στο διεπιστημονικό σχεδιασμό, την προληπτική οργάνωση και τον κρατικό συντονισμό.
Αυτό που προέχει είναι ο κάθε πολίτης να είναι υπεύθυνος, να θεωρεί τα δημόσια δάση δική του περιουσία και σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί, όλοι να τρέξουμε να βοηθήσουμε και εθελοντές και υπηρεσίες.
Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα, προβλέπει το σχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς τις κλιματολογικές αλλαγές και τις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες και εκτεταμένες πλημμύρες και πυρκαγιές. Γι αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μετριάσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη φύση.
Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης των κατοίκων με την στήριξη των Δήμων και του τοπικού τύπου.»
Η Κα Χρ. Κισκήρα ανέφερε τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων:
- Χαρτογράφηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς.
- Έργα αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων
- Καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου.
- Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους.
- Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.
- Επιτήρηση δασών – Μικτές Περιπολίες.
- Συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών και μέσων.
- Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.
- Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων – Οργάνωση Εθελοντισμού σε επίπεδο Δήμων.
Κατά την τοποθέτηση της, η Κα Χρ. Κισκήρα υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών πρέπει να στηρίζεται σε τρείς βασικούς άξονες:
- Πρόληψη
- Άμεσο εντοπισμό και αναγγελία πυρκαγιών και
- Γρήγορη μετακίνηση δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όσο γίνεται νωρίτερα, αφού είναι απόλυτα σαφές, ότι οι δυνάμεις δεν φτάνουν αν υπάρξουν ταυτόχρονα πολλά μεγάλα μέτωπα και είναι σοβαρός ο κίνδυνος της καταστροφής.
Ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ανατολικής Αττικής ανέφερε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού εν’ όψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, θα οριστούν βάρδιες στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατ. Αττικής, θα γίνει προμήθεια επιπλέον υδατοδεξαμενών για την κάλυψη των αναγκών πυρόσβεσης όπου απαιτείται, καθώς επίσης και για τη συνδρομή της υπηρεσίας στους Δήμους της περιοχής στο έργο τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Στην συνεδρίαση οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να υποδείξουν τομείς όπου χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και ενίσχυση.
«Είμαι ικανοποιημένη για την ουσιαστική συζήτηση που έγινε στο Συντονιστικό Όργανο. Θα ήθελα να μας βοηθήσετε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης σχεδίων και μνημονίων ενεργειών, που περιλαμβάνουν ονόματα και κινητά τηλέφωνα εμπλεκομένων, καθώς και μηχανήματα και τηλέφωνα χειριστών αυτών. Ευελπιστώ ότι και φέτος θα αντιμετωπίσουμε κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο, όποιο φυσικό φαινόμενο παρουσιαστεί. Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ και πάλι με την ευχή για μια ήπια καλοκαιρινή περίοδο» ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για την ουσιαστική συζήτηση που έγινε στο Συντονιστικό Όργανο, αλλά και για την ετοιμότητα που έδειξαν να διαθέτουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.