Στις 30/12/2014 αμέσως μετά την εξαγγελία των εκλογών και εντελώς αιφνιδιαστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Καρασμάνης ανήγγειλε την απόφαση του να επιτρέψει τη δραστηριότητα267 επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών με το εργαλείο βιντζότρατα για αλιεία σε όλες τις παράκτιες περιοχές της χώρας για δήθεν «ερευνητικούς» σκοπούς με ορίζοντα ενός έτους (έως 31/12/2015). Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή διότι:

  1. Αντιβαίνει στον υπ’ αριθμ. 1967/2006 κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2010 για απαγόρευση αλιείας με βιντζότρατα ως καταστροφική για το υποθαλάσσιο περιβάλλον και τον γόνο των ψαριών. Διασύρεται  έτσι για άλλη μια φορά η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα με επιπρόσθετη απειλή προστίμων.
  2. Προαναγγέλλει την ολοσχερή καταστροφή του ήδη επιβαρυμένου θαλάσσιου οικοσυστήματος της χώρας μας και ανοίγει δρόμο και για άλλες παραβάσεις, αφού όπως ανακοινώθηκε στις 20/1/2015 σε σύσκεψη του Υπουργού με αλιευτικούς φορείς όπου παρευρέθηκε και η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής μαζί με υπηρεσιακά στελέχη της Δ/νσης Αλιείας, δρομολογείται η χορήγηση άδειας και στις μηχανότρατες πέραν τους ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή (αντί για τριών μιλίων, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό).
  3. Θεωρούμε την επίκληση των «ερευνητικών» σκοπών εντελώς προσχηματική, αφού στην υποθαλάσσια έρευνα δραστηριοποιούνται με κοινοτική αρωγή εθνικοί και διεθνείς ερευνητικοί φορείς, οι οποίοι έχουν προ πολλού κρούσει το κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της μηχανικής αλιείας (μηχανότρατα και βιντζότρατα). Πιστεύουμε ότι η απόφαση αποτελεί καθαρά προϊόν ψηφοθηρικής τακτικής της απερχόμενης συγκυβέρνησης , γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η Υπουργική Απόφαση εξαγγέλθηκε στις 30/12/2014 και ήδη την επομένη  1/1/2015 οι βιντζότρατες το γνώριζαν και αλίευαν πριν καν οι αρμόδιες αρχές ενημερωθούν.
  4. Τέλος, πιστεύουμε ότι ο Αλιευτικός Τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της  Περιφέρειας και κατά επέκταση της χώρας και επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα. Σπασμωδικές ενέργειες  όπως αυτές το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρουν σε βάθος χρόνου είναι η καταστροφή τόσο του θαλάσσιου πλούτου όσο και των ανθρώπων που ζουν από αυτό.

Από                                                                                                       
Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Αλιείας, Παρασκευή Τουτουντζή