Εκτεταμένη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρού, με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας, διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, χθες 11 Απριλίου 2011 στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, κρατώντας  με αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το διάλογο που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου 2011 με την πρώτη Ημερίδα για τη βιώσιμη, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Στη σύσκεψη, η οποία χαρακτηρίστηκε από όλους ως  θετική και πρωτότυπη πρωτοβουλία, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιστήμονες, μελετητές, εκπρόσωποι τεχνολογιών, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Με σκοπό τη διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος αλλά και τις τελικές αποφάσεις που  οφείλουν να είναι υπεύθυνες και ρεαλιστικές, εξετάστηκαν διεξοδικά όλες οι προτάσεις και οι τοποθετήσεις που αφορούσαν τους τρόπους αύξησης της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μεθόδου επεξεργασίας.

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός τόνισε πως τα συμπεράσματα της σύσκεψης θα τεθούν σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έτσι ώστε να διατυπωθεί μία θέση ουσιαστική χωρίς υπερβολές.

Και συνέχισε λέγοντας:

«Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή παρουσία σας, όπως και για τη συμμετοχή και συμβολή σας στην επιτυχημένη Ημερίδα της 2/3/2011.

Ως Περιφέρεια Αττικής γνωρίζουμε καλά ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην εξεύρεση ορθολογικών λύσεων.

Για το λόγο αυτό έχουμε ανοίξει διάλογο, προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις πτυχές του ζητήματος και να οδηγηθούμε σε υπεύθυνες και ρεαλιστικές αποφάσεις.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχει πάρει, δυστυχώς, τεράστιες διαστάσεις, ενώ υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή και την πρόοδο του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ, κάτι που βέβαια δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αν σκεφτούμε ότι οι τάσεις δείχνουν ότι τα σκουπίδια μας αυξάνονται, άρα το πρόβλημα θα εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Είναι ανησυχητικά τα φαινόμενα που εμφανίζονται και στη χώρα μας, όπου τα απορρίμματα γίνονται πεδίο ανταγωνισμού «τεχνολογιών» για την ακρίβεια  λόγω οικονομικών συμφερόντων.

Γνωρίζουμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να πετύχουμε ότι ο μόνος τρόπος, για να επιτευχθεί οριστική λύση, είναι ο διάλογος. Ειλικρινής και ελεύθερος Διάλογος.

Οι χώρες που πέτυχαν να αξιοποιήσουν τα απορρίμματά τους πέρασαν μέσα από επίπονες διαδικασίες και ξεπέρασαν όλοι μαζί με κοινή λογική το σύνδρομο «όχι στην αυλή μου», όπως το αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα στην Κερατέα αλλά και το θέμα της επιλογής της τεχνολογίας ή των τεχνολογιών διαχείρισης με βάση τον διάλογο και πρωτίστως τη συμμετοχή των πολιτών.

Υπάρχουν χώρες που ευνοούν την αποτέφρωση των Απορριμμάτων με Ανάκτηση ενέργειας αλλά και άλλες, οι οποίες προκρίνουν τη Μηχανική Βιολογική Επεξεργασία, όπως υπάρχουν και χώρες οι οποίες επιτυγχάνουν στο μέγιστο τους στόχους της ιεράρχησης των Αποβλήτων χρησιμοποιώντας, αν όχι όλες, τις περισσότερες από τις διαθέσιμες Τεχνολογίες, προς όφελος του πολίτη. Όφελος οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό!

Συνεχίζοντας λοιπόν το διάλογο που ξεκινήσαμε στην πρώτη ημερίδα της 2/3/2011, όπου δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα για δημόσια διαβούλευση, υπάρχει ανάγκη να διαλευκανθούν κάποια ζητήματα και, αν είναι δυνατόν, σε κάποια να συμφωνήσουμε όλοι και να προχωρήσουμε. Σήμερα θα πρέπει να ανιχνεύσουμε τα ζητήματα, να τεθούν κατ’ ελάχιστον οι καίριες – σημαντικότερες ερωτήσεις, οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες.

Η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε ήδη τη δράση της, εντάξαμε στον Προϋπολογισμό του 2011 ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, και επιθυμούμε να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Φάνηκε από την πρώτη ημερίδα αλλά και από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και τους υπέρμαχους όλων των τεχνολογιών, ότι η «Ανακύκλωση» είναι αποδεκτή από όλους. Πρέπει ούτως ή άλλως να επιτύχουμε μείωση των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση και αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης. Για να το πετύχουμε, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες σωστά και έγκυρα και να συμμετέχουν. Στα πλαίσια αυτά η συνεργασία με τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εκ των ων ουκ άνευ και θα συνεργαστούμε με όλους όσους επιθυμούν αν συμβάλουν.

Από την άλλη, ακόμα και αν μπορούσαμε να πετύχουμε 100% ανακύκλωση, πάλι θα υπήρχε ανάγκη χωροθέτησης και κατασκευής ΧΥΤ Χώρου Υγειονομικής Ταφής για τα υπόλοιπα απόβλητα που παράγονται από την επεξεργασία των αποβλήτων και από την ανακύκλωση. Με το σημερινό σύστημα, σχεδόν το 25% των συλλεγομένων απορριμμάτων Συσκευασιών του μπλε κάδου είναι υπόλοιπα και πρέπει να οδηγηθούν και αυτά στον ΧΥΤΥ.

Μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί τεχνολογικά η εξαΰλωση των απορριμμάτων, άρα πάντα κάτι θα μένει και κάπου θα πρέπει να το διαθέσουμε. Υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης χώρων και αυτό φυσικά ήταν κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Χωροθέτηση:

Μια ματιά στο χάρτη φανερώνει, γιατί έχουν επιλεγεί οι Θέσεις. Μειώνεται σημαντι­κά η διαδρομή που πρέπει να κάνουν τα α­πορριμματοφόρα από τα σημεία συλλογής των απορριμμάτων στις πόλεις μέχρι τα σημεία επεξεργασίας.

Είναι παράλογο, εκατοντάδες απορριμμα­τοφόρα να διασχίζουν καθημερινά την Αττι­κή από το Λαύριο, για παράδειγμα, μέχρι τα Λιό­σια. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση στο διηνεκές είναι τεράστια αλλά και η οικονομική επιβάρυνση των δημοτών για καύσιμα, ελαστικά και ανταλλακτικά είναι μεγάλη και συνεχής.

Ανίχνευση των ζητημάτων:

Πόσο αξιόπιστες και ασφαλείς είναι οι μελέτες αξιολόγησης των τεχνολογιών που διενεργήθηκαν στο παρελθόν από τον ΕΣΔΚΝΑ και τελικά το μοντέλο που προτείνεται προς εφαρμογή από τον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ; Οι αντιδράσεις που υπάρχουν έχουν πραγματικά λόγο ή μήπως τελικά είναι πρόφαση ότι ο ΠΕΣΔΑ δεν καλύπτει, για να περιχαρακωθούμε και να κρυφθούμε ο καθένας πίσω από το ιδιοτελές συμφέρον; Μπορούμε να έχουμε καλύτερο ΠΕΣΔΑ; Δεν θα περιέχει αυτός ο καλύτερος ο «τέλειος» ΠΕΣΔΑ κάποια τουλάχιστον σημεία ίδια με τον σημερινό;

Αυτά είναι βέβαιο ότι μπορούμε να τα προχωρήσουμε εδώ και τώρα. Ή μήπως τελικά θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του εδώ και χρόνια, ώστε να μη φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα; Επίσης θα ήθελα να συμπληρώσω ότι σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη και σε μένα προσωπικά είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι, όλα όσα σχεδιάστηκαν τόσα χρόνια είναι λάθος.

Όπως είπα και προηγουμένως, θεωρώ ότι τα έργα για την κατασκευή ΧΥΤ και μάλιστα με όλες τις υποδομές μηχανικής επεξεργασίας που απαιτούνται από την ΕΚ 31/2003 και την ΕΚ 98/2008, δηλαδή εργοστάσια κομποστοποίησης, μηχανικής επεξεργασίας για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών από τα σύμμικτα σκουπίδια από τον πράσινο κάδο είναι προαπαιτούμενα από το νόμο. Απαγορεύεται πλέον η τελική διάθεση των απορριμμάτων, χωρίς να έχουμε ανακτήσει πρώτα τα χρήσιμα υλικά και χωρίς να έχει εκτραπεί το οργανικό σκουπίδι. Άρα δεν μπορώ να θεωρήσω ότι οι κάτοικοι οποιασδήποτε περιοχής στην Αττική δεν ανακυκλώνουν, δεν θέλουν να κατασκευάσουν μονάδα κομποστοποίησης και δε θέλουν να συμμετέχουν στη λύση του τεράστιου προβλήματος.

Στη σημερινή σύσκεψη θα συζητήσουμε σε δύο άξονες:

•1.     Τους τρόπους για την αύξηση της πρόληψης – επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης.

Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες, το Εθνικό μας δίκαιο αλλά και ο ίδιος ο Περιφερειακός Σχεδιασμός θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα (με την γνωστή ¨πυραμίδα¨) κατά σειρά την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, μια προτεραιότητα που αναφέρθηκε από όλους τους ομιλητές της πρώτης Ημερίδας στις 2 Μαρτίου.

Ως Περιφέρεια Αττικής εντάξαμε, όπως ήδη προανέφερα, στον Προϋπολογισμό του 2011 ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, και επιθυμούμε να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτονόητο είναι ότι στην προσπάθεια αυτή θα συνεργαστούμε με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, καθώς και με κάθε θεσμό και φορέα που μπορεί να συμβάλλει.

•2.     Τη συζήτηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε μεθόδου επεξεργασίας.

Μέχρι σήμερα η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, η οποία είχε την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει κάνει αρκετές προσπάθειες, για να προσεγγίσει το θέμα των τεχνολογιών. Ενδεικτικά αναφέρω τη μελέτη της ΚΕΔΚΕ του 2006 αλλά και τη μελέτη των τεχνολογιών του ΕΣΔΚΝΑ του 2008.

Στη συζήτησή μας παρακαλούμε για τις απόψεις σας σε ό,τι αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μεθόδου, όσον αφορά στο κόστος, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα, τις υποδομές.

Με σοβαρότητα, με προτάσεις και επιχει­ρήματα, με ειλικρινή διάλογο με την τοπική κοι­νωνία, με όλους τους πολίτες, επιθυμούμε και θα συμβάλουμε σε μια εποικοδομητική προ­σπάθεια, για να λυθεί το πρόβλημα που έχει α­νακύψει. Η προσπάθειά μας έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού τυπικά την αρμοδιότητα θα την έχουμε μετά την 1η Ιουλίου. Όμως δεν πρέ­πει να χαθεί πλέον ούτε μία ώρα.

Κάνουμε αγώνα δρόμου, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις που έ­χουν ανάγκη η κοινωνία και η Αττική. Στην προ­σπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει».

Την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και να επικρατήσει η λογική και όχι το συναίσθημα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Η. Λιακόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θέλει ούτε τους πολίτες ούτε τους δημάρχους δυσαρεστημένους». Ανακοίνωσε δε, ότι θα δημοπρατηθούν άμεσα οι δύο μικρές μονάδες κομποστοποίησης που περιλαμβάνονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τόνισε πως για να λειτουργήσουν απαιτείται να υπάρχει σύστημα προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος  του Πολυτεχνείου  κ. Α. Οικονομόπουλος, ο οποίος στην παρουσίασή του, αφού εξήρε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, ανέπτυξε την πρότασή του, που υποστηρίζει την ανακύκλωση και αφορά στη μηχανική βιολογική επεξεργασία, δηλαδή τον διαχωρισμό με μηχανικά μέσα  των ανακυκλούμενων υλικών και την αερόβια επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων. Έτσι θα υπάρχει μικρό κόστος επένδυσης, φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία, ενώ το υπόλειμμα που θα φτάνει στο ΧΥΤ θα είναι περίπου  30%.

«Κινδυνεύουμε να ζήσουμε μία κόλαση στην Αττική. Δεν θα έπρεπε ούτε καν να κοιμόμαστε. Θα φτάσουμε στο σημείο να εξάγουμε το σκουπίδι μας σε άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Κατρής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης. Τόνισε πώς η πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση – κομποστοποίηση αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα, είπε πώς οι κατασκευαστές του έργου πρέπει να αναλάβουν τη λειτουργία του, ώστε να διασφαλίζεται η ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος της οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φ. Κυρκίτσος διευκρίνισε πώς  «όσο πιο κοντά στη διαλογή στην πηγή  πλησιάζουμε, τόσο μειώνεται το κόστος». Πρότεινε να ενταχθούν οι ρακοσυλλέκτες στο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης, ενώ τόνισε την ανάγκη να γίνουν τα 25 «πράσινα σημεία» που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Επανέλαβε δε, την πρόταση των τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων για ανακύκλωση – κομποστοποίηση, μέσω της οποίας θα εκτραπούν σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων.

«Η Περιφερειακή αρχή οφείλει να στηρίξει την ανανέωση του περιβάλλοντος της Αττικής, έστω κι αν αυτό σημαίνει πώς θα γυρίσει το χρόνο πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής – Ελεύθερη Αττική» κ. Α. Αλαβάνος, ο οποίος συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό για την πρωτοβουλία του, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις των κατοίκων, όπου και αν βρίσκονται, είτε στην Κερατέα είτε στη Φυλή.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων κ. Ε. Καλογήρου αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να στηρίζεται όλος ο Σχεδιασμός της Αττικής σε μία μελέτη που είναι απαρχαιωμένη και πως είναι παραλογισμός να εξαιρούνται οι τεχνολογίες καύσης». Κλείνοντας, έθεσε το ερώτημα «εάν πρόκειται να παράγουμε δευτερογενές καύσιμο, για να το αξιοποιήσουμε ενεργειακά, γιατί δεν το κάνουμε απ’ ευθείας αξιοποιώντας τα σύμμικτα απορρίμματα με το μισό κόστος».

Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Σ. Δήμου είπε χαρακτηριστικά πώς ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι πηγή όλων των κακών, πώς προέχει να εξεταστεί πρώτα από όλα το κόστος των που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι σε υποβάθμιση και περιβαλλοντική όχληση, ενώ μίλησε για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης από την Πολιτεία.

Για ανοιχτές διαδικασίες, ακόμα κι αν αυτές απαιτούν τροποποίηση των περιβαλλοντικών γνωμοδοτήσεων, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Ηλιόπουλος και δήλωσε  την στήριξή του στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό. Πρότεινε να λάβει γρήγορα αποφάσεις το Υπουργικό Συμβούλιο, να ενταθεί η ανακύκλωση και το προδιαλεγμένο οργανικό υλικό και, τέλος, να συνταχθεί ένα «περιβαλλοντικό σύμφωνο» που θα τηρείται από όλους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Γραφείων Μελετών κ. Α. Λουκάτος πρότεινε να αναπτυχθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση χαρτιού, η διαλογή και κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, καθώς και αξιοποίηση του ενεργειακού υπολείμματος. «Βασικό μας κίνητρο να είναι ο σεβασμός προς τους κατοίκους της Αττικής», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα πρότεινε να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος συνεπίβλεψης των έργων αλλά και να υπάρξει τεχνική διαβούλευση με γραπτές προτάσεις από τους κατοίκους στην Κερατέα, με τις ενστάσεις τους  σε σχέση με την αδειοδότηση, οι οποίες και θα απαντηθούν. Πρότεινε να λειτουργήσουν οι επιστήμονες μελετητές ως  άτυπη συμβουλευτική ομάδα προς την Περιφέρεια Αττικής και με δεδομένες τις συγκλίσεις που δημιουργούνται, να επεξεργάζονται σχέδια δράσεις με μετρήσιμους στόχους.

«Έχω επιφύλαξη για το αν κάτι πραγματικά προχωράει. Το μεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί στη διαλογή στην πηγή και να επεκταθεί στα οργανικά απόβλητα. Για να προχωρήσουμε, πρέπει όλο το έργο να ενταχθεί σε έναν δημόσιο φορέα», τόνισε ο κ. Μ. Ζιώγας, μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΤΕΕ. Έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του «ποιος υλοποιεί τα έργα και ποιος έχει τη διαχείριση», απαντώντας ταυτόχρονα πώς αποτελεί αναγκαιότητα ο δημόσιος χαρακτήρας.

Για «κουτσουρεμένο χωροταξικό σχεδιασμό, για μια Αττική που χωροθετήθηκε η μισή και για έλλειψη στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης», έκανε λόγο ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Δ. Παπαϊωάννου. Στην παρουσίασή του τόνισε πώς πρέπει να γίνουν ΧΥΤΥ κατά βούληση, να τηρηθεί η ιεραρχία της 98/2008 κοινοτικής οδηγίας και να επικρατήσει όχι μόνο «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά και «ο ανακυκλώνων αμείβεται».

«Στο τέλος κάθε μέρας πρέπει να έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά. Η καθόλου λύση είναι καλύτερη λύση από μια χειρότερη λύση. Να προστατευθεί το περιβάλλον και να ενισχυθεί η ανακύκλωση», είπε η κ. Α. Ανθούλη, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος , ζήτησε να ξεκαθαριστεί το ύψος του διαθέσιμου ποσού από τα δημόσια προγράμματα και το ΕΣΠΑ, για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος, και πώς η όποια διαβούλευση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την έκδοση των τευχών δημοπράτησης, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο. «Με βάση την οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι ανασφαλές να μιλάμε για ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδύσουν στα απορρίμματα της Αττικής. Με τέτοια ρίσκα και τέτοιες αβεβαιότητες».

«Θα μας ωθήσουν να αποφασίσουμε με το μαχαίρι στο λαιμό»,είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Βαρελάς, εκπρόσωπος της «Αττικής Γής». Θεωρεί πώς οι παράμετροι και τα κριτήρια που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλά ,ανάμεσα στα οποία τα κόστη λειτουργίας, ποιός υλοποιεί το έργο, τη φιλικότητά του προς το περιβάλλον. Κατέληξε πως σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να προχωρήσει η ανακύκλωση στην πηγή και να αξιοποιηθούν πρωτότυποι τρόποι, όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία.

«Να βολέψουμε τα σκουπίδια, να εκπαιδεύσουμε και να ενημέρωσουμε τον πολίτη. Δεν έγινε τίποτα από αυτά. Και ερχόμαστε τώρα να τα λύσουμε όλα», δήλωσε ο κ. Κ. Διάκος  επικεφαλής της «Αττικής Οικολογικής Απάντησης». Υπενθύμισε την αναγκαιότητα να περάσουν οι αρμοδιότητες στην Αιρετή Περιφέρεια και τόνισε πώς οι λύσεις δεν δίνονται μέσα από αντιπαραθέσεις και αστυνομοκρατία, αλλά μέσα από την συναίνεση.

Ο κ. Γ. Αρβανίτης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, δήλωσε πως «η οικονομική κρίση, η ύφεση και η συνεπαγόμενη μείωση στην κατανάλωση μειώνει δραματικά και τις ποσότητες των απορριμμάτων. Το γεγονός αυτό, καθώς και άλλα, όπως η μεγάλη ποσότητα έντυπου χαρτιού, το οποίο θα έπρεπε να διαχειρίζεται στα πλαίσια συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης, επιδρούν στην τελική προς επεξεργασία ποσότητα απορριμμάτων. Χρειάζεται άμεση επικαιροποίηση των αντίστοιχων παραδοχών και του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στα πλαίσια του ΠΕΣΔΑ Αττικής. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε υπερδιαστασιολογημένες εγκαταστάσεις με τεράστιο κόστος που ενδεχομένως θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν αναγκαίες».

Κλείνοντας την σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους συμμετέχοντες λέγοντας:

«Σήμερα, έχουμε την πολυτέλεια της συζήτησης. Τι μπορούμε να κάνουμε στην Αττική. Σας άκουσα με μεγάλη προσοχή, αλλά ο πολίτης ρωτάει. Γιατί δεν έχει βρεθεί μία λύση τόσα χρόνια; Γιατί να είμαστε σε έναν άτυπο εμφύλιο; Γιατί να σκοτώνεται κόσμος στη Φυλή; Από εσάς ζητάμε να μας βοηθήσετε να μπούμε στο σωστό δρόμο. Να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα όλων των προηγούμενων ετών».