Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας, κ. Κώστα Παπαντωνίου, πραγματοποιήθηκε στις 16-01-2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ιλίου σύσκεψη με θέματα:
α) το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνα/Αττική 2021 (ΡΣΑ)
β) το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής και
γ) τον προγραμματισμό των έργων για τη Δυτική Αθήνα, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου.
Τους βασικούς στόχους του ΡΣΑ παρουσίασε η Αντιπρόεδρος του ΟΡΣΑ, κα Δ. Αντωνάκου, η οποία τόνισε ότι σε αντίθεση με το προηγούμενο ρυθμιστικό του ’85, βασικός στόχος του νέου σχεδίου είναι η ανάσχεση της επέκτασης της πόλης. Το τρίπτυχο κοινωνία – οικονομία – περιβάλλον αποτέλεσε τη βάση για κάθε σχεδιασμό.
Οι προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάστηκαν από την κ. Λ. Βασιλάκου, Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, τον κ. Β. Κόκκαλη, Αντιπεριφερειάρχη Έργων & Διοίκησης, και την κ. Β. Φλέγκα, στέλεχος της ΕΕΤΑΑ και αφορούν α) στην προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής, β) στην ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού, γ) στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης και δ) στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας.
Για την περιοχή της Δυτικής Αθήνας και τις αυξημένες ανάγκες σε διάφορα επίπεδα, διατυπώθηκε ένα πλαίσιο προτάσεων-θέσεων από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας, κ. Κώστα Παπαντωνίου, τους Δημάρχους Ιλίου κ. Ν. Ζενέτο, Αγ. Αναργύρων-Καματερού και Πρόεδρο της ΠΕΔΑ κ. Ν. Σαράντη, Αιγάλεω κ. Χρ. Καρδαρά, Αγ. Βαρβάρας κ. Γ. Καπλάνη, συνδέσμους, συλλόγους, εκπροσώπους φορέων και συμμετέχοντες πολίτες το οποίο συνοψίζεται στα εξής:
- Πολιτικές κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής μέριμνας:
- Υποδομές κοινωνικής πολιτικής: βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολυκέντρο κοινωνικών δραστηριοτήτων κλπ.
- Υποδομές υγείας: πρωτοβάθμια φροντίδα με κέντρα υγείας αστικού τύπου, νοσοκομείο παίδων κλπ.
- Μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τον κοινωνικό αποκλεισμό: φιλοξενία και σίτιση αστέγων, ξενώνας για τις κακοποιημένες γυναίκες κλπ.
- Ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και αντιμετώπιση της ανεργίας. Για παράδειγμα: πολιτικές εξυγίανσης της επιχειρηματικότητας, στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων, επιχειρηματική καινοτομία, παρατηρητήριο απασχόλησης κλπ.
- Περιβάλλον και αστική αναζωογόνηση. Για παράδειγμα: υδραυλικά έργα, όμβρια, αντιπλημμυρικά, ρέμα Εσχατιάς, ενεργειακή βελτίωση περιοχών, προστασία του πρασίνου (ορεινοί όγκοι, πάρκα, άλση), αναβάθμιση πάρκου «Α. Τρίτσης», πράσινες διαδρομές, ποδηλατόδρομοι και πεζή διαχείριση, μέτρα αντιμετώπισης της μόλυνσης, εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων με απομάκρυνση των στρατοπέδων, συνολικό πλάνο σχεδιασμού για την περιοχή του Ελαιώνα κλπ.
- Συγκοινωνιακές υποδομές. Για παράδειγμα: διαδημοτική σύνδεση, χώροι και πολιτικές στάθμευσης – πάρκινγκ, επέκταση του μετρό, διάνοιξη της Θηβών και επέκταση της Θηβών ως την Αττική Οδό, αναβάθμιση της Ιεράς Οδού κλπ.
- Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση. Για παράδειγμα: προσβασιμότητα στις υπηρεσίες, ψηφιακή σύγκλιση, δράσεις με γνώμονα τον «ενεργό πολίτη», κοινωνική χαρτογράφηση για τον εντοπισμό των θηλάκων ανεργίας, τη συγκέντρωση των ευπαθών ομάδων κλπ.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο βουλευτής Β’ Αθήνας, κ. Λ. Μίχος, ο οποίος τόνισε την απουσία κατά το παρελθόν συνεκτικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής και την αναγκαιότητα συντονισμού μέσα από τις νέες δομές της δημόσιας διοίκησης και τη μητροπολιτική αυτοδιοίκηση.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το λόγο πήραν ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, κ. Α. Μποζίκας, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για τη Δυτική Αθήνα, στο πλαίσιο του ΡΣΑ, ο κ. Ν. Μαγγανάρης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, η κα Μ. Τσιώτα, Αντιδήμαρχος Περιστερίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Α. Σπονδυλίδης από την παράταξη «Αττική», Γ. Δημαράς και Κ. Διάκος από την παράταξη «Αττική Οικολογική Απάντηση», ο κ. Τ. Παρασκευόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης, ο κ. Θ. Καπετανάκης, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αττική», η κα Β. Μαλλιοστάθη, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου.
Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, κ. Κ. Καράμπελας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δυτικής Αθήνας από την παράταξη «Αττική», κ.κ. Στ. Μαριδάκης, Ι. Βλάχος, Β. Γιαννακάκος, Γ. Ερμίδου, Α. Σαμόλης. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής κ.κ. Ε. Κολοβού, Έ. Κωνσταντάκου, Δ. Αφεντούλη, από την παράταξη «Αττική», Γρ. Ζαφειρόπουλος από την παράταξη «Αττική-Νέα προοπτική», καθώς και Γενικοί Δ/ντες, Διευθυντές και εργαζόμενοι της Περιφέρειας και της Π.Ε. Δυτικής Αθήνας.
Επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Αιγάλεω κα Ν. Τσιναρίδου, κ. Η. Καρυπίδης, Ιλίου κ.κ. Γ. Λιόσης, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Φ. Μαρκόπουλος, Ν. Βομπυράκη, κ. Β. Αλεξόπουλος, Αγ. Αναργύρων-Καματερού κα Ευ. Ζαλακούδη-Ξύδη και ο Δ. Κελάφας, επικεφαλής Αντιπολίτευσης Περιστερίου. Παράλληλα, συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των Δήμων, εκπρόσωποι κοινωνικών, παραγωγικών φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και πολίτες.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, κ. Κώστας Παπαντωνίου, τόνισε σε δήλωσή του: «Είναι αναγκαία η εντατικοποίηση των προσπαθειών Περιφέρειας – Αντιπεριφέρειας – Δήμων με μοναδικό γνώμονα την αναβάθμιση της περιοχής μέσα από διαδικασίες ειλικρινούς συνεργασίας και συνεννόησης. Είναι ανάγκη να αντιστρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση με πολιτικές ισόρροπης – βιώσιμης ανάπτυξης, επιτάχυνσης της χρηματοδότησης των έργων και μέσα από το ΕΣΠΑ, με πολιτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον. Τα αναπτυξιακά έργα, η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, η κοινωνική συνοχή και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας είναι στις προτεραιότητές μας».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε σχετικά:
«Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή που ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα, είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτες. Με τον Καλλικράτη, η Περιφέρεια Αττικής, απέκτησε έναν ουσιαστικό και καινοτόμο διπλό ρόλο: τη δυναμική της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης και τις μητροπολιτικές λειτουργίες από τις οποίες εκπορεύονται ενισχυμένες αρμοδιότητες. Οι λειτουργίες αυτές αφορούν στους τομείς του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, του χωρικού σχεδιασμού και των αστικών αναπλάσεων, των μεταφορών και συγκοινωνιών, της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας. Όλοι αυτοί οι τομείς καθορίζονται μέσω του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Πρέπει να συνεργαστούμε και το κάνουμε ήδη αποτελεσματικά, με το ΥΠΕΚΑ και τον ΟΡΣΑ, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για το σκοπό αυτό έχουμε συνάψει και συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία, η Αθήνα καλείται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της. Η Αθήνα πρέπει να παρέχει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της, αλλά και στους επισκέπτες της. Μέσα από το ΕΣΠΑ προωθούμε έργα που εξασφαλίζουν ακριβώς αυτό το ρόλο για την Αττική. Ειδικά, για την πολύπαθη περιοχή της Δυτικής Αττικής, με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχουν προωθηθεί στο ΕΣΠΑ ώριμα έργα υποδομών, αναπλάσεων, προστασίας του περιβάλλοντος και σχολικής στέγης».