Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια έχει προετοιμαστεί επαρκώς προκειμένου να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες αλλά και να συνδράμει τους Δήμους για την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών»

 

Σχετικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία των Σχολείων, το απόγευμα της Κυριακής

 

IMG_4131-1000x667

Ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους με αφορμή την επικείμενη κακοκαιρία αλλά και η ενημέρωση επί των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η Περιφέρεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης με τους Δημάρχους και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Αττικής αλλά και τη συμμετοχή θεματικών και χωρικών Αντιπεριφερειαρχών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια και της σημερινής επίσκεψης του Περιφερειάρχη στη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι, όπου και ενημερώθηκε αναλυτικά για τον εξοπλισμό που έχει θέσει η Περιφέρεια στη διάθεση των πολιτών και των τοπικών αρχών με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών των κυμάτων κακοκαιρίας.

Αναλυτικά τις προληπτικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια προσδιόρισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών Π. Καρυώτης.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειάρχη, ο Διευθυντής  Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χάρης Κοντοές καθώς και ο Μετεωρολόγος-Επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Κ. Λαγουβάρδος, ο οποίος ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες προγνώσεις σχετικά με το πως θα κυμανθούν τα δύο κύματα κακοκαιρίας, τις επόμενες μέρες.

«Στόχος μας είναι να έχουμε μία αποτελεσματική συνεργασία και συνεχή συντονισμό προκειμένου να προστατεύσουμε και να διευκολύνουμε τους πολίτες όπου και αν απαιτηθεί», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κατά την αρχική του εισήγηση και πρόσθεσε πως σ΄αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια και όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκεται όλες τις κρίσιμες μέρες σε συνεχή επαφή με τους Δήμους, προκειμένου να λύνονται από κοινού άμεσα και στοχευμένα τα όποια τοπικά προβλήματα προκύπτουν. Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως η Περιφέρεια έχει λάβει όλα τα μέτρα για να κρατηθούν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες ευθύνης της και ζήτησε από τους Δημάρχους να εστιάσουν στον καθαρισμό των  δημοτικών δρόμων αρμοδιότητάς τους. Ωστόσο επισήμανε ότι η Περιφέρεια όπου απαιτηθεί θα συνδράμει το έργο των Δήμων και πέραν των αρμοδιοτήτων της.

Οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Δήμων ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί και αναφέρθηκαν στις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν ανά περιοχή, επικαλούμενοι την εμπειρία τους από προηγούμενες κακοκαιρίες που έχουν πλήξει την Αττική.

 

Την Κυριακή οι αποφάσεις για τα σχολεία

Σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων ανά περιοχή στην Αττική την ερχόμενη εβδομάδα  οπότε και αναμένεται το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Κυριακή το απόγευμα κατόπιν σχετικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους. Στη σύσκεψη, όπως ανέφερε, θα αξιολογηθούν τα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις. 

 

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής

Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας και την προστασία των πολιτών,  διαθέτει 80 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων εκχιονιστικά, χωματουργικά αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού σε περίπτωση που απαιτηθεί, ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια σε ποσότητα αλατιού η οποία αγγίζει τους 2.5 χιλιάδες τόνους. Οι ποσότητες αλατιού έχουν ήδη διανεμηθεί σε 10 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Αττική, προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα και στοχευμένα, όπου απαιτηθεί.

Παράλληλα έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών πάνω από 250 άτομα προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, με στόχο την εξυπηρέτηση και την προστασία τους.