Γ. Πατούλης: «Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, η Αττική αλλάζει με εμβληματικά έργα-ορόσημο. Στόχος μας μία Περιφέρεια-Πρότυπο σε όλη την Ευρώπη»

 

photo-europe-3-1000x721

Το εμβληματικό έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα τον κ. Carsten Rasmussen, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής και τον κ. Παναγιώτη Πανταζάτο, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της εν λόγω Διεύθυνσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνολικά σε όλα τα κράτη μέλη της και το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο και οδηγό για αντίστοιχα έργα και σε άλλες Περιφέρειες.

Επιπλέον από τη πλευρά των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκθειάστηκε η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τόσο αναφορικά με την κάλυψη των τεχνικών απαιτήσεων για το έργο του Φαληρικού όσο και σε σχέση με τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη προκειμένου το προσεχές διάστημα να προσδιοριστούν τα βήματα για την άμεση δημοπράτηση της Β Φάσης του έργου. Στο σχεδιασμό που γίνεται έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες ενισχύσουν το στόχο της δημιουργίας ενός πάρκου το οποίο θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό και  βιώσιμο προς τους χρήστες και το οποίο θα ενσωματώνει τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αισθητικής και της πρωτοβουλίας New European Bauhaus.

Μάλιστα για να αναδειχθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα πλάνο ευρύτερης ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών και ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας. Μέσω αυτού του πλάνου θα μπορούν να ενημερωθούν οι κάτοικοι τόσο για τα οφέλη, όσο και για τις προοπτικές αυτού του μεγάλου πάρκου.  Οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν με την οριστικοποίηση του πλαισίου και των κανόνων δημοπράτησης του έργου στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είχα τη χαρά να συναντηθώ σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσουμε για την πορεία υλοποίησης του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού μετώπου αλλά και για όλα τα μεγάλα και κρίσιμα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αττική, με πόρους του ΕΣΠΑ.  Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας δεσμευθήκαμε πως για εμάς το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού μετώπου, είναι στις απόλυτες προτεραιότητές μας και θα παραδοθεί κανονικά στους πολίτες της Αττικής. Και αυτή τη δέσμευσή μας, την κάνουμε πράξη. Με συντονισμένες ενέργειες, όραμα και σχέδιο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την πλήρη χρηματοδότηση της Α’ και Β’ φάσης του έργου, με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτός δεν ήταν ένας εύκολος δρόμος ωστόσο ήμασταν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Μέρος αυτής της μεγάλης ανάπλασης είναι και η δημιουργία ενός μεγάλου, σύγχρονου και οικολογικού Πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της. Με όραμα, σχέδιο και συνεργασίες προχωράμε και εξασφαλίζουμε για την Αττική μας πόρους δρομολογώντας σημαντικά έργα σε όλη την Αττική».                               

Τη συζήτηση απασχόλησαν και άλλα σημαντικά έργα

Με αφορμή την επίσκεψη των εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Περιφερειάρχη Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και σε άλλα αντικείμενα αρμοδιότητας της Περιφέρειας όπως,  το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής, τις δράσεις για την υγεία και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τις  παρέμβασης οδικής ασφάλειας στο κεντρικό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της περιφέρειας καθώς και εμβληματικά έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα και θα συμβάλλουν στην ριζική αναμόρφωση της εικόνας της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να γίνει «μία βιώσιμη, έξυπνη και χαμηλών εκπομπών ρύπων Ευρωπαϊκή Περιφέρεια».

photo-europe-2-1000x666
photo-europe-1-1000x714