Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης κατασκευής Κτιρίου Πολλαπλών Χρήσεων για πολιτιστικές δραστηριότητες στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κώστα Παπαντωνίου, καθώς και των Περιφερειακών Συμβούλων Γεωργίας Ερμίδου, Ιωάννας Πανταλάκη – Ανδριανοπούλου και Αλέξανδρου Σαμόλη

 

Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

  • Περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί σε έργα στη Δυτική Αθήνα από την Περιφέρεια Αττικής και από την πρώην Νομαρχία Αθηνών
  • Δεν υπάρχουν «θα» για εμάς. Είμαστε άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων
  • Στο σχεδιασμό των έργων, η Δυτική Αθήνα έχει σημαντικό μερίδιο

 

08 11 13PROGRAMMATIKIΟ Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υπέγραψε σήμερα στο Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή Κτηρίου Πολλαπλών Χρήσεων για πολιτιστικές δραστηριότητες στο Καματερό, μαζί με τον Δήμαρχο, Νίκο Σαράντη.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και αποτελεί πραγματικά μία πάγια απαίτηση των δημοτών της περιοχής.

Ο κ. Σαράντης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη Αττικής, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία αυτού του έργου, αφού θα είναι το πρώτο ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου, το οποίο θα είναι πλέον σε θέση να στεγάσει όλες τις κοινωφελείς ανάγκες του Καματερού που αφορούν στην Πρόνοια και στον Πολιτισμό. Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως η στήριξη της Περιφέρειας σε καιρούς δύσκολους που ο νόμος του «Καλλικράτη» και οι περικοπές των εσόδων από την Κεντρική Διοίκηση τους καθιστά δυσκολότερους, αναδεικνύεται ως εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νίκο Σαράντη και τους τοπικούς φορείς για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Από την πρώην Νομαρχία Αθηνών και εν συνεχεία από την Περιφέρεια Αττικής, τη δεκαετία 2003-2012 έχουμε υλοποιήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 85 εκ. €, ενώ εκτελούμε ή έχουμε σε διαδικασία άμεσης υλοποίησης έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. € στη Δυτική Αθήνα, η οποία πάντα είναι στις προτεραιότητές μας. Θα συμφωνήσω με το Δήμαρχο για τα προβλήματα που έχουμε από τον «Καλλικράτη», με κυριότερα όλων να είναι οι περικοπές στους πόρους που αγγίζουν το 67% και η μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλών αρμοδιοτήτων χωρίς όμως την παραχώρηση και των αντίστοιχων πόρων. Παρ’ όλα αυτά κρατιόμαστε όρθιοι, αφού από το 2003 τα χρήματά μας δεν τα σπαταλήσαμε σε χορούς και γιορτές, αλλά τα δεσμεύουμε αποκλειστικά για έργα. Σήμερα στο Καματερό δεν υπάρχει κανένα δημοτικό κτήριο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τέλεση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Για το λόγο αυτό ο Δήμος αναγκάζεται να εκμισθώνει κτήρια, τα οποία όμως δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές. Αυτή ακριβώς την ανάγκη ερχόμαστε να ικανοποιήσουμε σήμερα με ένα σύγχρονο κτηριακό έργο, το οποίο έχει μελετηθεί, ώστε να προσαρμόζεται και να λειτουργεί αρμονικά με το υφιστάμενο οικιστικό περιβάλλον της περιοχής. Οι άνθρωποι της περιοχής αυτής προέρχονται κυρίως από τη μεσαία και την εργατική τάξη, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Καλά είναι τα πτυχία, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι οι εμπειρίες της ζωής και ο κόσμος εδώ είναι γεμάτος από εμπειρίες. Θέλω να τονίσω επιπλέον πως εδώ οι άνθρωποι είναι οι εκφραστές της λαϊκής ψυχής και μαζί τους συμπορευόμαστε».

08 11 13 BREFONIPIAKOSΠριν από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με το Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νίκο Σαράντη επισκέφτηκαν δύο σημαντικά έργα στο Καματερό προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την πρόοδο των εργασιών.

Τα δυο έργα αφορούν:

  • την Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου με όλες τις απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με πράσινες παρεμβάσεις και δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 Ευρώ (πλέον ΦΠΑ), χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής από δικούς της πόρους
  • την Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού, 60 θέσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2.897.000 Ευρώ (με ΦΠΑ) που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.

Λίγα λόγια για τα έργα:

  • Το Κλειστό Γυμναστήριο χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, που περιλαμβάνει αίθουσα αθλοπαιδιών, χώρο γυμναστηρίου, κερκίδες (περίπου 400 θέσεων), αποδυτήρια, βοηθητικούς χώρους, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Ο.Τ. 117, που θα περιλαμβάνει 40 θέσεις επιβατικών αυτοκινήτων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ)
  • Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και έχει προϋπολογισμό 2.897.000 ευρώ, αποτελείται από Υπόγειο, Ισόγειο και Α’ όροφο. Έχει δυναμικότητα 60 παιδιών (ηλικίας από 2 μηνών έως και 5,5 ετών) και πρόκειται να στεγάσει, εκτός από τους χώρους του βρεφονηπιακού σταθμού, και διοικητικούς και βοηθητικούς χώρους. Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί η παρουσία σύγχρονων στοιχείων κατασκευής, όπως μονώσεις κατά πολύ αυξημένες λόγω ΚΕΝΑΚ, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, διπλοί θερμομονωτικοί υαλοπίνακες ασφαλείας, φωτοβολταϊκά στοιχεία, γεωθερμία. Ως στοιχείο ιδιαίτερης βαρύτητας χαρακτηρίζεται επιπλέον η ευχέρεια και η οικονομικότητα της συντήρησης των κατασκευών και φυσικά η ασφάλεια των παιδιών.

Επισυνάπτεται η αναλυτική ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής