Μετά από εισήγηση εκδόθηκε ψήφισμα στήριξης και των απασχολούμενων στην Περιφέρεια Αττικής μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ

Γ. Πατούλης: «Αναγκαία η παραμονή των Συμβασιούχων Ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες μας μέχρι να παρέλθει η πανδημία και να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ»

Με εισήγηση της Διοικούσας παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική» το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του προχώρησε την έκδοση ψηφίσματος μέσω του οποίου διατυπώνεται το αίτημα παράτασης των συμβάσεων των Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) που προσελήφθησαν για την αντιμετώπιση των κατεπειγουσών αναγκών λόγω της πανδημίας covid-19.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια με την συνδρομή των συγκεκριμένων υπαλλήλων κατάφερε να αντεπεξέλθει στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν λόγω πανδημίας. Με αφορμή την έκδοση του σχετικού ψηφίσματος ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε: «Η παραμονή των Συμβασιούχων Ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες μας κρίνεται αναγκαία μέχρι να παρέλθει, τόσο η πανδημία, όσο και η ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να καλυφθούν με μόνιμο, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, τα τεράστια κενά που υπάρχουν εδώ και χρόνια στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Οι ΙΔΟΧ, από την έναρξη της πανδημίας, επωμίστηκαν ένα ιδιαιτέρως εκτεταμένο σύνολο ευθυνών το οποίο κατάφεραν να φέρουν σε πέρας. Οι υπηρεσίες τους στην παρούσα φάση που σημειώνεται έξαρση των κρουσμάτων είναι χρήσιμες και η έλλειψή τους θα μας δημιουργούσε τεράστια λειτουργικά προβλήματα.

Όπως επισημάνθηκε και από τον Αντιπεριφερειάρχη οικονομικών Ν. Πέππα κατά την εισήγηση του ψηφίσματος «η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη» γεγονός το οποίο καθιστά αναγκαία την ανανέωση των συμβάσεων των ΙΔΟΧ. Ο κ. Πέππας αναφέρθηκε και στα λειτουργικά οφέλη που πρέπει να συνυπολογίσουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών προκειμένου να ανανεώσουν τη σύμβαση των εν λόγω υπαλλήλων και πέραν της 31/12/2021, καθώς πληρώνονται από πόρους της Περιφέρειας και δεν επιβαρύνουν το κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

«Η συνδρομή των υπαλλήλων ΙΔΟΧ στο δύσκολο έργο που ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι καθοριστικής σημασίας. Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής αντιμετωπίζουν από την αρχή της πανδημίας σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης, ο φορέας κατάφερε με τη συνδρομή των εν λόγω υπαλλήλων, από τη θέση στην οποία έχουν τοποθετηθεί, να αναπτύξει ποικίλες και πολυάριθμες δράσεις στο πλαίσιο λήψης προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, εντατικοποιώντας τους ελέγχους αρμοδιότητάς της.

Μετά τις 31-12-2021, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των προσληφθέντων ΙΔΟΧ και δεδομένου ότι η ανάγκη λήψης προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται αλλά γίνεται όλο και μεγαλύτερη καθώς η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, η Περιφέρεια Αττικής δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις ποικίλες δράσεις που έχει αναλάβει.

Ενόψει των ανωτέρω, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αναγνωρίζει ότι οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ καλύπτουν αληθείς, πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητάει την παράταση των συμβάσεων εντεύθεν της 31ης Δεκεμβρίου 2021 και τουλάχιστον μέχρι να παρέλθει οριστικώς η επιδημιολογική κρίση του covid-19.»

Το ψήφισμα δεν υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις  “Δύναμη Ζωής” με επικεφαλής την κα Ρένα Δούρου και “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” με επικεφαλής τον κο Γιάννη Σγουρό.

Ψήφισμα στήριξης απασχολούμενων κοινωφελούς εργασίας

Επιπρόσθετα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εκδόθηκε αντίστοιχο ψήφισμα στήριξης και των απασχολούμενουν στην Περιφέρεια Αττικής μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής δηλώνει την πλήρη στήριξή του στα αιτήματα των απασχολουμένων, μέσω κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και αναγνωρίζει ότι οι παρέχοντες εργασία μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων καλύπτουν αληθείς, πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής.