Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Γιάννης Σγουρός μετείχε στις εργασίες του 1ου Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, που έλαβε χώρα σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την Περιφερειακή Πολιτική κ. JohannesHahn. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την πορεία του προγραμματισμού και τις προκλήσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020).

Ο κ. Hahn υπογράμμισε ότι η Πολιτική Συνοχής αποτελεί σήμερα τον βασικό μοχλό ανάπτυξης στην ΕΕ, ενώ τόνισε το νευραλγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

 

Κατά την ομιλία του, ο Επίτροπος σημείωσε τις νέες καινοτομίες που θα εισαχθούν κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, πριν τη διάθεση οποιουδήποτε κονδυλίου θα πρέπει να πληρούνται οι “εκ των προτέρων προϋποθέσεις”, οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι η “έξυπνη εξειδίκευση”, δηλαδή η προαγωγή της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

 

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην “περιοδεία” στην οποία πραγματοποιεί από πέρυσι στις 13 ελληνικές Περιφέρειες, συνέστησε ότι αυτές θα πρέπει να εστιάσουν τις χρηματοδοτήσεις τους σε σαφώς προσδιορισμένα έργα προτεραιότητας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται θα αρχίσουν να αποδίδουν πολύ σύντομα.

 

Μετά το τέλος του Συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε:

«Η ταχεία και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του επόμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας. Η περίοδος που οι πολιτικές χαράσσονταν πίσω από κλειστές πόρτες έχει τελειώσει προ πολλού. Σήμερα απαιτείται, ευρεία συμμετοχή, ουσιαστικός διάλογος και συντονισμός της προσπάθειας όλων μας προκειμένου να καταστρώσουμε ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό αναπτυξιακό πλάνο που θα μας οδηγήσει το συντομότερο δυνατό σε έξοδο από την κρίση. Οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα και η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας στρατηγικής.

Εμείς από την πλευρά μας εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να συμβάλλουμε στο διάλογο με στοχευμένες δράσεις που θα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά χρόνια προβλήματα και θα δίνουν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών.»