Το έργο επισκευής και αποκατάστασης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Δήμο Μεγαρέων, ενός τοπόσημου της Δυτικής Αττικής που χρονολογείται στα τέλη του 19ου – αρχές 20ου αιώνα, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής με συνολικό προϋπολογισμό 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΝΠΔΔ «Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων» και ο Δήμος Μεγαρέων υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση για το σχετικό έργο, με αντικείμενο την υλοποίηση παρεμβάσεων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του ναού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να ανταποκρίνεται λειτουργικά και αισθητικά στις ανάγκες ενός Μητροπολιτικού Ναού, ενώ παράλληλα θα αναδειχθούν τα επιμέρους πολιτισμικά του στοιχεία.

Το 1936 ο ναός έγινε Μητρόπολη των Μεγάρων. Το εσωτερικό του ναού, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των οδών Γ. Μενιδιάτη και Γ. Χατζή, είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες. Σύμφωνα με τις επιγραφές των αγιογράφων η τοιχογράφηση ξεκίνησε το 1907 και ολοκληρώθηκε προοδευτικά το 1918, αποτελεί δε έργο τριών διαφορετικών αγιογράφων. Είναι χτισμένος πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, ερείπια των οποίων αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του πρόναου, το 1972, και διατηρούνται στο υπόγειό του. Μετά τον σεισμό του 1981 και παρά τη μελέτη συντήρησης που είχε εκπονηθεί, ο ναός ακόμα και σήμερα παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές που χρήζουν τόσο αρχιτεκτονικής όσο και στατικής αποκατάστασης.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Συγκεκριμένα προβλέπονται οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, συντήρηση και αποκατάσταση τοιχογραφιών και ανάδειξη των θεμελίων της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο υπόγειο του πρόναου. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου – πλατείας και ειδικότερα αποξηλώσεις των δαπέδων της πλατείας, χωματουργικές εργασίες, κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού και ομβρίων υδάτων, επίστρωση της πλατείας, τοποθέτηση καθιστικών και φυτεύσεις.