Έπειτα από τρίωρη συζήτηση με θέμα τη χωροθέτηση κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, που απασχόλησε εκτάκτως τη  χθεσινή (10-4-2012) Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών, Σωτήρη Ντούρου, και εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατέθεσε πλήρες ιστορικό των ενεργειών που έχουν γίνει από το 2007 τόσο από την τέως Νομαρχία Αθηνών όσο και από την Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, παρέθεσε σημαντικά στοιχεία που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας παρόμοιων κέντρων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαρακτήρισε το πρόβλημα εθνικό, επισημαίνοντας:

«Πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δήμου Αχαρνών, προκειμένου να βρεθεί κοινός παρανομαστής στο σημαντικότατο αυτό ζήτημα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, είχε αποφασίσει στη Συνεδρίαση της 27 Μαρτίου 2012  να δημιουργηθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους παράνομους μετανάστες της Αθήνας, με σκοπό τη σταδιακή επαναπροώθησή τους στην πατρίδα τους, για όσους δεν έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, και υπό τους όρους ότι θα τηρηθούν όλες οι απαιτήσεις ασφαλείας και ο αυτονόητος σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ότι η υπόδειξη των χώρων εγκατάστασης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

Ξεκαθαρίζω ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει την αρμοδιότητα να υποδείξει χώρους. Είναι μια ευθύνη που αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής. Επαναλαμβάνω ότι η Περιφέρεια Αττικής είχε αποδεχθεί αίτημα του Δήμου Αχαρνών να παραστούν ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στη συζήτηση για το ζήτημα αυτό και να γίνει διεξοδικός και γόνιμος διάλογος για το θέμα.

Σήμερα έπρεπε εδώ μέσα να υπάρχουν 65 Δήμαρχοι αλλά ο καθένας θέλει να μη γίνει στον τόπο του. Ξαναλέω ότι ο διάλογος που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αχαρνών, πρέπει να συνεχιστεί με όλους τους Δημάρχους και πρώτο πρώτο τον Δήμαρχο Αθήνας.

Δεν γίνεται, από τη μια, σε κάθε έργο που αποφασίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο να έρχονται και να διεκδικούν ρόλο και την αυθεντική έκφραση της τοπικής κοινωνίας και των αναγκών της, και σωστά πράττουν, και από την άλλη, όταν πρόκειται για «δύσκολα» και ευαίσθητα προβλήματα, να σφυρίζουν αδιάφορα και να μην παίρνουν σαφή θέση..

Δεσμεύομαι να σταθώ στο πλευρό του Δημάρχου Αχαρνών και να κάνω ό,τι μπορώ, ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο μια περιοχή που πλήττεται επί σειρά ετών από φαινόμενα παραβατικότητας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να διαφυλάξει τις αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες ζωής τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των μεταναστών. Αν αυτό δεν προχωρήσει σωστά, θα μας βρει μπροστά του.

Το πρόβλημα είναι εδώ. Φόβος και τρόμος επικρατεί στην Αττική με τις ληστείες μετά φόνου να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.  Το ζούμε κάθε μέρα στην πόρτα μας. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο πλέον. Όλοι μαζί πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Με συνεργασία, συναπόφαση και συνευθύνη. Κανείς δεν μπορεί να μείνει εκτός από τις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ας φερθεί σοβαρά το κράτος. Η έλλειψη επικοινωνίας και ωριμότητας από ένα πολιτικό σύστημα που κοιτάζει μόνο τον εαυτό του και αποφασίζει να βρει λύσεις μόνο, όταν βρει τα δύσκολα, μας έφτασε σε αυτό το σημείο».

Ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για την περιοχή την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, επικαλούμενος τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του οικιστικού ιστού.

«Θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί από την πολιτεία για πολλά χρόνια, δεν μπορεί να δοθεί βεβιασμένα και με δόλιο τρόπο, υπό την πίεση της προεκλογικής περιόδου. Κατανοούμε την ανάγκη για την προσωρινή ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελέτης και διαβουλεύσεων με τον εκάστοτε Δήμο και τους τοπικούς φορείς. Είναι άδικο να καλείται ο Δήμος Αχαρνών να λύσει το πρόβλημα των μεταναστών της Αθήνας».

Ο Χαράλαμπος Δαμάσκος, εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική Νέα Προοπτική», εκφράζοντας τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, είπε: «Μια γενιά πολιτικών ευθύνεται για την κατάσταση. Έχουμε σοβαρά καθυστερήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Χρειάζεται λύση, με τη συμφωνία της τοπικής κοινωνίας, με συνοχή και με κανόνες ασφάλειας και υγιεινής έξω από τον οικιστικό ιστό».

Βολές κατά των δύο τελευταίων Υπουργών Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε ο Νάσος Αθανασίου από το «Άρμα Πολιτών», χαρακτηρίζοντάς τους «ανίκανους που προσφεύγουν σε πρόχειρες λύσεις για ψηφοθηρικούς λόγους», ενώ ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος, εξέφρασε την πλήρη την αντίθεσή του στη δημιουργία των Κέντρων, χαρακτηρίζοντάς τα  «φασιστικά στρατόπεδα».

«Χρειαζόμαστε άλλη στρατηγική για την αντιμετώπιση υπαρκτού προβλήματος με επίκεντρο τον άνθρωπο, είτε είναι έλληνας, είτε είναι μετανάστης», υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης, εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο».

Υπέρ μιας άλλης νοοτροπίας, μιας άλλης λογικής και ενός άλλου σχεδιασμού στο πρόβλημα τάχθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Οικολογική Απάντηση», Κώστας Διάκος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στον «πρόχειρο σχεδιασμό» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην οποιαδήποτε δημιουργία κέντρων – φυλακών για τους μετανάστες στην Αττική.

«Να λύσουμε το θέμα συντεταγμένα μέσα από το σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, να επαναπροωθούνται οι νόμιμοι μετανάστες στην πατρίδα τους και να μη δημιουργηθούν στρατόπεδα κράτησης, πρότεινε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική Γη», Δημήτρης Βαρελάς.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε την προώθηση ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής  δύο ακόμη έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη  βελτίωση της ζωής  των πολιτών.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η σκοπιμότητα για την εκτέλεση των παρακάτω έργων:

  • § «Έργα αύξησης παροχετευτικότητας ρέματος Χαλανδρίου μεταξύ των οδών Σολωμού και Γρίβα, του Δήμου Χαλανδρίου» (προϋπολογισμού 1.043.088 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) κατά πλειοψηφία
  • § «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Σωρού» Δήμου Αμαρουσίου (προϋπολογισμού 2.500.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ομόφωνα.

Ακολούθησε από τον Αντιπεριφερειάρχη ΕΣΠΑ και Καινοτομίας, Λεωνίδα Αθανασιάδη, ενημέρωση για το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο η Περιφέρεια Αττικής είναι συμπράττων φορέας, «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Αττικής». Στο πρόγραμμα θα απασχοληθούν 2.871 άνεργοι από όλη την Αττική, οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό και ευαισθησία τα άτομα με κινητικά προβλήματα, μέσω ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε συνεργασία με τους αρμόδιους Δήμους, αναλαμβάνει τη δαπάνη για την τοποθέτηση μηχανισμών που θα διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις παρακάτω παραλίες: Κερατέας, Νέας Μάκρης, Λούτσας, Γλυφάδας, Σαλαμίνας, Πόρτο Ράφτη, Κινέττας.

Την απόφαση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Ιωάννης Μαρινάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο.