Γιάννης Σγουρός: «Θωρακίζουμε την Αττική με έργα ουσίας, όχι βιτρίνας»

Στο πλαίσιο του συνολικού απολογισμού του έργου της Περιφέρειας Αττικής τα προηγούμενα τρία χρόνια, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα τα έργα και τις παρεμβάσεις που έγιναν στον τομέα της Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Αττικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Τα έργα περιλαμβάνουν: κατασκευή και συντήρηση αγωγών ομβρίων υδάτων, κατασκευή και συντήρηση φρεατίων, καθαρισμό ρεμάτων.

Συγκεκριμένα:

Από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουν εκτελεστεί και εκτελούνται 157 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 434,2 εκ. ευρώ, σε 47 Δήμους της Αττικής, με κοινοτικούς και ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Αναλυτικά ανά Περιφερειακή Ενότητα έχουμε:

  • Κεντρικός Τομέας Αθήνας : 10 έργα – 25,9 εκ €
  • Βόρειος Τομέας Αθήνας : 23 έργα – 82,5 εκ €
  • Νότιος Τομέας Αθήνας : 8 έργα – 36 εκ €
  • Δυτικός Τομέας Αθήνας : 5 έργα – 13,7 εκ €
  • Ανατολική Αττική : 57 έργα – 188,6 εκ €
  • Δυτική Αττική : 17 έργα – 36,7 εκ €
  • Πειραιάς : 5 έργα – 17,8 εκ €
  • Νησιά: 6 έργα – 15 εκ €

Υπενθυμίζεται ότι από τη Νομαρχία Αθηνών, έχουν ολοκληρωθεί 61 έργα προϋπολογισμού 71 εκ. ευρώ σε 24 Δήμους, έργα που συνέβαλαν καθοριστικά, όπως και αυτά της Περιφέρειας, στην προστασία δεκάδων περιοχών από τις δραματικές συνέπειες των πλημμυρών.

Σημειώνεται ότι για τα μεγάλα ρέματα της Αττικής, Εσχατιάς, Ραφήνας, Γιαννούλας στο Θριάσιο, Ερασίνου και Αγ. Γεωργίου, η αρμοδιότητα παρεμβάσεων εξακολουθεί να ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων.

Δημοσιοποιώντας τον απολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός δήλωσε:

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, επιλέξαμε να χρηματοδοτήσουμε αναγκαία έργα υποδομής, έργα ουσίας και όχι βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων.

Από τα πιο ουσιαστικά έργα είναι εκείνα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της Αττικής.

Παρά τους περιορισμένους μας πόρους, εκατοντάδες σημεία της Αττικής, που πλημμύριζαν με τις πρώτες δυνατές βροχές, δεν αντιμετωπίζουν πλέον κανένα πρόβλημα.

Το ζήτημα βέβαια της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, δεν έχει επιλυθεί οριστικά και συνολικά.

Απαιτούνται περισσότερα από 2 δις ευρώ για να θωρακιστούν όλα τα επικίνδυνα σημεία της Αττικής.

Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις στα ρέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείο Υποδομών.

Απαιτείται σε συνεργασία με τους Δήμους, αξιολόγηση και ιεράρχηση της επικινδυνότητας κάθε σημείου και τις αναγκαιότητας των παρεμβάσεων, καθώς τα κονδύλια είναι περιορισμένα.

Απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο και να γνωρίζει κάθε εμπλεκόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα τις αρμοδιότητες και τους πόρους του.

Με το μέχρι σήμερα έργο μας, αποδείξαμε ότι αυτό που πρώτιστα μας ενδιαφέρει είναι τα προβλήματα των πολιτών. Είναι οι παρεμβάσεις μας για την επίλυσή τους. Με αποτελεσματικές δράσεις, όχι με υποσχέσεις και λόγια».

 

 

Επισυνάπτονται αναλυτικοί πίνακες με τα έργα, τους προϋπολογισμούς και τους Δήμους που αφορούν