SGOUROS-ZORMPAS 1Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

–       Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα: Να βελτιώσουμε τις υποδομές της Αττικής

–       Το στοίχημα αυτό αγωνιζόμαστε και το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα

–       Εκτελούμε τα έργα έγκαιρα, με διαφάνεια και, κυρίως, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες και τον κρατικό προϋπολογισμό

–       Αξιοποιούμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

–       Τονώνουμε την ανάπτυξη, δημιουργούμε θέσεις εργασίας, προστατεύουμε το περιβάλλον και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής

 

Με το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά, συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Σγουρού ήταν να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των έργων που εκτελούνται στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 (μέσω της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής) και ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, επισκέφτηκε αρχικά τον υπό κατασκευή Βρεφονηπιακό Σταθμό στην περιοχή ‘Πευκάκια’ Αγίας Παρασκευής, επί της οδού Αισώπου 6, στον οποίο πρόκειται να στεγαστούν τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί της περιοχής που τώρα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια. Ο βρεφονηπιακός σταθμός, έχει προϋπολογισμό 3,4 εκ. ευρώ, εκτείνεται σε κτήριο 1.600 μ2 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2014.

Άλλο ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ είναι η Βιοκλιματική Ανάπλαση της περιοχής ‘Τσακού’. Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες ανάπλασης των πεζοδρομίων, φωτισμού με ηλιακά φωτιστικά και δεντροφύτευσης. Το έργο αυτό, που βασίζεται στις αρχές της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει ενέργεια και θα μειώσει σημαντικά την εκπομπή ρύπων σε ένα περιβάλλον επιβαρυμένο.

SGOUROS-ZORMPAS 2Η επίσκεψη του κ. Σγουρού στα έργα του Δήμου Αγίας Παρασκευής ολοκληρώθηκε με την περιήγησή του στους χώρους κατασκευής του υπερσύγχρονου Ποδηλατόδρομου, συνολικού μήκους 7 χλμ. και προϋπολογισμού 9,84 εκ. ευρώ, στην περιοχή ‘Κοντόπευκο’.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, με την επικείμενη υπογραφή της Σύμβασης κατασκευής του και αναμένεται να μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε να επιτρέψει στην Περιφέρεια να χρησιμοποιήσει τους πόρους που εξοικονομούνται για την υλοποίηση νέων δράσεων.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, που θα δώσει σε πεζούς και ποδηλάτες τη δυνατότητα πρόσβασης σε τέσσερις Σταθμούς Μετρό της περιοχής, με παράλληλη αποσυμφόρηση των οδών περιμετρικά των σταθμών του μετρό, αλλά και του εμπορικού κέντρου του Κοντόπευκου από σταθμευμένα οχήματα, προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης και πρόσβασης σε αυτές τις περιοχές, ταυτόχρονα αυτόνομο, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων, τόνισε την αναγκαιότητα απορρόφησης μέχρι το τέλος του 2013, του συνόλου του προϋπολογισμού τους.

Τόνισε επίσης ότι  έχει ιδιαίτερη βαρύτητα να αντιληφθούν οι πολίτες ότι η περιστασιακή τους ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων, έχει αντίκρισμα και δεν είναι άλλο από τα πολλαπλά οφέλη που απολαμβάνουν με την αποπεράτωσή τους.

SGOUROS-ZORMPAS PODHLATODROMIOΙδιαίτερα εστίασε στην αξία της εκκίνησης του σημαντικού έργου κατασκευής του Ποδηλατόδρομου  στο Κοντόπευκο, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής πρωτοπορεί στον τομέα αυτό, καθώς συγκαταλέγεται στους πρώτους Δήμους που έχουν εξασφαλίσει ένα τέτοιο έργο.

Τέλος, ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, με στόχο την άμεση εκκίνηση και την ολοκλήρωση του έργου σε ένα χρονικό ορίζοντα ενός περίπου έτους, όπως προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε σχετικά:

«Η Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζει το έργο της, κοιτώντας κατάματα τον πολίτη.

Το έργο του βρεφονηπιακού σταθμού στα Πευκάκια, σε συνδυασμό με όλα τα παρεμφερή έργα που υλοποιεί με γρήγορους ρυθμούς η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους Δήμους, σε όλες τις γειτονιές της Αττικής, έρχεται να συμβάλλει στην ελάφρυνση του προϋπολογισμού της ελληνικής οικογένειας, η οποία δοκιμάζεται κάτω από δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Χρηματοδοτούμε δύο ακόμη ουσιαστικά έργα, της ανάπλασης στην περιοχή ‘Τσακού’, καθώς και την κατασκευή του ποδηλατόδρομου, η ολοκλήρωση των οποίων θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της περιοχής.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε κάνει προσπάθεια να εντάξουμε το έργο της κατασκευής του ποδηλατόδρομου στο ΕΣΠΑ, ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε να τα αξιοποιήσουμε σε άλλα έργα, απαραίτητα για την Αττική και τα οποία δεν καλύπτονται από το ΕΣΠΑ, όπως είναι οι αθλητικές υποδομές.

Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα. Να βελτιώσουμε τις υποδομές της Αττικής. Το στοίχημα αυτό αγωνιζόμαστε και το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Εκτελούμε τα έργα έγκαιρα, με διαφάνεια και, κυρίως, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες και τον κρατικό προϋπολογισμό. Αξιοποιώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονώνουμε την ανάπτυξη, δημιουργούμε θέσεις εργασίας, προστατεύουμε το περιβάλλον και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής.

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλης Ζορμπάς,  ευχαρίστησε από καρδιάς τον Περιφερειάρχη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει σταθεί πάντα αρωγός στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για ένταξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων έργων στο ΕΣΠΑ.

Αναφέρθηκε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια στο έργο της κατασκευής του Ποδηλατόδρομου, ο οποίος – όπως ανέφερε – «θα βελτιώσει αισθητά τη λειτουργικότητα της πόλης μας και θα αναβαθμίσει το επίπεδό της κατατάσσοντάς την στις πλέον σύγχρονες και μοντέρνες πόλεις της χώρας».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η άριστη αυτή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας θα συνεχιστεί και στο μέλλον με γνώμονα τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αγίας Παρασκευής.