To Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή συνεδρίαση, έπειτα από εκτενή ενημέρωση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού προς το Σώμα, ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε και τη σχετική αλληλογραφία, με καταγεγραμμένες όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στις οποίες είχε προβεί εγκαίρως η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό θέμα:
Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να διεκδικεί τις απαραίτητες πιστώσεις για κάθε μεταφερόμενη αρμοδιότητα από το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, εμμένοντας στη θέση της να μην αποδεχτεί καμία νέα αρμοδιότητα χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Παράλληλα, εκφράζει την πρόθεσή της να μην αναλάβει τη δέσμευση εξόφλησης οφειλών παρελθόντων ετών που προέρχονται από υποχρεώσεις του Υπουργείου.
Τέλος, διαβεβαιώνει ότι η μισθοδοσία του μεταφερόμενου προσωπικού από τις Υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΙ στην Περιφέρεια Αττικής είναι εξασφαλισμένη και δεσμεύεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξής του, ως τις 31/12/2011.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισε:
«Δεσμευτήκαμε να υπηρετούμε τους πολίτες. Με απόλυτη ευαισθησία προς τους νόμους. Δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ 292 εργαζόμενους ως μέσο πίεσης, πόσο μάλλον τώρα, σε αυτή την τόσο δύσκολη, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, χρονική συγκυρία. Από το κάδρο της ευθύνης δεν θα βγει κανείς.
Την περασμένη εβδομάδα είχα συνάντηση για το θέμα αυτό με το νέο Υπουργό Υποδομών. Παράλληλα, του απέστειλα μια ακόμα επιστολή που εξηγούσα τις θέσεις μας. Ήταν η τέταρτη κατά σειρά επιστολή μου προς το αρμόδιο Υπουργείο τους τελευταίους μήνες, για το θέμα αυτό. Ο βασικός πυρήνας των επιχειρημάτων μας, για τα οποία ενημέρωσα τον Υπουργό, είναι ο εξής:
Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια Αττικής, αποτελεί η μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα και από το ίδιο το κείμενο του νόμου 4018/2011, που ορίζει ότι «πόροι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εγκεκριμένοι ή προς έγκριση, που αφορούν εκτέλεση συμβάσεων των υπηρεσιών της παραγράφου 1, μεταβιβάζονται υποχρεωτικά με μέριμνα των αρμόδιων οργάνων στην Περιφέρεια Αττικής».
Παράλληλα, τόσο το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος, όσο και πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιβάλλουν την ταυτόχρονη μεταφορά των πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται. Έχει κριθεί, ειδικότερα, από το Συμβούλιο Επικρατείας, ότι «από τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 102 του Συντάγματος και από τις ειδικότερες αρχές της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συνάγεται ότι για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαιτείται… συγχρόνως με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων πρέπει να μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι. Εν περιπτώσει δε μη εκπληρώσεως αυτών των προϋποθέσεων, η κανονιστική πράξη περί μεταβιβάσεως των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε Ο.Τ.Α. παρίσταται μη νόμιμη» (ΣτΕ 506/2010).
Σε κάθε δε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι η υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής θα εξαντληθεί στις δεσμεύσεις που αφορούν έργα σε εξέλιξη και μελλοντικά έργα για τα οποία φυσικά θα μεταβιβαστούν οι αντίστοιχες πιστώσεις, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφορά χρέη παρελθόντων ετών από την λειτουργία των υπηρεσιών υπό την διοίκηση του Υπουργείου σας, καθώς τα χρέη αυτά αποτελούν ευθύνη και βαρύνουν τον υπόχρεο που έχει δημιουργήσει, σε βάθος ετών, τα χρέη αυτά.
Με τα δεδομένα αυτά, σας παρακαλώ να εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου ολοκληρωθεί και ουσιαστικά η πρόβλεψη του νομοθέτη για την εύρυθμη άσκηση των εξαιρετικά σημαντικών αυτών αρμοδιοτήτων.
Εμείς δηλώσαμε ξεκάθαρα στον Υπουργό, πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να το δεχθούμε. Θεωρώ ότι θα το λάβει σοβαρά υπόψη. Υπάρχει κατανόηση, υπάρχει καλή διάθεση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν τα χρήματα.
Παράλληλα, εγώ ως Περιφερειάρχης Αττικής, δεσμεύομαι ότι δεν θα υπογράψω κανένα πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, όπως προβλέπει ο νόμος, εάν προηγουμένως δεν έχουν διευθετηθεί όλα αυτά τα εκκρεμή ζητήματα. Και να διευθετηθούν εμπράκτως και ρητά, όχι με υποσχέσεις και αόριστες μελλοντικές ρυθμίσεις.
Σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο, δεν μπορώ να υποθηκεύσω το μέλλον της Περιφέρειας Αττικής για εκκρεμότητες και χρέη που δεν μας ανήκουν”.
Επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο Καλλικράτης απέτυχε στην εφαρμογή του, καθώς με τις αρμοδιότητες δεν μεταφέρονται οι αντίστοιχοι πόροι, χαρακτηρίζοντας το θέμα όχι απλά διαδικαστικό, αλλά πολιτικό. Έθεσαν δε ως προτεραιότητα, τη διασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, αλλά και την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, θεωρώντας πώς αυτή είναι και η τελική αποστολή της Αιρετής Περιφέρειας.