Την ανάγκη για συστηματική και οργανωμένη προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην Περιφέρεια Αττικής, ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αφορμή στάθηκε η ομόφωνη απόφαση του Σώματος για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής με εκθεσιακό περίπτερο στο 5ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και των Προϊόντων μέλισσας που θα πραγματοποιηθεί από 6 μέχρι 8 Δεκεμβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μετά από σχετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Μιχάλη Βασιλάκη. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος του είναι η προβολή και ανάδειξη των μελισσοκομικών προϊόντων που παράγονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε αναπτύξει ως χώρα μια οργανωμένη στρατηγική προβολής των προϊόντων μας, τόσο σε εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Στην Περιφέρειά μας έχουμε συγκεκριμένα προϊόντα που θα μπορούσαμε να προωθήσουμε, όπως είναι ο τουρισμός, που είναι η βαριά βιομηχανία μας, τα αγροτικά προϊόντα αλλά και άλλες εξαγώγιμες μορφές. Όσες προσπάθειες και εάν έχουμε καταβάλει ως Περιφέρεια Αττικής στο παρελθόν, έχουμε συναντήσει τεράστιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Η Υπηρεσία του Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν εγκρίνει τις σχετικές δαπάνες. Η στειρότητα της σκέψης, δεν τους αφήνει να αντιληφθούν ότι με την προβολή αυτών των προϊόντων, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, τα χρήματα που θα δαπανηθούν θα τα πάρουμε πίσω στο δεκαπλάσιο. Πρέπει επιτέλους η Νομοθεσία να μας λύσει τα χέρια».

 

Μάλιστα, ο κ. Σγουρός πρότεινε τη δημιουργία διαπαραταξιακής Επιτροπής στην Περιφέρεια Αττικής, της οποίας ο σκοπός θα είναι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η Περιφέρεια να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κονδύλια από τον Προϋπολογισμό της, ώστε να προβάλλει τα προϊόντα της. Και πρόσθεσε: «Ας απευθυνθούμε στον Πρωθυπουργό να μας βρει μια λύση».

 

Ο κ. Χ. Δαμάσκος από την «Αττική Νέα Προοπτική» υπενθύμισε την πρόταση που από κοινού είχε καταθέσει πέρσι, με τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Αγγ. Βουράκη και η οποία συνοψίζεται στο εξής: η Περιφέρεια Αττικής να δημιουργήσει εκθεσιακό περίπτερο στις Βρυξέλες, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014, όπου θα προβάλλονται τα προϊόντα της Αττικής γης με παράλληλες δράσεις για την προώθηση της Περιφέρειας Αττικής ως τουριστικού προορισμού.

Ο κ. Γ. Δημαράς από την παράταξη «Αττική Οικολογική Απάντηση» πρότεινε να επεκτείνει η Περιφέρεια Αττικής τέτοιες πρωτοβουλίες και να μην περιορίζεται μόνο στη συμμετοχή σε Φεστιβάλ προϊόντων, ενώ ζήτησε η Περιφέρεια να στηρίξει ουσιαστικά τους παραγωγούς μελιού, μέσω ενημέρωσης, εκπαίδευσης και παροχής μέσων για την παραγωγή του μελιού.

Τέλος, από την ίδια παράταξη ο κ. Κ. Διάκος ζήτησε την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε η Περιφέρεια να πραγματοποιήσει δική της εκδήλωση για την προώθηση του μελιού.