Την έγκριση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (Ο.Λ.Π.) Α.Ε., για την Ανάπτυξη και Λειτουργία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη Συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2012.

Βασικοί στόχοι της δημιουργίας της Πολιτιστικής Ακτής είναι:

  • Η οργανική διασύνδεση της πόλης με τη λιμενική ζώνη, μέσω της δημιουργίας ενός πνεύμονα πρασίνου και συγκέντρωσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • Η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.
  • Η δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων.
  • Η αξιοποίησητου υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος μέσω της μετατροπής του σε χώρους μουσείωνκαι πολυχώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Π. Α.Ε., Γιώργο Ανωμερίτη, το Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, το Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Λουκά Τζανή, και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Πειραιά, Στέλιο Διαμαντίδη, o οποίος εκπροσώπησε το Δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, που έδωσαν το “παρών” στη Συνεδρίαση, επισήμανε:

«Με το Μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του ΟΛΠ Α.Ε., αναλαμβάνουμε δράση για τη δημιουργία της ‘Πολιτιστικής Ακτής’. Ένα μεγαλόπνοο έργο με ποικίλες δράσεις, αστικές αναπλάσεις, πολιτιστικές πρωτοβουλίες, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, για το οποίο θα αξιοποιηθούν οικονομικοί πόροι από κοινοτικά κονδύλια, όπως το μέσο χρηματοοικονομικής τεχνικής JESSICA, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ Αττικής 2007-2013). Για όλα τα επιμέρους έργα που θα αποφασιστούν, θα έρθουν οι αντίστοιχες συμβάσεις προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με αναλυτικό προϋπολογισμό.

Σήμερα εγκαινιάζουμε το γενικό πλαίσιο συνεργασίας και φυσικά πάντοτε με τη βοήθεια και τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, καθώς είναι αυτονόητο ότι όλες οι δράσεις τις αφορούν. Είναι το πρώτο βήμα για τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Περιφέρειας, για την οποία είχαμε και προεκλογικά δεσμευτεί. Στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της παράκτιας ζώνης, στην αξιοπιστία του λιμανιού του Πειραιά και στην τουριστική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Θέλω να ευχαριστήσω τον ΟΛΠ, που για πρώτη φορά καθιστά συμμέτοχη την Αυτοδιοίκηση στα σχέδια και στους χώρους που διαχειρίζεται. Μακάρι όλοι οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να συνεργάζονταν για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.

Πρέπει πρώτα να απευθυνόμαστε στον εαυτό μας και μετά να λέμε τί φταίει και ποιός φταίει. Δεκαετίες τώρα, ακούγαμε μόνο λόγια. Σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα στιγμή δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για άλλα λόγια. Η ανάπτυξη είναι η απάντηση και ειδικά όταν αυτή αφορά στο σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας. Ποτέ στην ιστορία του Πειραιά και του Ο.Λ.Π. δεν έχουν εκτελεσθεί τόσα πολλά και σύνθετα έργα ανάπτυξης ταυτοχρόνως».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε, Γιώργος Ανωμερίτης, παρουσίασε αναλυτικά στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου τα έργα που θα εκτελεστούν για την Ανάπτυξη και Λειτουργία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά λέγοντας:

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε., αποτελεί τη σημαντικότερη δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η οποία έχει γίνει πρόσφατα στη χώρα μας από Επιχείρηση. Ο ΟΛΠ Α.Ε. αποφάσισε να συζεύξει τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό, παραχωρώντας μια επιλιμένια ζώνη 180.000 στρεμμάτων προς όφελος των κατοίκων, των τουριστών και των επιβατών του Κεντρικού Λιμένα».

Την αντίθεση τους στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, εξέφρασαν οι Δήμαρχοι που ήταν παρόντες, θέτοντας ως προϋπόθεση να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, όρος που θα διασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πορεία υλοποίησης των έργων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ & Καινοτομίας, Λεωνίδας Αθανασιάδης, υπενθύμισε στο Σώμα ότι «η γενικότερη εικόνα του Πειραιά και των όμορων Δήμων λειτουργεί ανασταλτικά στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων», ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου, τόνισε «τη σημασία ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου και την αξιοποίηση του εθνικού λιμένα», και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Δημήτρης Κατσικάρης, υπογράμμισε πως «το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά είναι διαχρονικό και θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού».

Για σημαντικό έργο ανάπτυξης του μεγαλύτερου και σημαντικότερου λιμανιού της χώρας και της πόλης του Πειραιά, έκαναν λόγο στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Εξέφρασαν ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις, τόσο για το μέλλον και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, όσο και για το πόσο ουσιαστικός θα είναι ο ρόλος των δύο βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτό.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να συνδιοργανώσει με την ΕΥΔΑΠ, Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο στις 22 Μαρτίου 2012, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.