ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ  κ.ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ ΣΤΗΝ   Π.Ε.Δ.  ΑTTIKHΣ

 

                                                                  Αθήνα  22 Αυγούστου 2012

Εκ   μέρους του  Δ.Σ.  της  ΚΕΔΕ  χαιρετίζω  τη Γενική Συνέλευση  της ΠΕΔ  Αττικής  που γίνεται ενόψει  του Εκτάκτου  Συνεδρίου μας  που συγκαλείται  στην Αθήνα   στις 30 Αυγούστου, με μοναδικό  θέμα   την αντιμετώπιση   της πολύ άσχημης  οικονομικής  κατάστασης  που έχουν  περιέλθει  οι Δήμοι.

Η Γενική  Συνέλευση  της ΠΕΔ  Αττικής πραγματοποιείται σε πρωτόγνωρες  συνθήκες  οικονομικής, κοινωνικής  και  πολιτικής  κρίσης.

Οι  συνέπειες  της πολύπλευρης  αυτής κρίσης  βρίσκονται στο σπίτι  κάθε  εργαζόμενου, κάθε  πολίτη. Η  έκταση και  το βάθος της   θίγουν  τον ίδιο πυρήνα   του  πολιτικού  συστήματος, κάθε  πλευρά της οργάνωσης  του κράτους  και της οικονομίας  αλλά  ακόμη  και των αξιών της κοινωνίας μας.

Εμείς,   από το  Συνέδριό μας   στην Κομοτηνή, δώσαμε  μια καθαρή απάντηση λέγοντας ότι  η  Τοπική Αυτοδιοίκηση  μπορεί να γίνει φορέας  και πρωταγωνιστής  της ανασυγκρότησης  του τόπου.

Η Τοπική  Αυτοδιοίκηση  μπορεί  να γίνει  δύναμη και   ο  βασικός  θεσμός της  κοινωνικής αλληλεγγύης  και συνοχής, δύναμη και  θεσμός της παραγωγικής  και αναπτυξιακής  πορείας  της  χώρας.

Διατυπώσαμε   την θέση  που με αγωνία διατυπώνουμε και   σήμερα  εδώ, ότι  η  πολιτεία  έχει  αδήριτη  ανάγκη να  εμπιστευτεί   την  Τοπική  Αυτοδιοίκηση.  Οι  Δήμοι, παρά  τα  όποια   προβλήματα  αντιμετωπίζουν,  είναι ο  μόνος  Δημόσιος Θεσμός   ο οποίος  εξακολουθεί  να  δρα  γρήγορα   και κατά  πρακτικό τρόπο  υπέρ της  κοινωνικής συνοχής.

Τονίσαμε  και  τονίζουμε    και σήμερα  ότι  χωρίς   την Τοπική  Αυτοδιοίκηση  ή   με την  Αυτοδιοίκησης  σε  οικονομικό  αδιέξοδο  δεν είναι δυνατή  η επιδιωκόμενη  ανασυγκρότηση  του τόπου.

Δυστυχώς,   η   απόφαση της Κυβέρνησης  για επιπλέον  περικοπές   στους πόρους  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  κατά  29%, επιβεβαιώνει  με τον πλέον   δραματικό τρόπο αυτό  για το οποίο εγκαίρως  είχαμε προειδοποιήσει  δηλαδή    την  κατάρρευση της  λειτουργίας  των  Δήμων  και   κατ΄ επέκταση  του  κοινωνικού ρόλου   της Αυτοδιοίκησης  και την  αδυναμία  πληρωμής  μισθών  και άλλων  υποχρεώσεων.

Εμείς,  οι άνθρωποι της  Αυτοδιοίκησης έχουμε  πλήρη συνείδηση  της πρωτοφανούς  οικονομικής κρίσης   που διέρχεται η πατρίδα  μας και έχουμε  συνεισφέρει  τα μέγιστα   στη δημοσιονομική  προσαρμογή της χώρας.

          Ήδη,  την   τελευταία τριετία  έχουμε μείωση  των πόρων  της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης   κατά   60%   και    της  επιχορήγησης  για την  ΣΑΤΑ   κατά  55%,  σε σχέση  με την  αντίστοιχη  ΣΑΤΑ  του 2009.

Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει  εκταμιευτεί  ούτε ένα  ευρώ  από  την  ΣΑΤΑ   ενώ  διανύουμε τον όγδοο μήνα.

Ενδεικτικά  αναφέρω  ότι  οι  ΚΑΠ   το 2011  ανέρχονταν, μηνιαίως,  σε  168εκ.ευρώ.Τον  μήνα  Ιούνιο  ανέρχονταν  στα 135εκ.ευρώ   και τώρα με τις  νέες   περικοπές  ανέρχονται  σε 96εκ.ευρώ, με το  ενδεχόμενο  να  φθάσουν  τους επόμενους  μήνες  και τα 72εκ.ευρώ  , σύμφωνα με  τον Αναπληρωτή Υπουργό  Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στη συνάντηση που είχαμε  μαζί  του στις 3  Αυγούστου.

Μειώσεις, οι οποίες  δεν  έχουν   προηγούμενο   σε κανένα  άλλο  φορέα  της  Γενικής  και   Κεντρικής Κυβέρνησης.

Πρόκειται   για  δραματική  και επώδυνη  περικοπή που  οδηγεί τους  Δήμους με  μαθηματική  ακρίβεια  σε  οικονομική  κατάρρευση,   σε  στάση   πληρωμών  των εργαζομένων, σε  αναστολή υπηρεσιών  των Δήμων.

Πρέπει με κάθε  τρόπο  να  αποτρέψουμε  μια τέτοια προοπτική. Η  αντίδραση  δεν μπορεί  να γίνει ξεχωριστά και μεμονωμένα από  τον  κάθε Δήμο. Η  αντίδραση  πρέπει  να είναι  συλλογική και δυναμική.Να  έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Η  ενημέρωση  των   πολιτών  είναι   για  μας  πρώτη προτεραιότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τη συμφωνία που έγινε με το Υπουργείο Οικονομικών και την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη  της 19ης Μαρτίου του 2012,  το συνολικό ποσό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ)  που πρέπει να αποδοθεί στους Δήμους από τον τακτικό προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 2.700 .000 εκ. ευρώ.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ρητά η απόδοση της τέταρτης δόσης των οφειλομένων παρελθόντων  οικονομικών ετών που για το 2012 που ανέρχονται στο ύψος των 213.87.εκ. ευρώ.

Για το ποσό αυτό υπάρχει ξεχωριστός κωδικός στον κρατικό προϋπολογισμό που είναι στον ΚΑΕ 6813 (07-120)

«Εξόφληση οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς ΟΤΑ Α’ βαθμού».

 Επίσης, στην ανωτέρω απόφαση γίνεται σαφής αναφορά για το ποσό της ΣΑΤΑ, Π.Δ.Ε που δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού για έργα υποδομής.

 Με βάση λοιπόν τα 2.700.000 εκ. ευρώ, το Γ.Λ.Κ θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα 220,8 εκ. ευρώ από τα αποδιδόμενα 197,5 εκ. ευρώ δηλαδή θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 163,1 εκ. ευρώ ως αναδρομική διαφορά από 1 έως 31 Ιουλίου  2012.

Είναι αληθές ότι το ποσό επί πλέον 300.000.000 ευρώ δεν έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το Υπουργείο Οικονομικών να εκταμιεύσει 149 εκ. ευρώ κατά το μήνα Απρίλιο με βάση την παραπάνω  συμφωνία, ενώ για όλους τους άλλους μήνες η μηνιαία τακτική επιχορήγηση ήταν 135 εκ. ευρώ. δηλαδή υπάρχει αποδοχή από το Υπουργείο Οικονομικών και έχει υλοποιηθεί   το  μήνα  Απρίλιο. Αυτό  διεκδικούμε και  σήμερα. Την υλοποίηση  της συμφωνίας  με την Κυβέρνηση  για την  συνέχιση  της    στοιχειώδους    λειτουργίας   των   Δήμων.

Κυρίες   και   κύριοι   Συνάδελφοι,

Όταν στο δημόσιο διάλογο έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα για συγχώνευση υπηρεσιών και οργανισμών εμείς από το 2010 έχουμε ήδη προχωρήσει σε πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα αναδιαρθρώσεις με βάση το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

 Όπως, γνωρίζετε με τον Καλλικράτη οι Δήμοι μειώθηκαν από 1034 σε 325, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από 4.300 σε 520 , (-88% )

Οι ΔΕΥΑ από 230 σε 126, (-45%)

και οι λοιπές επιχειρήσεις των Δήμων από 1350 σε 492, (-64%) .

Δηλαδή, από ένα σύνολο 5.880 Νομικών Προσώπων, Δημοτικών Επιχειρήσεων  και άλλων  φορέων  της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης  φθάσαμε  σήμερα  να έχουμε  μόνο 1.138  φορείς,  μείωση   που   ανέρχεται   σε   81%.

 οι δε  Σχολικές Επιτροπές από 9.000 σε 850, δηλαδή μείωση 90%.

Επιπλέον σχετικά με τους Αιρετούς και τις αμοιβές τους να τονίσουμε την :

 Μείωση των Δημάρχων από 1034 σε 325 (-69%)

 Μείωση των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων από 16.390 σε 9.375, (-43%)

 Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων από 914 σε 325 (-64)

 Αντιδήμαρχοι από 2337 σε 1502  (-36)

δηλαδή μία άνευ προηγουμένου μείωση του πολιτικού προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαβάζουμε αυτές τις μέρες για περαιτέρω μείωση συνεργατών και γενικότερα για μείωση του κόστους των αιρετών.

 Ήδη τα έξοδα των αιρετών το 2010 ήταν 135 εκ. ευρώ και το 2012, 74 εκ. ευρώ  για το δε 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση στα 62 εκ. ευρώ  δηλαδή το 2013 σε σχέση με το 2010 κοντά 54% μείωση του κόστους του πολιτικού προσωπικού, πόθεν  εσχες τα τελευταία 20 χρόνια.

Διεκδικούμε   την ίση  μεταχείριση σε σχέση με τους άλλους  φορείς της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης. Ας προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και μειώσεις και τότε να συζητήσουμε.

Συμπερασματικά, αυτό που ισχυρίζονται όλοι οι δήμαρχοι της χώρας είναι πολύ απλό.

Εάν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.

Αυτή είναι η αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οποιαδήποτε μείωση. Επιπλέον, καθημερινά  διαβάζουμε για νέα μέτρα  και μείωση πόρων  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  για  το  2013  και  το  2014. Ζητήσαμε από  τους Υπουργούς κ.Στυλιανίδη και κ.Σταϊκούρα  ενημέρωση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα  δεν έχουμε υπεύθυνη  και   συγκεκριμένη τοποθέτηση. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέχρι το Συνέδριο  θα  υπάρξει  ξεκάθαρη  τοποθέτηση  για το ζήτημα  των νέων περικοπών.  Εμείς,  έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για την  αντιμετώπιση  του όλου θέματος, οι οποίες  δεν πρέπει  να θίγουν   τις  λειτουργικές  δαπάνες  των Δήμων. Διάλογο  επιδιώκουμε  και υπευθυνότητα  για να  μην   διαλυθεί  ότι  έχει απομείνει  ακόμη όρθιο  σ΄ αυτό  που ονομάζουμε   συντεταγμένη  πολιτεία. π.χ. :

– Εμείς επιδιώκουμε  τη δημιουργία  Ειδικού Προγράμματος   του ΕΣΠΑ, το οποίο  θα  διαχειρίζεται η  Τ.Α.  αφού έχει  αποδείξει  ότι είναι  ο μόνος φορέας  που μπορεί να  επιτύχει υψηλή   απορροφητικότητα.

– Μείωση του  επιτοκίου  του Ταμείου Παρακαταθηκών  και  Δανείων  κατά   ένα  (1)%.

-Επιμήκυνση  εξόφλησης των  δανείων των Δήμων  κατά  τέσσερα (4) έτη.

Κύριοι   Συνάδελφοι, 

Το  ΔΣ της ΚΕΔΕ στα πλαίσια αντίδρασης, αποφάσισε να ενημερώσει  τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ζητήσει την συμπαράστασή τους.

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία   της  ΚΕΔΕ    συναντήθηκε με  τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  κ. Βενιζέλο  αλλά και τον Πρόεδρο  της ΔΗΜΑΡ  κ.Κουβέλη, οι οποίοι αποτελούν μαζί  με τον  Πρωθυπουργό κ.Σαμαρά  την σημερινή  Κυβέρνηση.  Οι δυο αρχηγοί δεσμεύτηκαν, μεταξύ   των άλλων, για την απόδοση  στους  Δήμους  των    2.700.000 ευρώ  ως το    ελάχιστο  όριο  επιβίωσής τους και με δηλώσεις τους στήριξαν τα αιτήματα των Δήμων.

Εμείς,  έχουμε  ζητήσει συνάντηση  με τον πρωθυπουργό κ.Σαμαρά   για να του θέσουμε  το ζήτημα   της απόδοσης  των παραπάνω  πόρων  αλλά και  να τον  ενημερώσουμε για τον ρόλο της Τ.Α. στην περίοδο της κρίσης.

Έχουμε την διαβεβαίωση ότι πριν το Συνέδριό μας θα υπάρξει συνάντηση στην οποία ελπίζουμε να βρεθεί λύση και να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.

Σε  θετικό κλίμα κινήθηκε  και η συνάντηση  με  την Γενική Γραμματέα  του ΚΚΕ κ.Παπαρήγα, η οποία εξέφρασε  την υποστήριξή  της  στα αιτήματα  της ΚΕΔΕ.

Εκκρεμούν οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ.Τσίπρα και τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.Καμένο, οι οποίες  θα  πραγματοποιηθούν άμεσα.

Για  μας  το ποσόν  των  2.700.000 ευρώ αποτελεί  κόκκινη  γραμμή  και  είναι  το ελάχιστο   ποσό   για να  καλύψουμε   το  σκληρό  πυρήνα   των  ανελαστικών    δαπανών.

Επίσης,  πρέπει   να  αποδοθούν    στους Δήμους  185εκ.  ευρώ   που  αφορούν  δαπάνες   που  πραγματοποιήθηκαν  το 2011  και δόθηκαν  από  τους ΚΑΠ   το 2012  ενώ  δεν  ήταν   στις  αρμοδιότητες  των Δήμων  και πιο συγκεκριμένα  :

  • 131εκ. ευρώ έχουν παρακρατηθεί για τα προνοιακά επιδόματα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2011.
  • 50εκ. ευρώ για μεταφορά μαθητών του 2011.
  • 4 εκ. ευρώ για μισθώματα σχολικών μονάδων.

Κύριοι   Συνάδελφοι,

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  σηκώνει το βάρος  της  κοινωνικής  πολιτικής   της συντεταγμένης πολιτείας.

Εμείς έχουμε οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών από τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία , τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση των απόρων, φτωχών, αστέγων με την παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων είτε κατά περίσταση χρηματικών βοηθημάτων, τα κέντρα πρόληψης εξάρτησης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας και πολλές άλλες δομές, στον πολιτισμό  και στον  Αθλητισμό.

 Προσπαθούμε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φορέα να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας που πλήττει όλο και περισσότερες οικογένειες συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας.

Οι Δήμοι υλοποιούν το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας που απασχολεί 45000 συμπολίτες μας για πέντε μήνες  καθώς επίσης και τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ (Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες ) και ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση) δηλαδή και φυσικά έχουμε εκφράσει την ετοιμότητα μας να στηρίξουμε το πρόγραμμα Αυτεπιστασίας των Δήμων συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας.

Στους πολίτες και ιδιαίτερα στους αδύναμους θα λείψουν τα χρήματα που σήμερα μειώνονται.

Ενημέρωση για  Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και Υπ. Εργασίας-συνάντηση με Υπουργό κ.Βρούτση.

Πρέπει  με  σαφήνεια  και  κατηγορηματικό  τρόπο  να  τονίσουμε  προς τους συμπολίτες μας ότι οι  Κεντρικοί Αυτοτελείς  Πόροι   δεν είναι ένα  αίτημα  που  οι  Δήμοι  διαπραγματεύονται  κάθε χρόνο ή κάθε εξάμηνο  ή κάθε μήνα με την Κυβέρνηση. 

Αποτελούν Νόμο  του Κράτους (άρθρο 259 του Ν 3852/2010)  που  αντιστοιχεί :

  • στο 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων.
  • Στο 12% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).
  •  Στο 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Τα ποσά   αυτά   εισπράττονται   από το κράτος  και αποδίδονται   στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι υποχρέωση  του Κράτους.

Εμείς  δεν  θέλουμε  να  μπούμε  σε  κανενός είδους   παζάρι  με την Κυβέρνηση. Δεν  θα επιτρέψουμε όμως περικοπές που οδηγούν σε κλείσιμο υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες.

Η κατάρρευση της Τ.Α. θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία και στους πολίτες   από την μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους. Σήμερα οι Δήμοι αποτελούν ανάχωμα στην κρίση, λύνουν προβλήματα, παρεμβαίνουν στην ανεργία με διάφορα προγράμματα, έχουν την μεγαλύτερη απορροφητικότητα  από τα κοινωνικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, είναι οι μόνοι που σήμερα εκτελούν έργα, αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ και συμβάλουν τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή και  αλληλεγγύη της κοινωνίας. Διάλυση των Δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει ακόμη όρθιο.

 Κυρίες  και  Κύριοι Συνάδελφοι,

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι όλοι κρινόμαστε αυστηρά από τους συμπολίτες μας. Πρώτα-πρώτα εμείς οι αυτοδιοικητικοί αλλά  και η Κυβέρνηση, τα κόμματα, οι οργανωμένοι φορείς από  το κατά πόσο θα κατορθώσουμε να  ξεπεράσουμε  την κρίση που βιώνει η κοινωνία, οι συμπολίτες μας. Θέλουμε  την μεγαλύτερη δυνατή συμπαράσταση και ενότητα του χώρου μας. Ενότητα προγραμματική, ενότητα στη  δράση για να αλλάξουμε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και διαρροές  που υπονομεύουν  το θεσμό και  επιδιώκουν  την απαξίωσή του. Θεωρούμε δεδομένο ότι στην πορεία προς το Συνέδριό μας θα αντιμετωπίσουμε και τέτοια φαινόμενα.

 Ξεκινήσαμε χθες την καμπάνια  ενημέρωσης από την Πάτρα και την Τρίπολη και  θα συνεχίσουμε τις  συσκέψεις σε όλες τις   ΠΕΔ  της  χώρας.

Σας καλούμε, στην περιοχή του ο καθένας να ενημερώσει με κάθε πρόσφορο  μέσο τους συμπολίτες του. Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει  την κατάσταση που βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να σταθεί  στο  πλευρό μας. Έχουμε ξεκινήσει μια ενημέρωση στο διαδίκτυο  η οποία  τις επόμενες ημέρες  θα μεγιστοποιηθεί  με  επιπλέον  καταχωρήσεις σε εφημερίδες  και  άλλα  Μ.Μ.Ε.

Ταυτόχρονα, μαζί θα  αποφασίσουμε για τον τρόπο αντίδρασης. Θα εξετάσουμε με προσοχή  τις προτάσεις που θα  κατατεθούν. Όλες  οι απόψεις  είναι  στο τραπέζι,  όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Θα λάβουμε  σοβαρά υπόψιν μας  τις αποφάσεις των  ΠΕΔ, είτε αφορούν  κλείσιμο Δήμων, συγκεντρώσεις  διαμαρτυριών, είτε  το ενδεχόμενο  να  παραδώσουμε  τα κλειδιά  των  Δήμων.

Θα  βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία ώστε με βάση   τις συζητήσεις  με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να πάρουμε  τις κατάλληλες αποφάσεις. Με κάθε μέσο θα  υπερασπιστούμε  τα συμφέροντα  των συμπολιτών μας  και   της κοινωνίας  που εκπροσωπούμε.

Η  ευθύνη μας  είναι  ΙΣΤΟΡΙΚΗ. Στην   ενότητα  βρίσκεται η δύναμή μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι στις  συνθήκες της  οικονομικής κρίσης η Τ.Α. μπορεί και πρέπει να καταστεί μέρος της λύσης.

Τώρα είναι  η ώρα   της Αυτοδιοίκησης  για να πάμε  μπροστά.

Τώρα,   το  Κράτος  πρέπει να  εμπιστευτεί  την    Τοπική    Αυτοδιοίκηση.