Τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα  της Δυτικής Αττικής απασχόλησαν την  19η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Λιακόπουλου, Δημάρχων και φορέων της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός αφού ευχαρίστησε το Δήμο Ελευσίνας και το Περιφερειακό Συμβούλιο, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Συνεδρίαση στη Δυτική Αττική καθώς τα θέματα που συζητήθηκαν αποτελούν προτεραιότητες της Περιφέρειας.

«Όπως γνωρίζετε από 1η Ιουλίου 2011 το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο του Κράτους έχει περάσει στην Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού.

Πρόκειται για μία καταλυτική αλλαγή που επέφερε ο Καλλικράτης και έχουμε χρέος αυτήν την πρόκληση να την κάνουμε πράξη.

Πριν από λίγες μέρες, ως Ένωση Περιφερειών επισκεφθήκαμε τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρωθυπουργό με αφορμή την μεταφορά του Ε.Σ.Π.Α. στις Περιφέρειες. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι χρειάζεται να τρέξουμε με γοργούς ρυθμούς για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την απορροφητικότητα και να επανακινήσουμε την αναπτυξιακή διαδικασία.

Τόνισα στη συνάντησή μας αυτή ότι επιβάλλεται να μικρύνει η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται άμεσα και να μην λιμνάζουν.

Έχουμε μπροστά μας ένα μαραθώνιο δρόμο που όμως πρέπει να τον τρέξουμε σαν αγώνα ταχύτητα.

Έχουμε χρέος να τα καταφέρουμε.

Με αφετηρία τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση στην «Εποχή του ΕΣΠΑ» για την Αυτοδιοίκηση, συζητώντας για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, σας ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και να είστε σίγουροι ότι ανάλογες θεματικές πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν και αλλού, για όλα τα μεγάλα προβλήματα της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την κοινή δράση για την ισόρροπη ανάπτυξη και την εξάλειψη των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων».

Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ως σαφές μήνυμα πώς ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και το Περιφερειακό Συμβούλιο θέτουν ψηλά τα ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και ανέπτυξε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική.

«Η περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι, κατά κοινή ομολογία, ιδιαιτέρως αδικημένη με συσσωρευμένα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

Αποτελεί μονίμως την εύκολη λύση για όλα τα «άλυτα» προβλήματα του Λεκανοπεδίου, αφού σε αυτή συγκεντρώνεται το σύνολο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας (2 διυλιστήρια, 2 ναυπηγεία, 2 χαλυβουργίες, 2 τσιμεντοβιομηχανίες) ο  μοναδικός ΧΥΤΑ – ΧΩΜΑΤΕΡΗ της Αττικής, αλλά και ένα πλήθος μικρότερων πλην όμως ιδιαίτερα ρυπογόνων επιχειρήσεων.

Πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αλλά και της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, η ανεργία είναι υπερδιπλάσια των άλλων περιοχών της Αττικής αποτελώντας έτσι μία μάστιγα που έρχεται να αποτελειώσει τις όποιες ελπίδες των συμπολιτών μου για καλύτερη ζωή.

Στο Θριάσιο Πεδίο υπάρχει άναρχη ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων αφού κατοικία, γεωργία και βιομηχανία συνυπάρχουν. Περισσότερες από τις μισές βιομηχανίες βρίσκονται εκτός νομοθετημένων βιομηχανικών περιοχών και είναι γνωστό το πρόβλημα στην παραλία του Ασπροπύργου όπου οι κατοικίες γειτνιάζουν άμεσα με τη βαριά βιομηχανία (διυλιστήριο και χαλυβουργία).

Στο Θριάσιο, λειτουργούν πάνω από 2000 βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, ενώ ο αριθμός προσεγγίζει τις 6000 στα γεωγραφικά όρια της Δυτ. Αττικής. Η βιομηχανική δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Εθνικής Οικονομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου μας, αποτελεί δυστυχώς την κύρια πηγή ρύπανσης μιας ολόκληρης περιοχής. Η θάλασσα, το έδαφος, τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, γίνονται αποδέκτες βιομηχανικών αποβλήτων όπου πολλές φορές περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την βιομηχανία. Θέλουμε όμως να ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα που οδηγούν στην σταθερή μείωση της ρύπανσης αλλά και σε έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Είναι απαραίτητο επίσης να υπάρξουν δράσεις που θα δίνουν ανταποδοτικό όφελος στις περιοχές μας.

ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ – ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ :

Το πρόβλημα αυτό εμφανίστηκε το Νοέμβριο του 2010 όταν το Τμήμα Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι υγρά απόβλητα που κατέληγαν στο ρέμα της «Μαύρης Ώρας», ήταν επιβαρυμένα με εξασθενές χρώμιο.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας,  ξεκινήσαμε ένα Μαραθώνιο με τις υπηρεσίες περιβάλλοντος. Αμέσως ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ευθύς ξεκίνησαν μια σειρά από διυπουργικές συσκέψεις υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κου Θεόδωρου Πάγκαλου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να δραστηριοποιείται καταλυτικά.

Πλήθος δειγματοληψιών έχουν γίνει, ενώ συνεχίζονται οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 20 δειγματοληψίες για τον έλεγχο ποιότητας νερού και έχουν γίνει 20 περιβαλλοντικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια της υπηρεσίας μας με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε βρει συμπαραστάτες την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με την Ειδική Γραμματέα κα Καραβασίλη, την ΕΥΔΑΠ και το ΙΓΜΕ.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΑ στον οποίο καταλήγει όλος ο όγκος  των σκουπιδιών της Αττικής καθώς και οι μοναδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης αστικών και νοσοκομειακών αποβλήτων για όλη την Αττική βρίσκονται μόνο στη Φυλή, αφού δεν έχει εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Αν δεν εφαρμοστεί ο ΠΕΣΔΑ, μην περιμένετε καμία απολύτως συναίνεση και αποδοχή για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή ο οποίος έχει ημερομηνία λήξης. Όπως σηκώσαμε και σηκώνουμε το βάρος εμείς, έτσι πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ σε διάφορες θέσεις του Θριασίου, επιβαρύνουν το περιβάλλον και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό μας, έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Ασπροπύργου, Μάνδρας και Μεγάρων περί τα 130 μεγάλα δοχεία (βαρέλια και πλαστικές δεξαμενές) και 270 μικρότερα δοχεία πλαστικά με περιεχόμενο που πιθανότατα είναι απόβλητα πετρελαιοειδούς προέλευσης. Η συνολική ποσότητα στα δοχεία θα πρέπει να ξεπερνάει τους 40 τόνους.

Μετά από σύσκεψη με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Μανώλη Όθωνα αποφασίστηκε η διενέργεια καθημερινών ελέγχων από μικτά κλιμάκια του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η στενή συνεργασία των δύο υπηρεσιών είχε ως  αποτέλεσμα τον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων όπου επεβλήθησαν πρόστιμα. Σε πρόσφατο έλεγχο σε ιδιωτική επιχείρηση, που δεν είχε άδεια λειτουργίας, στη θέση Νεόκτιστα Ασπροπύργου διαπιστώθηκε ότι γινόταν παράνομη επεξεργασία αποβλήτων. Αμέσως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και ακολούθησε η σύλληψη των εμπλεκομένων. 

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΥΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΩΝ:

Πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Άνω Λιοσίων και Μεγάρων. Οι καύσεις αυτές γίνονται κυρίως από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που ασχολούνται με το εμπόριο και τη διακίνηση παλιών μετάλλων. Η δραστηριότητα αυτή προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος, επιβαρύνει τη δημόσια υγεία με την εισπνοή των καρκινογόνων απαερίων της καύσης. Το σοβαρό αυτό θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη που έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2011 με τη συμμετοχή δημάρχων, της ΕΛΑΣ, της Πυροβεστικής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγόντων.  Σας ενημερώνουμε ότι το ζήτημα έχει ένταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για τη Δυτική Αττική.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΔΑΣΗ, ΔΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ:

Από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία μας μαζί με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ελευσίνας κο Καβέντζο αρκετές περιπτώσεις αποθέσεων στερεών αποβλήτων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής οι οποίες βρίσκονται εντός δασών, δασικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων ή γειτνιάζουν με αυτές. Η εκτιμώμενη ποσότητα στερεών αποβλήτων που θα πρέπει να απομακρυνθούν με μέριμνα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανέρχεται σε 4620 περίπου κυβικά μέτρα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ  ΟΔΔΥ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ:

Η απομάκρυνση του Ο.Δ.Υ.Υ στα Άνω Λιόσια, που βρίσκεται δίπλα στον ΧΥΤΑ Φυλής,  είναι υψίστης σημασίας, διότι θα αποδεσμεύσει μία μεγάλη έκταση, η οποία σήμερα κατασπαταλά ζωτικό χώρο. Η έκταση αυτή πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες της Δυτ. Αττικής και να αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους (π.χ με την δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής)

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΜΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ: 

Φυσικά δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη που θα προκύψουν. Είναι ευνόητα σε όλους μας γι αυτό και πιστεύω ότι θα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια σας.

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΑΧΗΣ:

Το θέμα αυτό έχει ανακύψει με αφορμή την κοινοποίηση Απόφασης του Λιμεναρχείου Ελευσίνας σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού για τη δημιουργία αγκυροβολίου στην θαλάσσια περιοχή της Πάχης Μεγάρων εγείροντας έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους  της περιοχής. Μόλις έλαβα γνώση από τους κατοίκους και συλλόγους της περιοχής, συναντήθηκα και ενημερώθηκα από το Λιμενάρχη Ελευσίνας κο. Δεληγιάννη στον οποίο εξέφρασα την πάγια θέση μου για την προστασία του περιβάλλοντος της Δυτικής Αττικής και του ζήτησα την εγκατάλειψη του σχεδιασμού αγκυροβολίου.

Έκτοτε έχουν γίνει διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση κάποιων όρων του κανονισμού από πλευράς λιμεναρχείου. Σε κάθε περίπτωση όμως οι βελτιώσεις αυτές δεν ικανοποιούν την τοπική κοινωνία ούτε και εμάς.

Θέλω να σας ενημερώσω πως είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα και το Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Θαλασσίων Υποθέσεων  κ.  Νικόλαο Λίτινα για την εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί τους κατοίκους της Πάχης.

ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ:

Το πρόβλημα της ρύπανσης της λίμνης Κουμουνδούρου με πετρελαιοειδή από τις διαρροές των δεξαμενών των ΕΛ.ΠΕ. και της παρακείμενης στρατιωτικής μονάδας αποτέλεσε το μοναδικό θέμα συζήτησης δύο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27-4-2011 και 18-5-2011 στην Ελευσίνα, με την συμμετοχή της Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας κας Καραβασίλη, του Γενικού Επιθεωρητή Περ/ντος κου Μέρκου, του Δημάρχου Ασπροπύργου, Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων του ΙΓΜΕ, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων των ΕΛΛ.ΠΕ και καθηγητών Πανεπιστημίων. Σκοπός των συσκέψεων αυτών ήταν η ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση της λίμνης από άποψη ρύπανσης και η δρομολόγηση της διαδικασίας ελέγχου μέσω των υφιστάμενων γεωτρήσεων που βρίσκονται περιμετρικά της Λίμνης.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) προωθεί την έρευνα  για τη ρύπανση της λίμνης μέσω του προγράμματος «Παρακολούθηση της οικολογικής Ποιότητας της Λίμνης Κουμουνδούρου»  το οποίο περιλαμβάνει αρκετές δράσεις (μηνιαίες δειγματοληψίες για νερά, συνεχής καταγραφή φυσικοχημικών παραμέτρων μέσω αυτόματων, τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης κλπ) και θα πρέπει να συνδυαστεί με αυτοψίες που θα πραγματοποιηθούν από την ΕΥΕΠ στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών που βρίσκονται ανάντι της λίμνης.

ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΜΕΓΑΡΩΝ: 

Το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του υγροτόπου βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσης του. Πριν  την ψήφισή του θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των απόψεων των αρμόδιων φορέων και να τεθεί εκ νέου υπόψη της εκτελεστικής επιτροπής του ΟΡΣΑ. Στον όρμο Βουρκαρίου έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες τόσο από την ΕΥΕΠ όσο και από το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε αυθαίρετες δραστηριότητες.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Στην είσοδο της Δυτικής Αττικής υπάρχουν δύο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες οι οποίες παράγουν σημαντικές ποσότητες αποβλήτων που σε μεγάλο βαθμό συσσωρεύονται στις εγκαταστάσεις τους. Πρόκειται για τις βιομηχανίες Ελληνική Χαλυβουργία και Χαλυβουργική.

Μεγάλες ποσότητες σκωρίας από τη χύτευση μετάλλων αποθηκεύονται στους ακάλυπτους χώρους των εταιρειών. Επιπλέον γίνεται και επεξεργασία (θραύση αυτών) σε εταιρεία που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Χαλυβουργίας με σκοπό τη διάθεσή της ως πρώτη ύλη. Επίσης, υπαίθρια αποθηκευμένες στους χώρους των δύο εταιρειών βρίσκονται και μεγάλες ποσότητες σκωρίας σακκοφίλτρων η οποία θεωρείται επικίνδυνο απόβλητο, η διάθεση του οποίου μέχρι σήμερα  δεν έχει γίνει.

Η συσσώρευση των συγκεκριμένων αποβλήτων πρέπει να σταματήσει και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της απομάκρυνσης ή της αξιοποίησης ώστε να σταματήσει η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Πρόσφατα έγινε αιφνίδιος έλεγχος από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, την κυρία Καραβασίλη και εμού και περιμένουμε να μας κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου από το ΥΠΕΚΑ.  Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και εγώ προσωπικά είμαστε αντίθετοι σε κάθε νέα πιθανή επέκταση των επιχωματώσεων της Χαλυβουργικής ΑΕ σε βάρος του κόλπου της Ελευσίνας.

Τέλος, σας γνωρίζω ότι έχει δοθεί εντολή προς την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων σε γαλβανιστήρια, σε μονάδες αποθήκευσης, διαλογής και επεξεργασίας μετάλλων, αλλά και σε λατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

 Άμεση προτεραιότητα αποτελούν για την περιοχή και εκεί χρειαζόμαστε όλων σας τη συνδρομή.

Στην άμεση υλοποίηση του επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Δυτική Αττική, που εξαγγέλθηκε στις 20 Μαΐου 2011 από την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  κα Τίνα Μπιρμπίλη και αφορά:

Στην Υλοποίηση της υδρολογικής και εδαφολογικής μελέτης για τη διερεύνηση της έκτασης βαθμού της ρύπανσης από το χρώμιο, που αποφασίστηκε να γίνει  μετά από την διυπουργική σύσκεψη που έλαβε χώρα στις 20/4/11 υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο και με την συμμετοχή την δική μου,  του Αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κου Ξυνίδη, του Γενικού Γραμματέα Υδάτων κου Ανδρεαδάκη και της Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος κας Καραβασίλη.

Στην Απομάκρυνση και εξυγίανση των θέσεων όπου έχουν αποτεθεί απόβλητα πετρελαιοειδούς σύστασης τα οποία μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνα. Σας ενημερώνω πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κος Ηλίας Λιακόπουλος και από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η αποκομιδή.

Δεν θα επιτρέψουμε μέσα σε κατοικημένες περιοχές να βρίσκονται επικίνδυνα απορρίμματα.

Στον Καθαρισμό των χώρων όπου έχουν αποτεθεί μπαζα, απορρίμματα, ελαστικά κλπ ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έναρξης και διάδοσης πυρκαγιάς και να αποκατασταθεί αισθητικά το περιβάλλον.

Στην επιτάχυνση της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων του Θριασίου που θα συμβάλλει στον καθαρισμό του θαλάσσιου κόλπου της Ελευσίνας. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και ήδη το ΚΕΛ Ασπροπύργου δέχεται τα πρώτα λύματα.

Στην ενίσχυση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής με Επιστημονικό και Διοικητικό προσωπικό από το Υπουργείο Εσωτερικών και στη λειτουργία Αποκεντρωμένου Τμήματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από το ΥΠΕΚΑ στη Δυτική Αττική με τον κατάλληλο για ελέγχους εξοπλισμό.

Προσωπικά έχω τονίσει ότι δεν με ενδιαφέρουν τα έργα βιτρίνας. Θέλουμε να δρομολογήσουμε και να ολοκληρώσουμε πράγματα λιγότερα λαμπερά αλλά περισσότερο ουσιαστικά μιας και το περιβάλλον και η υγεία των συμπολιτών μας είναι αγαθά ανεκτίμητης αξίας.

Εδώ λοιπόν καλούμαστε να δράσουμε άμεσα και να δώσουμε λύσεις, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας. Δεν είμαστε Θεοί για να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει επειδή απλώς και μόνο θα το πούμε. Χρειάζεται επιμονή, σκληρή δουλειά, αντοχή και κυρίως υποστήριξη της προσπάθειάς μας απέναντι στα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα που θα χάσουν κάτι από την σημερινή ασυδοσία τους που γι’ αυτά μεταφράζεται σε κέρδους και για εμάς σε καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Είμαι βέβαιη ότι σ’ αυτή την προσπάθεια τόσο οι πολίτες, που ήδη έχουν αρχίσει να μας εμπιστεύονται και προβαίνουν σε καταγγελίες, αλλά και οι Δήμαρχοι της περιοχής, που στο σημείο αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω για την καλή συνεργασία μας,  όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Γιάννης Σγουρός με την ακατάβλητη ενεργητικότητά του, θα είναι όχι δίπλα μας αλλά μπροστά, στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Παρά τα αυξημένα προβλήματα που σας παρουσιάστηκαν και που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν αναλυτικότερα, η Δυτική Αττική αποτελεί έναν όμορφο τόπο γεμάτο περιοχές απείρου κάλλους με παρθένα δάση, ανεξερεύνητες πλαγιές, όμορφες παραλίες, πλούσια πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά, αλλά και ανθρώπους δραστήριους και ενεργούς που αγαπούν τον τόπο τους και τον αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής και εκπροσώπων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες κινήθηκαν σε ένα κοινό άξονα: Την ανάληψη ρεαλιστικών πρωτοβουλιών, την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής.