Ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, συμμετείχε το Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012, στην εκστρατεία καθαρισμού των δασικών δρόμων του όρους Αιγάλεω και της Λεωφόρου Σχιστού, που συντόνισε ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. και συμμετείχαν οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Περάματος,  με τη χορηγία του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα με τον καθαρισμό, κατεδαφίστηκαν αυθαίρετα κτίσματα σε χώρους στάθμευσης της Λεωφόρου Σχιστού και σφραγίστηκαν με τσιμεντένια μπλοκ οι είσοδοί τους καθώς και οι προσβάσεις στις δασικές περιοχές, ώστε να είναι αδύνατη η προσπέλασή τους από φορτηγά που απορρίπτουν ανεξέλεγκτα σωρούς σκουπιδιών και μπαζών. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιήθηκαν φορτηγά, μεγάλοι φορτωτές και υδροφόρα οχήματα και πήραν μέρος δεκάδες δημοτών με επικεφαλείς τους Δημάρχους τους.

Από την πλευρά του ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δέχθηκε τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας ατελώς, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία εισόδου στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Θέλω να συγχαρώ θερμά τις Δημοτικές Αρχές, τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., τον ΣΚΑΪ και όλους τους εθελοντές πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία καθαρισμού της Λεωφόρου Σχιστού και των δασικών δρόμων του όρους Αιγάλεω. Το έργο τους είναι πολύτιμο. Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής και εγώ προσωπικά θα στηρίζουμε πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην Περιφέρειά μας».