15 εκατομμύρια ευρώ για τη συνολική ανάπλαση

Ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ με ΦΠΑ για την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του σχετικού έργου.

Στο επίκεντρο του έργου είναι η αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης, η οποία βρίσκεται βόρεια του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, με κεντρικό πυρήνα τους χώρους των βιομηχανικών κτιρίων και ζώνες εκτεταμένων παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο. Στόχος είναι η διατήρηση και ανάδειξη του βιομηχανικού χαρακτήρα καθώς και των συγκριτικών ιστορικών πλεονεκτημάτων της συγκεκριμένης περιοχής, μεταξύ άλλων, με την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, την αναθεώρηση της κυκλοφοριακής λειτουργίας της και την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος φιλικού στην κίνηση πεζών και ποδηλάτων.

Ολοκληρωμένη παρέμβαση σε μία εγκαταλελειμμένη περιοχή,
για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν εντός των ορίων 12 οδών (Γραβιάς, Μεθώνης, Αιτωλικού, Μαυρομιχάλη, Φωκίωνος, Κάστορος, Θερμοπυλών, Βλαχάκου, Δραγατσανίου, Χαϊδαρίου, Ασκληπιού και Θεσμοφορίου). Πρόκειται για έναν πολεοδομικό θύλακα, τμηματικά ανενεργό και σημειακά εγκαταλελειμμένο.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει:

–          ανακατασκευή οδοστρωμάτων,

–          επανασχεδιασμό, ανακατασκευή και διαπλάτυνση πεζοδρομίων,

–          κατασκευή πλήρους τοπικού δικτύου ποδηλατοδρόμου,

–          ανακατασκευή και επέκταση δικτύου οδοφωτισμού με LED φωτιστικά,

–          ανανέωση / εμπλουτισμό αστικού εξοπλισμού,

–          ενίσχυση πρασίνου,

–          οδική οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση,

–          εργασίες προσαρμογής και επέκτασης του δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων,

–          οργάνωση ελεύθερων χώρων και χώρων στάσης πεζών και οργάνωση στάθμευσης οχημάτων,

–          κατασκευή δικτύου εξυπηρέτησης για τα άτομα με αναπηρία (ράμπες εξυπηρέτησης αμαξιδίων, πλάκες όδευσης τυφλών, κ.λπ.),

–          βυθιζόμενοι κάδοι αστικών απορριμμάτων.