Τις τελευταίες ημέρες, δήθεν ανεξάρτητοι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωστά όμως στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και όψιμα ανησυχούντες παράγοντες και πολίτες επιχειρούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα σχετικά με τις προσπάθειες που συστηματικά καταβάλλει η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ευθύνη της Διοίκησης της Περιφέρειας, τον Σεπτέμβριο του 2014, προκειμένου το Πεδίο του Άρεως να καταστεί ο δημόσιος πνεύμονας πρασίνου και ο χώρος αναψυχής και πολιτισμού που δικαιούνται οι πολίτες.

Όσοι λοιπόν «ανακάλυψαν», προφανώς για λόγους προσωπικών στρατηγικών και εξυπηρέτησης κεντρικοπολιτικών λογικών, το Πεδίον του Άρεως τους τελευταίους μήνες, είναι φανερό ότι ελάχιστα νοιάζονται για τη σοβαρή υπόθεση που ονομάζεται εύρυθμη λειτουργία του Πεδίου του Άρεως. Γιατί προκαλεί εύλογες απορίες πώς είναι δυνατόν, «έμπειροι αυτοδιοικητικοί» αλλά και «παράγοντες» και «συνειδητοί πολίτες» να επιδεικνύουν τόση άγνοια σχετικά με στοιχειώδεις διαδικασίες. Είτε πρόκειται για την ασφαλή λειτουργία των Παιδικών Χαρών του Πεδίου είτε για την ανακατασκευή, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών, του κτιρίου Οικονομίδη.

1.       Πώς είναι δυνατόν, όταν επί χρόνια, οι Παιδικές Χαρές του Πεδίου ήσαν σε κακή κατάσταση, να μην υπάρχει αντίδραση, και αίφνης, τώρα, που γίνεται συστηματική προσπάθεια ασφαλούς λειτουργίας τους, ορισμένοι γονείς να μην διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους για να αποδείξουν δήθεν ανεπάρκεια της νυν Περιφερειακής Αρχής;

2.       Που βρίσκονταν αυτοί οι γονείς, που σήμερα χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως εργαλεία ακτιβισμού, όταν επί χρόνια οι Παιδικές Χαρές του Πεδίου ήσαν σε κακή κατάσταση;

3.       Που βρίσκονταν αυτοί οι οποίοι σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το κτίριο Οικονομίδη, όταν αυτό παρέμενε επί χρόνια κλειστό και εγκαταλελειμμένο;

4.       Που βρίσκονταν όλοι αυτοί όταν τα τελευταία χρόνια το Πεδίο του Άρεως γνώριζε την απαξίωση με σωρευμένα προβλήματα, ημιτελείς εργολαβίες, αποψιλωμένες υπηρεσίες, και γινόταν άντρο ανομίας και σύμβολο παραίτησης;

5.       Άραγε τα χρόνια και δομικά προβλήματα του Πεδίου του Άρεως χρονολογούνται αίφνης από τον Σεπτέμβριο του 2014;

6.       Πώς είναι δυνατόν υπεύθυνοι αυτοδιοικητικοί αιρετοί να αγνοούν ότι διαδικασίες όπως αυτή της ανακατασκευής και λειτουργίας του κτιρίου Οικονομίδη, δεν μπορούν να γίνουν με… απευθείας αναθέσεις, όπως η περιβόητη «Ρόδα»;

Αν μάλιστα τελικά αποδειχθεί ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν (και) το Πεδίο του Άρεως ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, τότε απλά θα επαληθευτεί η προκλητική αδιαφορία για αυτό.

Στον αντίποδα των πολιτικάντικων και ανεύθυνων λογικών, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν ανακάλυψε τα προβλήματα λειτουργίας του Πεδίου του Άρεως τον Σεπτέμβριο του 2017. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη διοίκησης της Περιφέρειας, στόχος ήταν και παραμένει η αποτελεσματική παρέμβαση στο πλαίσιο ενός προβληματικού, ασαφούς και ανεπαρκούς νομικού πλαισίου, προκειμένου το Πεδίο του Άρεως να αναδειχθεί ως δημόσιος χώρος, πνεύμονας πρασίνου, ανοικτός στους πολίτες.

Χώρος ανοικτός στους πολίτες για εκδηλώσεις πολιτισμού και αθλητισμού.

Να θυμίσουμε έτσι ότι για πρώτη φορά ανοίξαμε το Πάρκο σε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις πολιτισμού, τα τελευταία τρία χρόνια, στα τέλη Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνικών οργανισμών, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, το Ωδείο Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτέλεσαν «πρωτιές» για το Πεδίο και μάλιστα πολύ επιτυχημένες χάρη στην πολυπληθή συμμετοχή των πολιτών σε αυτές.

Παράλληλα, ανοίγουμε το Πάρκο σε αθλητικές εκδηλώσεις: Με τον ΣΕΓΑΣ προετοιμάζουμε σειρά αθλητικών δράσεων («kidsathletics»). Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος για τη συμπλήρωση 40 χρόνων (1977-2017) από τη γέννηση του ελληνικού χάντμπολ, διοργανώνουμε μεγάλη γιορτή για τα παιδιά την Κυριακή, 5/11, στις 11 το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά και η προσπάθεια για την ασφαλή λειτουργία και συντήρηση των Παιδικών Χαρών του Πάρκου.

Έτσι, με αίσθηση ευθύνης, ως οφείλει, απέναντι σε όλους τους πολίτες, η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωσε πρόσφατα λεπτομερώς για τις δράσεις της:

1.       για το κτίριο Οικονομίδη,

2.       για τον ηλεκτροφωτισμό,

3.       για τη συντήρηση και αναβάθμιση πρασίνου,

4.       για την καθαριότητα του Πάρκου,

5.       για τις εν εξελίξει εργασίες συντήρησης των κτιριακών υποδομών (Οικονομίδη, κ.α.) καθώς και των υποδομών αρδεύσεων και γεωτρήσεων,

6.       για τη συντήρηση των αγαλμάτων, για την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων εντός του Πάρκου,

7.       για τη φύλαξή του,

8.       για την αντιμετώπιση της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σε συνεργασία, ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας, με φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και ο Δήμος Αθηναίων,

9.       και φυσικά για τις εν εξελίξει εργασίες για την ασφαλή λειτουργία των Παιδικών Χαρών του Πάρκου.

Ταυτόχρονα παρείχε την απαραίτητη ενημέρωση για την αστυνόμευση του Πεδίου του Άρεως, που παρά τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής, παραμένει το κύριο πρόβλημα για το οποίο ωστόσο η Περιφέρεια έχει πλέον εξαντλήσει τις θεσμικές δυνατότητες  παρέμβασής της και εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές η οριστική επίλυσή του.

Ειδικότερα, για τις Παιδικές Χαρές:

Η Περιφέρεια Αττικής, που έχει πρώτη της προτεραιότητα την ασφαλή λειτουργία των Παιδικών Χαρών αρμοδιότητάς της, ενημέρωσε στις 10-10-2017 ακριβώς ότι:

«Παιδικές Χαρές

Υπήρξε αποκατάσταση όλων των παιδικών χαρών του Πεδίου του Άρεως, οι οποίες μετά από πιστοποίηση παραδόθηκαν προς χρήση τον Απρίλιο του 2016.

Ωστόσο, λόγω φθορών και ζημιών που δεν προέρχονται από τη συνήθη χρήση και μετά από 1 περίπου χρόνο λειτουργίας, προέκυψε ανάγκη να κλείσουν για μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνουν εκ νέου οι αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες. Η επανέναρξη λειτουργίας τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και το κόστος επισκευής ανέρχεται σε 7.500 ευρώ.

Νέα Μεγάλη Παιδική Χαρά

Η Μεγάλη Παιδική Χαρά έχει υποστεί καταστροφές από πολλά έτη. Στην παρούσα φάση συντάσσεται διακήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια σύγχρονων, εκπαιδευτικών και δημιουργικών παιχνιδιών. Ορισμένα παιχνίδια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από παιδιά με αναπηρία. Η σχετική διακήρυξη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2017».

Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει επιπλέον για τα ακόλουθα:

Οι Παιδικές Χαρές του Πεδίου του Άρεως, έκλεισαν για λόγους ασφαλείας στις 2-9-2017 η μεγάλη και στις 4-10-2017 η μικρή παιδική χαρά. Ο λόγος που έκλεισαν είναι ότι ήσαν επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών καθώς είχαν υποστεί ζημιές, οι οποίες δεν ήσαν απόρροια μιας συνηθισμένης χρήσης.

Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι η διαδικασία αποκατάστασής των Παιδικών Χαρών του Πεδίου του Άρεως, στο πλαίσιο της νομιμότητας και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (Υ.Α. 36873/2007 ΦΕΚ 1364/Β/2-8-2007, Υ.Α. 28492/2009 ΦΕΚ 931/Β/18-5-2009, Υ.Α. 27934/2014 ΦΕΚ 2029/Β/25-7-2014 και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 – 1//2/3/4/5/6/7/10/11, ΕΛΟΤ ΕΝ 1177, ΕΛΟΤ ΕΝ 14960 και ΕΝ 71-3), ξεκινά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησής τους, προκειμένου να είναι ασφαλείς για τα παιδιά. Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας πιστοποίησής τους ολοκληρώθηκε στις 18-10-2017, με την παροχή παρατηρήσεων από ανεξάρτητο πιστοποιητή προς την Περιφέρεια Αττικής, για τις ελάχιστες αποκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εν λόγω παρατηρήσεις του ανεξάρτητου πιστοποιητή, η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ήδη τις απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες, για την αποκατάσταση των παιδικών οργάνων και των λοιπών εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών.

Με την ολοκλήρωση των εν λόγω εργασιών και τον επανέλεγχο των παιδικών χαρών από τον πιστοποιητή, οι Παιδικές χαρές πρέπει να ελεγχθούν από την «Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών» που συγκροτεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για την τελική έγκριση και την παράδοσή τους στο κοινό, ως χώροι ασφαλείς για παιδιά.

Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι η αποκατάσταση και παράδοση των παιδικών χαρών στο κοινό είναι μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες πλην της Περιφέρειας. Ωστόσο, στόχος της Περιφέρειας είναι να έχουμε παραδώσει τις παιδικές χαρές, με πλήρη ασφάλεια, το συντομότερο δυνατόν και εργαζόμαστε πυρετωδώς για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια ζητά την κατανόηση των γονιών και τη συνεργασία τους προκειμένου οι Παιδικές Χαρές του Πεδίου του Άρεως να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για ασφαλή παιχνίδια για όλα τα παιδιά.

Ειδικότερα για το κτίριο Οικονομίδη:

Με γνώμονα πάντα την τήρηση της νομιμότητας, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόδοση σε χρήση των κτιριακών υποδομών του Πεδίου – μεταξύ τους και του μεγάλου κτιρίου Οικονομίδη ως χώρου εστίασης, αναψυχής και πολιτισμού.

Για την ιστορία του πράγματος, θυμίζουμε ότι παραλάβαμε το εμβληματικό για τον χώρο του Πεδίου του Άρεως κτίριο Οικονομίδη τον Σεπτέμβριο του 2014 σε κατάσταση διάλυσης, αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψής του, όπως άλλωστε και συνολικά ολόκληρου του Πεδίου (γεγονός που όμως τότε δεν είχε ενεργοποιήσει τότε «ευαίσθητους» πολίτες). Η εργολαβία που είχε αναθέσει η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας είχε καταλήξει στην έκπτωση του εργολάβου. Τον Νοέμβριο του 2014 δημοπρατήθηκε το έργο και η σύμβαση με τον μειοδότη υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 2015. Επί της ουσίας το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς. Παράλληλα τις επόμενες μέρες πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του χώρου.

Σε λίγες μέρες μάλιστα διοργανώνουμε τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου κτιρίου, με μια γιορτή από τα… παλιά και με τη συμμετοχή ανθρώπων που σημάδεψαν τον χώρο. Ανθρώπων οι οποίοι στέκονται δίπλα στην προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να ανατάξει το Πεδίο, από την πρώτη στιγμή, με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση. Ανθρώπων με μεγάλη ιστορία και προσφορά στον καλλιτεχνικό χώρο, που δεν διεκδικούν την προβολή τους σε τηλεοπτικά πλατό, σελίδες εντύπων ή όψιμες πρωτοβουλίες ενδιαφέροντος για το Πεδίο.

Συνολικά, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τα πάρκα αρμοδιότητάς της, έχει ήδη επενδύσει περίπου 1.5 εκατομμύριο ευρώ σε έργα για πράσινο, φύλαξη, παιδικές χαρές και άλλες εγκαταστάσεις. Προϋπολογίζουμε δε, με συγκεκριμένους κωδικούς, 7.5 εκατομμύρια συνολικά – από τα οποία τη μερίδα του λέοντος απορροφά το Πεδίο του Άρεως.

Ωστόσο, σημειώνουμε ότι τίποτε δεν θα αλλάξει στο Πεδίο του Άρεως, αν αυτό δεν γίνει πραγματικά υπόθεση όλων μας. Κοινή υπόθεση κοινού αγώνα για να διαφυλάξουμε την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία όλων των χώρων και των εγκαταστάσεων του Πεδίου του Άρεως.

Και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο ενώνοντας ουσιαστικά τις δυνάμεις μας, πολίτες και φορείς του δημοσίου, για να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου, αποτρέποντας λογικές εμπορευματοποίησης. Λογικές που εκκολάπτονται μέσα από τη διαρκή αναπαραγωγή «δυσαρέσκειας» και αμφισβήτησης μίας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014. Πρόκειται ακριβώς για λογικές που, με μαθηματική ακρίβεια, στοχεύουν στην απαξίωση του Πάρκου – μια απαξίωση που οφείλουμε να αποτρέψουμε για το παρόν και το μέλλον ενός σημαντικού χώρου, για το περιβάλλον, την αναψυχή και τον πολιτισμό της Αθήνας.

Με εκτίμηση

Βασιλική Λάσκαρη

Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πάρκων και Αλσών