Κύριε βουλευτά

Με έκπληξη διάβασα στο Διαδίκτυο επιστολή την οποία απευθύνετε προς την Περιφέρεια Αττικής, και την οποία αποστείλατε με φαξ στην Περιφέρεια μόλις χθες.

Η Περιφέρεια Αττικής, με ευθύνη απέναντι στους πολίτες, προωθεί για πρώτη φορά έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος που αναδεικνύει τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ως ξεχωριστό τουριστικό προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα νησιά του Αργοσαρωνικού, μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στη 12μηνη τουριστική κίνηση. Με χρήση επιστημονικών κριτηρίων, βάζουμε τέλος στη μέχρι σήμερα Αθηνοκεντρική προβολή της Αττικής, προωθώντας εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού, στο πλαίσιο μιας δυναμικής και συνεχούς διαδικασίας, με βασικούς άξονες τον πολιτιστικό και τον θαλάσσιο τουρισμό με κεντρικό άξονα τις παραλίες του νότιου και ανατολικού μετώπου και της νησιωτικής περιφέρειας. Ειδικότερα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναζήτηση και την ανάδειξη εκείνων των τουριστικών πόρων, άυλων ή μη, μεταξύ άλλων και στα νησιά του Σαρωνικού, πόρων που είναι μέχρι σήμερα άγνωστοι, παραμελημένοι, ή και εγκαταλελειμμένοι.

Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στα νησιά του Αργοσαρωνικού, μέσα από την προώθηση σειράς έργων υποδομής. Ενδεικτικά: 1. Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013 το έργο – γέφυρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Κύθηρα, ένα υποδειγματικό έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά. 2. Μέσω της Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS) θα κατευθυνθούν πόροι και δράσεις του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 προς τον πυλώνα της Γαλάζιας Οικονομίας με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά του Αργοσαρωνικού. 3. Στο ίδιο πλαίσιο δρομολογούνται παρεμβάσεις στο θέμα της ύδρευσης στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Συγκεκριμένα, πρόσφατα η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε την υλοποίηση υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού. Έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής 2014 -2020. 4. Προωθείται η άμεση ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής 2014 -2020 πράξεων διαχείρισης υγρών αποβλήτων, όπως για παράδειγμα συστημάτων αποχέτευσης Σπετσών, Αγκιστρίου.

Το σύνολο αυτών δράσεων δεικνύει το ουσιαστικό, και όχι επικοινωνιακό ή εντυπωσιοθηρικό, ενδιαφέρον της Περιφέρειας Αττικής για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ενδιαφέρον που τεκμαίρεται, έχει παρόν, μέλλον και αφορά το σύνολο των πολιτών, πέρα από κομματικά στεγανά.

Ενδιαφέρον που βασίζεται σε συλλογική προσπάθεια και αγώνα από όπου κανείς δεν περισσεύει και οφείλουμε όλοι μας, με ευθύνη, να δίνουμε εμπράκτως το παρόν. Πιστεύω βαθύτατα ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να αθροίσετε και τις δικές σας δυνάμεις, ως βουλευτής, στην κοινή αυτή προσπάθεια και να μην μετατραπεί και ο τομέας του τουρισμού σε πεδίο στείρας αντιπαράθεσης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Τουρισμού

Ελένη Δημοπούλου