Τα κυριότερα εκ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την 10η Συνεδρίαση (26.03.2015) του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, αφορούσαν σε:
Έγκριση για άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος
Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο: «Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Βιομάζα vegetable – oil, ισχύος 360KW, της εταιρείας ‘Ν. Καισαρίδης – Α. Χασάπης Ο.Ε.’, στη θέση Μικρό Μετόχι, Λ. Αγ. Μαρίνας, Δ. Κρωπίας (Περιφ. Ενότητα Ανατολικής Αττικής)
Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την έγκριση περιβαλλοντικών μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα/ vegetable – oil, ισχύος 200KW, της εταιρείας ‘ΘΑΣ ENERGY Μονοπρόσωπη ΙΚΕ’, στη θέση Μονοπάτι – Αχαρναί, στο Δ. Αχαρνών
Γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ του έργου: Διευθέτηση ρέματος Χαλκίδος της Π.Ε. 3 Λόφος Αγ. Αθανάσιος, Δ.Ε. Παλλήνης
Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το θέμα της κατάργησης λαϊκής αγοράς της Καλλιθέας – ΣΤ’ Αθηνών
Έγκριση σύναψης και όρων της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πόρου για το έργο (παροχή υπηρεσίας): Αντικατάσταση σωληνώσεων και αποκατάσταση φθορών βανοστασίων Α-3, Α-4.1. και Α-4.2, δικτύου λυμάτων του Δήμου Πόρου, συνολικού προϋπολογισμού 100.000 Ευρώ (συμπ. ΦΠΑ)
ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Αττική», «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Ανταρσία στο Μνημόνιο – ΔΝΤ – Ε.Ε.» και «Ελληνική Αυγή», ενώ λευκό ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Δύναμη Ζωής» Φλώρα Νικολιδάκη, Άννα Βασιλάκη και Μάκης Μαντάς, καθώς και η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Αδαμοπούλου από την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο».
Στην αρχική εισήγησή του σχετικά με το θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος δήλωσε πως είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να συγκεντρωθούν σε έναν λογαριασμό τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, τα οποία σήμερα είναι διασκορπισμένα σε δεκάδες διαφορετικούς λογαριασμούς με ελάχιστο επιτόκιο. Παράλληλα, ο κ. Καραμάνος θέλοντας να αιτιολογήσει το κατεπείγον της υπόθεσης, υποστήριξε πως εκτός του ότι η Περιφέρεια χάνει χρήματα από τα πολύ χαμηλά επιτόκια, σε μερικές ημέρες θα υπήρχε και λήξη προθεσμιακών καταθέσεων, επομένως η απόφαση για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα όφειλε να είναι άμεση. Εν συνεχεία, ο Αντιπεριφερειάρχης έγινε ακόμα πιο αναλυτικός λέγοντας ότι «κατά το τέλος Φεβρουαρίου 2015 η Περιφέρεια Αττικής είχε διαθέσιμα 343 εκατ. ευρώ. Τα 110 εκατ. από αυτά είναι κατατεθειμένα σε 99 διαφορετικούς λογαριασμούς που είχαν ανοιχτεί και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Τα στοιχεία αυτά έχουν δοθεί και στην Οικονομική Επιτροπή. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω πως τα 75 εκατ. έτσι και τα βάλουμε σε έναν λογαριασμό θα μας έδιναν ένα επιτόκιο της τάξης του 2%, ήτοι 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι η μεταφορά χρημάτων από τη μία τράπεζα στην άλλη δεν είναι μία απλή υπόθεση, κρύβει πολλές δυσκολίες. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε και τη βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα χρήματα σε ένα λογαριασμό. Έπειτα, προτιθέμεθα να προκηρύξουμε ένα διαγωνισμό να δούμε ποιός μας δίνει μεγαλύτερο επιτόκιο με κλειστές πάντα προσφορές και εν συνεχεία να πάμε να τα τοποθετήσουμε. Από τη στιγμή που υπάρχει και σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τα χρήματα ακόμα και σε ρέπος του Ελληνικού Δημοσίου, με την προϋπόθεση βέβαια αυτή η κίνηση να μας εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα επιτόκια. Άλλωστε, η κατάθεση χρημάτων σε οργανισμό του Δημοσίου, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, είναι τουλάχιστον εξίσου ασφαλής με οποιαδήποτε άλλη τράπεζα».
Κλείνοντας, ο κ. Καραμάνος υπενθύμισε στο Σώμα ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου κατά τη Συνεδρίασή της υπήρχαν μόνο τέσσερις απόντες.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΔΝΤ – Ε.Ε.», κ. Δέσποινα Κουτσούμπα η οποία τόνισε: «Μετά τα 120 εκ. ευρώ του ΟΑΕΔ (χρήματα των ανέργων!), τώρα και τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής, που ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 343 εκ. ευρώ, πήραν το δρόμο προς την Τράπεζα της Ελλάδος, για να μπουν στον ενιαίο κουμπαρά της κυβέρνησης και να χρηματοδοτήσουν τη μαύρη τρύπα του ‘δημόσιου’ χρέους».
«Κάπως έτσι τα χρήματα του αποθεματικού της Περιφέρειας Αττικής, αυτά που η Ρ. Δούρου αποκαλούσε ‘πλεόνασμα απραξίας του Σγουρού’, θα μετατραπούν σε πλεόνασμα ανυπαρξίας!», σημείωσε η κ. Κουτσούμπα και συνέχισε:
«Μιλάμε για την Περιφέρεια με το μεγαλύτερο αριθμό ανέργων, με άγνωστο αριθμό αστέγων, με περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Αντί τα χρήματα της Περιφέρειας να γίνουν φαγητό και ρεύμα σε όσους το έχουν ανάγκη, σχολεία, πάρκα, δρόμοι, ξενώνες αστέγων και μεταναστών, αντί δηλαδή να δοθούν σε κοινωνικές ανάγκες και να γίνουν δουλειές για τους ανέργους στην Αττική του 1 εκ. ανέργων, θα πάνε σταδιακά στην ΤτΕ να γίνουν ρέπος και να περιμένουν εκεί. Τι να περιμένουν; Μα τον κίνδυνο να δούμε άλλο ένα ‘κούρεμα’ των αποθεματικών, σαν αυτό του PSI το 2012 (άλλωστε και τότε τη Lazard είχαμε για σύμβουλο διαχείρισης δημόσιου χρέους, όπως και τώρα!)».
«Το όλο στόρυ παρουσιάστηκε ως μια απλή ‘έγκριση για άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος’ στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στις 24/3, που συγκλήθηκε τόσο εκτάκτως, ώστε να μην είναι εκεί παρά μόνο τα μέλη των παρατάξεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση! Με τον ίδιο τρόπο, μία ώρα πριν την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26/3 ήρθε ως ‘έκτακτο και κατεπείγον θέμα’ και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αποφασίστηκε δηλαδή η τύχη των αποθεματικών μέσα σε ένα απόγευμα, χωρίς καμιά προετοιμασία!», τόνισε η κ. Κουτσούμπα.
Ενώ αναφερόμενη στο εισηγητικό της Οικονομικής Επιτροπής σημείωσε: «Αυτό έγραφε με σαφήνεια ότι στην ΤτΕ ‘θα μεταφερθούν κεφάλαια που υπάρχουν σε άλλες εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα επένδυσής τους, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 4320/2015’. Όμως, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χ. Καραμάνος προσπάθησε με κάθε τρόπο να μας πείσει ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ούτε με τον αντίστοιχο νόμο που ψηφίστηκε πριν μια βδομάδα».
«Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χ. Καραμάνου, από τα χρήματα της Περιφέρειας σήμερα τα 233 εκ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς (που λήγουν σταδιακά, με τον πρώτο να λήγει στις 2 Απρίλη) σε διάφορες τράπεζες με 2% επιτόκιο, ενώ 110 εκ. ευρώ βρίσκονται σε απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου με μηδενικό επιτόκιο. Αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών θέλησε να υπονοήσει ότι μόνο ένα ποσό από τα 110 εκ. των λογαριασμών ταμιευτηρίου (περίπου 75 εκ. ευρώ) θα πάνε στην ΤτΕ για να χουν καλύτερο επιτόκιο ως ρέπος, όμως μπερδεύτηκε και αποκάλυψε ότι και τα χρήματα από τον προθεσμιακό λογαριασμό που λήγει στις 2 Απρίλη θα μεταφερθούν στην ΤτΕ. Άρα και από τα υπόλοιπα αποθεματικά θα μεταφερθούν σταδιακά στην ΤτΕ, ανάλογα με το τι θα ζητάει η κυβέρνηση! Άρα κάθε λογαριασμός που λήγει και δεν ανανεώνεται, καθίσταται αυτομάτως ‘μη προθεσμιακός’ και μπορεί να μεταφερθεί στην ΤτΕ», υποστήριξε η κ. Κουτσούμπα.
«Πολλά ωραία λόγια για να κρυφτεί η ωμή πραγματικότητα. Κι αυτή είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής εδώ και 6 μήνες δεν ασκεί πολιτική, όχι απλώς σε καμία διαφορετική κατεύθυνση, αλλά απλώς σε καμία κατεύθυνση! Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τις δεσμεύσεις, ποτέ δεν ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η αναθεώρηση προϋπολογισμού -και μετά από αυτή την εξέλιξη με τη δέσμευση των χρημάτων, καταλαβαίνουμε και γιατί δεν βιάστηκαν να φέρουν αναθεωρημένο προϋπολογισμό… Μέχρι το Γενάρη η ‘δικαιολογία’ της Ρ. Δούρου ήταν ότι είχε απέναντί της μια εχθρική κυβέρνηση. Μόνο που η ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού δεν άλλαξε ούτε μετά τις 27 Γενάρη”, είπε η κ. Κουτσούμπα. Τέλος, κάλεσε «τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής και όλους τους πολίτες να μπουν μπροστά για να σταματήσει αυτό το έγκλημα».
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρός από την παράταξη «Αττική» σημείωσε: «Η κα Δούρου και η παράταξή της κατάφεραν να τινάξουν στον αέρα μία διαδικασία που θα έπρεπε να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, αφού προτίμησαν το ψέμα και την κουτοπονηριά από την αλήθεια και την ευθύτητα. Αντί να πουν με ειλικρίνεια, ότι τους έχει ζητηθεί η διάθεση μέρους του αποθεματικού της Περιφέρειας για τις ανάγκες του κράτους επέλεξαν το … κρυφτούλι».
Και συνέχισε τονίζοντας: «Αφού έφεραν το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, έπειτα ισχυρίστηκαν ότι τάχα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καλύτερο επιτόκιο και συμφέρει την Περιφέρεια να μεταφέρει εκεί μέρος του αποθεματικού της. Για την ταμπακιέρα ούτε λόγος δηλαδή. Απέναντι σε αυτές τις πρωτοφανείς πρακτικές εξαπάτησης του Σώματος και των συμπολιτών μας, εμείς απαντάμε :
Το πλεόνασμα που με χρηστή οικονομική διαχείριση δημιουργήσαμε σε μια μεγάλη περίοδο από το 2003 έως το 2014, πρώτα στη Νομαρχία της Αθήνας και έπειτα στην Περιφέρεια Αττικής, ασφαλώς και πρέπει να τεθεί στη διάθεση της πατρίδας εφόσον υπάρχει ανάγκη. Όταν η πατρίδα κινδυνεύει όλοι οφείλουμε να βάλουμε πλάτη. Με διαδικασίες όμως διαφανείς και σύννομες που διασφαλίζουν και το Κράτος και την Περιφέρεια και όχι στο άρπα κόλλα και με συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας.
Ελπίζω τουλάχιστον τώρα, όσοι κοντόφθαλμοι μας κατηγορούσαν για το πλεόνασμα που είχαμε δημιουργήσει, ύψους 313 εκ. € να κατάλαβαν την αξία της χρηστής οικονομικής διαχείρισης. Ελπίζω όσοι μας κατηγορούσαν ότι …. παρκάραμε τα λεφτά, να αντιλήφθηκαν και τη χρησιμότητα της αποταμίευσης μας, και το άδικο της κριτικής τους, για να μην επιβεβαιωθεί η παροιμία ‘εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι…’. Διότι όταν οι φορείς του κράτους, ο ένας μετά τον άλλο χρεοκοπούσαν, εμείς οικοδομούσαμε μια Περιφέρεια πρότυπο, οικονομικά υγιή και ισχυρή, πραγματικό μοχλό ανάπτυξης. Το μόνο που δεν περιμέναμε ότι θα φτάναμε στο τέλος να χρηματοδοτήσουμε και αυτό το ίδιο το κράτος…».
Τέλος, κλείνοντας ο κ. Σγουρός σημείωσε: «Ας προσέξουν όμως όλοι γιατί η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ είναι κατοχυρωμένη στο άρθρο 102 του Συντάγματος, και αν προκύψει ενδεχόμενη οικονομική βλάβη στο μέλλον για την Περιφέρεια Αττικής, θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί μέχρι και το αδίκημα της απιστίας αν τελικά προκύψει οικονομική ζημία από την τοποθέτηση αυτή».
Ο επικεφαλής της παράταξης «180° – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», Γιώργος Κουμουτσάκος αμφισβήτησε το αιτιολογικό της απόφασης που εισηγήθηκε προς λήψη η Περιφερειακή αρχή, και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη οι όποιες επιλογές να διασφαλίζουν το αποθεματικό της Περιφέρειας. Η Περιφερειακή αρχή ισχυρίζεται ότι η κατεπείγουσα αυτή απόφαση αποσκοπεί απλώς στη διεκδίκηση καλύτερου επιτοκίου. Πιστεύει, όμως, κανείς ότι η εσπευσμένη μεταφορά κεφαλαίων της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδας συνιστά ένα απλό διαχειριστικό “νοικοκύρεμα”; Tη στιγμή που η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ‘ανθρωπιστική κρίση’ περί επένδυσης σε ρέπος κεφαλαίων που καταθέτουν ΝΠΔΔ στην ΤτΕ, το τελευταίο διάστημα μετακινήθηκαν στην ΤτΕ αποθεματικά διαφόρων Ταμείων, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, και ο ΟΑΕΔ μόλις σήμερα μετέφερε διαθέσιμα 120 εκατ. ευρώ. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην παραπλάνηση των πολιτών. Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής οφείλει να πει την αλήθεια, κατά τον κ. Κουμουτσάκο.
Από το Βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου οι σύμβουλοι της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ», απαίτησαν αρχικά μία απάντηση σχετικά με την καταγγελία ότι τα χρήματα είχαν ήδη μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας και πως αναλαμβάνει η Περιφερειακή Αρχή τεράστια ευθύνη απέναντι στο λαό. Αντιδρώντας έντονα για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και μάλιστα με απαράδεκτες διαδικασίες, σημείωσαν ότι αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος που δημιουργήθηκε από το μεγάλο Κεφάλαιο, αλλά που για άλλη μια φορά θα πληρώσει ο λαός και όχι αυτοί που το δημιούργησαν. Τόνισαν πως η ίδια διαδικασία ακολουθείται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και μια σειρά άλλους φορείς και πως αυτοί οι πόροι θα έπρεπε να διατίθενται για μια σειρά ζωτικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση του λαού της Αττικής, τη στιγμή που λαϊκά σπίτια στη Δυτική Αθήνα πνίγονται με την πρώτη βροχή λόγω έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που σχολεία και παιδικοί σταθμοί λειτουργούν υπό άθλιες συνθήκες, που μαθητές λιποθυμούν από την ασιτία. Πρόσθεσαν ότι ίδιες μεθοδεύεις οδήγησαν, με την προηγούμενη κυβέρνηση, στο κούρεμα των αποθεματικών και σε μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα και παροχές. Τέλος, κάλεσαν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και να διεκδικήσουν μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.
Οι απαντήσεις της Περιφερειάρχη, Ρ. Δούρου
Απαντήσεις σε όλους και για όλα έδωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σχετικά με το θέμα. Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος, στην οποία ορισμένες παρατάξεις εσπευσμένα προχώρησαν και μάλιστα πριν καν ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο και τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Δεν έχω πρόθεση να σηκώσω κανένα ‘γάντι’ , αλλά παρακολουθώ εδώ και πολλή ώρα τη συζήτηση που γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκεί που υποκαθιστά ο καθένας την πολιτική με εξυπνακισμούς. Δυο ώρες τώρα που συζητάμε το θέμα αυτό, στο διαδίκτυο υπάρχει μια φιλολογία για μια Κυβέρνηση που βάζει χέρι στα χρήματα της Περιφέρειας. Είχα επισημάνει όμως, ήδη από την πρώτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνεται πρώτα εδώ, μέσα σε αυτήν αίθουσα και μετά οπουδήποτε αλλού».
Ενώ συνέχισε επισημαίνοντας ότι «όποιος αυτή τη στιγμή ενημερώνει βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αυτοδιοικητικά sites, ότι δήθεν η Περιφέρεια Αττικής παραδίδει το πλεόνασμα στους δανειστές της χώρας, αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης που φέρει. Δεν θα βάλω κάποιον προσδιορισμό, για παράδειγμα εάν αυτό είναι πατριωτικό, αριστερό, ριζοσπαστικό. Την ώρα που εξελίσσεται μια συζήτηση και κάποιοι προσπαθούν να την κάνουν με σοβαρούς όρους, κάποιοι άλλοι εκεί έξω τροφοδοτούν συγκεκριμένα κανάλια ενημέρωσης».
«Σήμερα συζητάμε για χρήματα που μπορεί να είναι πλεονασματικά, αλλά είναι κλεισμένα σε προθεσμίες. Μιλάμε για χρήματα που όταν συμποσούνται δεν φτάνουν καν τα 110 εκατομμύρια Ευρώ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Περιφέρεια Αττικής βοηθά στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας, βοηθά σε αριστερά Μνημόνια, μετατρέπει τα χρήματα του ελληνικού λαού σε τοκοχρεολύσια», σημείωσε η Ρ. Δούρου.
Η Περιφερειάρχης Αττικής στη συνέχεια ενημέρωσε το Σώμα ότι το θέμα έχει απασχολήσει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ και πρόσθεσε: «Όταν κάποιοι πήγαν να κάνουν μια παρόμοια συζήτηση, σαν και αυτή που μοιράζετε στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, προς τιμήν του ο κ. Σγουρός είπε ότι δεν συμφωνεί με μια τέτοια λογική, δηλαδή να αναπαράξουμε επικοινωνιακά το θέμα ως ΕΝΠΕ μέσα από δελτία Τύπου και μάλιστα προχώρησε και παρά πέρα λέγοντας ότι εάν χρεοκοπήσει η χώρα όλοι θα κάνουμε το πατριωτικό καθήκον».
«Θεωρώ υποχρέωση όσων έφεραν τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν καλύφθηκαν πίσω από μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό. Φέρνουμε θέματα στο Σώμα που θα μπορούσαμε να τα έχουμε ολοκληρώσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ. Γιατί το κάνουμε αυτό: γιατί δεν είμαστε a la carte με τη Δημοκρατία και την ενημέρωση» τόνισε η Περιφερειάρχης.
Ενώ αναφερόμενη σε όσα διατυπώθηκαν από τους προηγούμενες ομιλητές επεσήμανε: «Την αγωνία που σήμερα επιδεικνύετε, θα οφείλατε να την είχατε και για τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα του προϋπολογισμού της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας είχαν μοιραστεί σε διάφορες τράπεζες. Κάποιοι εδώ μέσα κάνουν αντιπολίτευση εντυπώσεων, ενώ κάποιοι εφαρμόζουν μια αντιπολίτευση που είναι οριακά σε σχέση με το ποινικό Δίκαιο. Τα θέματα αυτά όμως δεν λύνονται στα τηλεπαράθυρα».
«Όσοι πήραν το λόγο πριν από εμένα, θα ήθελα να ζητήσουν συγγνώμη για το γεγονός ότι μου ζητούν να απαντήσω εάν τα χρήματα θα τα κάνουμε repos και θα αποπληρώσουμε τις μνημονιακές επιταγές. Την ίδια στιγμή που τα χρήματα αυτά λιμνάζουν, την ίδια ώρα έχουμε πρόβλημα στα νοσοκομεία, έχουμε πρόβλημα με τους ανέργους, με συμπολίτες μας που δεν έχουν να φάνε. Κάποιοι προσπαθούν να πουν ότι αυτά τα χρήματα αντί να τα αξιοποιήσουμε θέλουμε να αποπληρώσουμε τους Θεσμούς. Να ζητήσουν συγγνώμη γιατί δεν αγωνιούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τα χρήματα αυτά που παρέμεναν αναξιοποίητα. Και όχι να μας λένε ότι θέλουμε να τα ξοδεύσουμε, την ώρα που τα αρμόδια Υπουργεία δεσμεύτηκαν ότι θα διασφαλίσουν τα χρήματα του Α΄και Β΄Βαθμού Αυτοδιοίκησης» πρόσθεσε η Ρ. Δούρου.
Τέλος, κλείνοντας την ομιλία της εστίασε: «Ο λογαριασμός ανοίγει στην ΤτΕ για να παύσει το πλεόνασμα αυτό να είναι πλεόνασμα απραξίας και όχι γιατί θέλουμε να ξεπληρώσουμε τη κυρία Λαγκάρντ. Και απαντώ σε όσους μίλησαν περί απιστίας. Μην ξεχνάτε ότι μέσα σε αυτό το Συμβούλιο υπάρχουν και νομικοί. Πού την βλέπετε την απιστία; Πώς ξαφνικά ανησυχείτε μήπως η Περιφερειάρχης ή οι Αντιπεριφερειάρχες βρεθούν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής ή γίνουν κόκκινοι Βενιζέλοι; Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη στάση, ήθος και επιχειρηματολογία για πολλούς από εσάς δεν λειτουργεί ως καθρέπτης. Εμείς υπηρετούμε ένα διαφορετικό δημοκρατικό ήθος για αυτό σήμερα φέραμε μια απόφαση στο Σώμα, ενώ θα μπορούσαμε να την έχουμε σταματήσει στην Οικονομική Επιτροπή. Κάποιοι όμως από εδώ λειτουργείτε για τα δελτία ειδήσεων. Αλλά δεν θα σας περάσει. Γιατί εάν κάποιοι γίνουν θεματοφύλακες χρημάτων που δεν πάνε εκεί που πρέπει, πρώτοι εμείς και εγώ προσωπικά, θα αντιδράσουμε».
Λαμβάνοντας το λόγο εκ μέρους του συνδυασμού «Αττική: Συμμέτοχοι στο Αύριο» ο κ. Γιάννης Μοίρας είπε ότι «αντί να υπάρχουν τόσα χρήματα διάσπαρτα σε δεκάδες λογαριασμούς με μηδενική απόδοση, είναι λογικό να συγκεντρωθούν σε ένα καλάθι (στο λογαριασμό της ΤτΕ) και κατόπιν, έχοντας ένα τέτοιο μεγάλο ποσό ως διαπραγματευτικό όπλο να γίνει διαπραγμάτευση για το μεγαλύτερο δυνατό επιτόκιο». Απαντώντας στις αιτιάσεις άλλων συνδυασμών ότι τα χρήματα θα είναι επισφαλή, παρατήρησε ότι «αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι ισχύει για όλες τις τράπεζες, ειδικά όταν ιδεολογικοί συγγενείς κάποιων εκ των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου μιλούν από τις Βρυξέλλες για λύσεις τύπου Κύπρου». Τάχθηκε επίσης κατά της τοποθέτησης όλων των διαθεσίμων σε προθεσμιακά, διότι επιβάλλεται να υπάρχει ρευστότητα.
Σε ό,τι αφορά ισχυρισμούς που έκαναν συνδυασμοί ότι «τάχα υπάρχει σχέδιο για να πάνε τα χρήματα της Περιφέρειας στην ΤτΕ και να κουρευτούν», ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Αττική: Συμμέτοχοι στο Αύριο» αντέτεινε ότι «οι προερχόμενοι από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια και βλέπουν στον καθρέφτη τον εαυτό τους», ενώ για το γεγονός ότι υπέρ μίας τέτοιας εκδοχής τάχθηκαν και άλλοι συνδυασμοί, ο κ. Μοίρας είπε ότι κάποιοι επιλέγουν να είναι «ουρά για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» και ότι «στον πολιτικό κυκεώνα που ζούμε, επιτέλους οι μάσκες έπεσαν». Πρόσθεσε ακόμη ότι αποτελεί ψέμα ότι τα λεφτά της Περιφέρειας θα πάνε σε μισθούς και συντάξεις, διότι αυτά καλύπτονται από τα έσοδα του Δημοσίου και υπενθύμισε ότι «έχει τοποθετηθεί ο επικεφαλής της παρούσας συγκυβέρνησης για το τί θα κάνει αν βρεθεί σε τέτοια διλήμματα». Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι απειλές και οι εκφοβισμοί περί απιστίας δεν περνάνε».
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (Μ.Π.Ε.) ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ VEGETABLE – OIL, ΙΣΧΥΟΣ 360KW, ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ‘Ν. ΚΑΙΣΑΡΙΔΗΣ – Α. ΧΑΣΑΠΗΣ Ο.Ε.’, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟ ΜΕΤΟΧΙ, Λ. ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ, Δ. ΚΡΩΠΙΑΣ (ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
Ομόφωνα αρνητικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ. Σημειώνεται ότι η ΜΠΕ απεστάλη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής για την έκφραση των απόψεών της.
Εισηγούμενος το θέμα ο αρμόδιος Περιφερειακός Σύμβουλος, Α. Αναγνωστόπουλος πρότεινε την αρνητική ψήφο του Σώματος τονίζοντας ότι «το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής, Ν. 4277/14, και ειδικότερα για την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προβλέπει ρυθμίσεις για την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Δεν αναφέρεται όμως κάτι ρητά για της υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ, όπως είναι η βιομάζα και το βιοαέριο».
Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι «Δεν θέλουμε να χειραγωγήσουμε τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ούτε είμαστε κατά των ΑΠΕ, αλλά είναι επιβεβλημένο να ξεκαθαριστεί το καθεστώς των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ενέργειας από βιομάζα ή βιοαέριο που ισχύει στην περιοχή της Περιφέρειας Αττικής», ενώ αναφερόμενος στη συγκεκριμένη εγκατάσταση στο Δήμο Κρωπίας τεκμηρίωσε την αρνητική του πρόταση, τονίζοντας ότι «το γήπεδο όπου θα γίνεται η μεταφορά και φορτω-εκφόρτωση των εμπορευμάτων, των πρώτων υλών κλπ δεν είναι οικοδομήσιμο για την αιτούμενη χρήση, για λόγους οδικής ασφάλειας αλλά και για λόγους γενικότερης αρτιότητας και οικοδομησιμότητας της περιοχής, προτείνουμε την αρνητική ψήφο επί της ΜΠΕ».
Παίρνοντας πρώτος το λόγο, σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτρης Κιούσης, αφού υπενθύμισε αρχικά ότι έχουν προηγηθεί ανάλογες συζητήσεις κατά το παρελθόν ακόμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε όλες έχει εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του, υποστήριξε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει την επεξεργασία βιομάζας ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ), δεν πρόκειται ο ίδιος αλλά και οι κάτοικοι του Δήμου του να την αναγνωρίσουν ως τέτοια και την έχουν καταψηφίσει ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Κρωπίας υποστήριξε την άποψη ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διαβούλευση ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που σχετίζεται με τις ΑΠΕ. Στη συνέχεια, ο κ. Κιούσης επισήμανε την αδικία, όπως τη χαρακτήρισε, όλες οι ΑΠΕ της Αττικής να δρομολογούνται από την Κεντρική Διοίκηση μόνο για το Δήμο του και το Δήμο Μαρκόπουλου. Επιπρόσθετα, ο κ. Κιούσης υποστήριξε πως οι υπάρχουσες χρήσεις γης που είναι εγκεκριμένες από την Πολεοδομία, σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τη χρήση που ο επενδυτής προτίθεται να κάνει στο συγκεκριμένο οικόπεδο, επομένως εκ των πραγμάτων θα είναι εξαρχής παράνομη και τελειώνοντας, ο κ. Κιούσης, ως έναν ακόμα λόγο που χρήζει της καταψήφισης της συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως εκτός του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής, η θέση που πρόκειται να κατασκευαστεί βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 500 μέτρων από Σχολείο.
Όπως επιτάσσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες που διέπουν τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπήρξε και ο αντίλογος και αυτός προήλθε από τον κ. Νίκο Καισαρίδη, τον υποψήφιο επενδυτή της συγκεκριμένης μονάδας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι μονάδες αυτού του μεγέθους ωφελούν τόσο την κοινότητα, στην οποία βρίσκονται, όσο και το περιβάλλον, μάλιστα κατά τα λεγόμενά του, το λεωφορείο που μετέφερε τους κατοίκους από το Κορωπί στο Χολαργό που συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο, παράγει έως έξι φορές περισσότερους ρύπους από τη συγκεκριμένη μονάδα. Επιπλέον, ο κ. Καισαρίδης επισήμανε ότι βάσει σχετικού εγγράφου της Πολεοδομίας, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που δεν επιτρέπεται να δημιουργηθούν ανάλογες μονάδες επεξεργασίας βιομάζας, αλλά η περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο που πρόκειται να γίνει η επένδυση δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Πριν την αλλαγή του νόμου, πριν δηλαδή από έξι μήνες περίπου, δεν θα χρειαζόταν καν ΜΠΕ για μια τέτοια μονάδα, σημείωσε ο κ. Καισαρίδης. Τέλος έδωσε ακόμα ένα επιχείρημα υπέρ της δημιουργίας αυτής της μονάδας, το οποίο αφορά στην πρώτη ύλη που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και αυτή είναι η χρησιμοποίηση ενός συγκεκριμένου τύπου λαδιού άλγης, το οποίο απορροφά και μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε: «Υπάρχουν πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα που θερμαίνουν τις σχολικές μονάδες τους και άλλα κτήρια από παρόμοιες μονάδες βιομάζας».
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Χάρης Δαμάσκος της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ», αφού υπενθύμισε και αυτός με τη σειρά του, ότι το θέμα είχε απασχολήσει πάλι το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά το παρελθόν, υποστήριξε, ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τα εργοστάσια βιομάζας στην Αττική είναι προβληματικό, καθώς δεν προσδιορίζει με ακρίβεια τους χώρους υποδοχής αυτών των δραστηριοτήτων (απλώς τους αφήνει να εννοηθούν), ενώ από καμία μελέτη δεν προκύπτει, ποιά είναι η φέρουσα ικανότητα της Αττικής για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων.
«Μέχρι ο νομοθέτης», συνέχισε ο κ. Δαμάσκος, «να δημιουργήσει ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οφείλει, να γνωμοδοτεί αρνητικά σε παρόμοιες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων». Από την άλλη μεριά όμως ο κ. Δαμάσκος επεσήμανε, ότι και οι αντιδράσεις των πολιτών, θα πρέπει να έχουν μία κλιμάκωση και ένα μέτρο, ειδικά απέναντι σε μια δραστηριότητα, που κατατάσσεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε έναν επενδυτή, που προσπαθεί να λειτουργήσει με τις υφιστάμενες συνθήκες.
Επεσήμανε επίσης, ότι έχει ήδη καταθέσει πρόταση, με την οποία θα πρέπει να αλλάξει ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου σε σχέση με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μάλιστα, κλείνοντας ο κ. Δαμάσκος, υπογράμμισε την ευθύνη που έχει και το Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετικά με τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και τελείωσε με την φράση «θέλουμε ανάπτυξη με κανόνες, χωρίς ασάφειες και γκρίζες ζώνες».
Εκπροσωπώντας την παράταξη «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο», κ. Πάρις Ευαγγελίου, εξήγησε στο Σώμα ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΦΕΚ 2464 παρ.1 και το νόμο 3851/10 χορήγησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Αττική, δεν μπορεί να χορηγηθεί σε οικιστική περιοχή τέτοια άδεια. Τόνισε μάλιστα ότι, η συγκεκριμένη επένδυση έχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς το οικόπεδο που εμφανίζει είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και γειτνιάζει με σχολείο και κατοικίες. «Το δε κτήριο 60τμ είναι προφανές ότι δεν έχει οικοδομική άδεια και ακόμα και αν θα έχει νομιμοποιηθεί, η νομιμοποίησή του θα αφορά χρήση κατοικίας. Επιπροσθέτως η δεξαμενή ελαίων 30m³ που προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λάβει οικοδομική άδεια» σημείωσε.
Ο κ. Ευαγγελίου κλείνοντας εξήγησε σε όσους πιστεύουν ότι, η εγκατάσταση έχει μικρούς ρύπους, πως σύμφωνα με τη μελέτη, η εγκατάσταση θα καίει 680 τόνους τηγανέλαιο ετησίως, δηλαδή περίπου 2 τόνους την ημέρα. Με αυτό το δεδομένο κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να απορρίψει τη ΜΠΕ, καθώς η συγκεκριμένη εγκατάσταση αντιβαίνει στο ρόλο των ΖΩΕ κάτι που ο νομοθέτης προτείνει για την ελαχιστοποίηση των επιβαρύνσεων του αστικού περιβάλλοντος σε μια αστική περιοχή. Τέλος, ο κ. Ευαγγελίου πρόσθεσε: «Αξίζει να σημειωθεί η σημασία αυτής της ομόφωνης απόρριψης της έγκρισης της συγκεκριμένης μελέτης η οποία θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, μιας και κάθε υποτιθέμενος επενδυτής θα μπορούσε με αυτό σαν προηγούμενο να κάνει μια αντίστοιχη εγκατάσταση δίπλα ή μέσα σε κατοικημένη περιοχή».
Η εκπρόσωπος της παράταξης “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ” κ. Αλεξάνδρα Μπαλού τόνισε ότι η δυναμική συμμετοχή και παρουσία των κατοίκων της περιοχής είναι αυτή που ανάγκασε τον εισηγητή να μετατρέψει την θετική εισήγηση της υπηρεσίας σε αρνητική, σε αντίθεση με κάτι ανάλογο πριν μερικές ημέρες όταν δεν υπήρχε κόσμος να το αποτρέψει. Το σημαντικότερο όμως είναι ποιος έχει στα χέρια του την ενέργεια, πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της κομμάτι-κομμάτι που υλοποιούν οι Κυβερνήσεις κατ’ εντολή της ΕΕ, γιατί οι επιχειρηματικοί όμιλοι επενδύουν όταν έχουν εξασφαλισμένα κέρδη τα οποία μπαίνουν πάνω από την υγεία του λαού. Υπογράμμισε τέλος ότι η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» θα είναι πάντα δίπλα σε όσους αγωνίζονται και υπερασπίζονται οργανωμένα τη ζωή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, σε ρήξη με τους επιχειρηματικούς ομίλους, την κερδοφορία τους, την ΕΕ και τις πολιτικές που γεννά.
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την οικολογία», Αντώνης Γάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «από ό,τι μπορεί να δει ο καθένας η προτεινόμενη επένδυση εκτός ότι δεν είναι νομιμοποιημένη για τη χρήση που ζητάει δεν τηρεί και τις κατάλληλες αποστάσεις από τα γύρω σπίτια. Αντί λοιπόν ad hoc να δίνουμε μειοδοτήσεις η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να συντάξει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ, έτσι ώστε με ειδικό χωροταξικό να ξέρει και ο επενδυτής, αλλά και ο πολίτης ανά περιοχή τί χρήση γης επιτρέπεται στην περιοχή που κατοικεί. Είναι περίεργο το γεγονός ότι η υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής μας έφερε θετική εισήγηση σε ένα θέμα που ανοίγει την κερκόπορτα να μετατραπούν οι κατοικήσιμες περιοχές σε βιομηχανικές περιοχές. Η ενεργεία πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό. Ψηφίζουμε όχι στην ΜΠΕ για την αδειοδότηση της μονάδας στην Αγία Μαρίνα».
Η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΔΝΤ – Ε.Ε.» κ. Δέσποινα Κουτσούμπα παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από την παρουσία και την κινητοποίηση των κατοίκων και από την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, ενώ ζήτησε αντίστοιχη στάση του Περιφερειακού Συμβούλιο και για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Σχετικά με τις μονάδες παραγωγής βιομάζας, σημείωσε ότι δεν έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα «εάν υπάρχει πραγματικό ισοζύγιο μεταξύ του ποσοστού της ενέργειας που παράγουν και της μόλυνσης που προκαλούν». Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Κουτσούμπα, δήλωσε ότι προφανώς είναι υπέρ των οικολογικών μορφών παραγωγής ενέργειας, όμως είναι αντίθετη στις ΑΠΕ όπως αυτές εμφανίζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από το Νόμο Μπιρμπίλη και μετά, αφού ουσιαστικά «πρόκειται για μια σταδιακή, κομμάτι κομμάτι ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Δεν φτάνει που ο κάτοικος του Κορωπίου θα έχει δίπλα του να τον μολύνει αυτό το εργοστάσιο, θα το πληρώνει και ως χαράτσι στη ΔΕΗ, μέσω των 22 Ευρώ που πληρώνουμε όλοι μας στο λογαριασμό της ΔΕΗ για ανάπτυξη των ιδιωτικών ΑΠΕ. Τί σόι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι αυτές, όταν τις πληρώνουμε όλοι εμείς οι πολίτες από την τσέπη μας;», διερωτήθηκε η κ. Κουτσούμπα. «Η δημόσια ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε αναπτύξει ΑΠΕ και να μην βασίζεται μόνον στο λιγνίτη», πρόσθεσε η κ. Κουτσούμπα εκφράζοντας την πάγια θέση της παράταξής της.
Στη συνέχεια η κ. Κουτσούμπα αναφέρθηκε στις δικαιολογημένες, όπως τις χαρακτήρισε, ανησυχίες των κατοίκων, οι οποίοι φοβούνται πως, εκτός από περιβαλλοντική επιβάρυνση, αυτού του είδους οι μονάδες, ενδεχομένως στο μέλλον να αλλάξουν και τις άδειες χρήσεις γης και να τις χρησιμοποιήσουν για πιο επιβλαβείς δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα την καύση σκουπιδιών.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ/ VEGETABLE – OIL, ΙΣΧΥΟΣ 200KW, ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ‘ΘΑΣ ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ’, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙ – ΑΧΑΡΝΑΙ, ΣΤΟ Δ. ΑΧΑΡΝΩΝ
Ομόφωνα κατά της έγκρισης της συγκεκριμένης ΜΠΕ τάχθηκε, και σε αυτό το θέμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εισηγούμενος το θέμα ο αρμόδιος Περιφερειακός Σύμβουλος Α. Αναγνωστόπουλος επανέλαβε όσα επιχειρήματα είχε παρουσιάσει και στο προηγούμενο θέμα σχετικά με τη μονάδα βιομάζας, ενώ ειδικά για τη συγκεκριμένη μονάδα στις Αχαρνές πρόσθεσε: «Το γήπεδο επί του οποίου ζητείται η συγκεκριμένη δράση είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις της περιοχής, οπότε δεν θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση της επένδυσης χωρίς τα συνοδά έργα». Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Αναγνωστόπουλος πρότεινε την αρνητική ψήφο του Σώματος προσθέτοντας: «Με την υποχρέωση οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να μεταφέρουν εμπεριστατωμένα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ή άλλο αρμόδιο Υπουργείο τις ανωτέρω επισημάνσεις προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διευκρινίσεις και οι τυχόν νομοθετικές παρεμβάσεις».
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΠΕ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΤΗΣ Π.Ε. 3 ΛΟΦΟΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Δ.Ε. ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Ομόφωνη ήταν η έγκριση της συγκεκριμένης Μελέτης από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εισηγούμενος το θέμα ο αρμόδιος Περιφερειακός Σύμβουλος Α. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι το σύνολο των έργων διευθέτησης του ρέματος αποσκοπεί στην προστασία της ευρύτερης περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα και από καθιζήσεις και άλλες ασταθείς καταστάσεις και πρόσθεσε: «Η προτεινόμενη λύση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί μια αποδεκτή περιβαλλοντικά λύση που ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την ιστορική κοίτη του ρέματος» και κλείνοντας σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός της περιοχής που διαρρέει το συγκεκριμένο ρέμα.
«Τα ρέματα είναι φυσικά αντιπλημμυρικά έργα και σημαντικοί οικότοποι. Είναι λάθος λοιπόν να τα μπαζώνουμε ή να τους αλλάζουμε την κοίτη. Η συγκεκριμένη Μελέτη είναι καλή, γιατί προβλέπει την επαναφορά της φυσικής κοίτης, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι η οριοθέτηση του ρέματος θα προηγηθεί της οριστικής μελέτης», σημείωσε η κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΔΝΤ – Ε.Ε.», ενώ επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ανάγκη για ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό σχετικά με τα ρέματα της Αττικής.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Κουτσούμπα πρότεινε στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής τη διοργάνωση ημερίδας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Γενική Γραμματεία Υδάτων, νομικοί, κάτοικοι και κινήματα κλπ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΣΤ’ ΑΘΗΝΩΝ
Ομόφωνα δεκτή έγινε από το Σώμα η εισήγηση της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττική για μη κατάργηση της συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς.
Στην τοποθέτησή του, ο αρμόδιος Περιφερειακός Σύμβουλος, Σ. Κοροβέσης εξήγησε πως υπήρξε αίτημα από το Δήμο για κατάργηση της συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς, αλλά η Περιφερειακή Αρχή είναι υποχρεωμένη να το καταψηφίσει, αφού ο Δήμος θα έπρεπε να έχει αποστείλει την πρότασή του για τον ορισμό νέας θέσης, στην οποία θα λειτουργεί η συγκεκριμένη λαϊκή αγορά.
«Επιδίωξή μας είναι η αγαστή συνεργασία με όλους τους Δήμους της Αττικής προς όφελος των πολιτών, όμως δεν μπορούμε να συνεργήσουμε στην κατάργηση αυτή, δεν μπορούμε να ανοίξουμε την κερκόπορτα. Στο Δήμο Καλλιθέας δόθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια για να μας ενημερώσει για τη νέα θέση που εκείνος προτείνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοροβέσης.
Το ‘παρών’ στη Συνεδρίαση έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Καλλιθέας Ευάγγελος Μπαρμπάκος, προκειμένου να αιτιολογήσει το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το μέλλον της λαϊκής αγοράς. «Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα την κατάργηση της συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος υποστήριξε όμως ότι η αρνητική στάση του Δήμου είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης. Αναφέρθηκε στις δυσχέρειες που προκύπτουν τόσο από την αποκομιδή των σκουπιδιών, όσο και από την παρακώλυση στις συγκοινωνίες, αφού στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει λεωφορειόδρομος. Επίσης, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου έχει εγκρίνει ομόφωνα το θέμα και επιπλέον η λειτουργία πέντε λαϊκών αγορών στην Καλλιθέα θεωρούνται υπερβολή και η κατάργηση της μίας από αυτές, έστω και για δύο χρόνια φαντάζει ως επιτακτική λύση. «Προτείνω την κατάργηση της λαϊκής αγοράς για δυο χρόνια και ανάλογα με τη στάση των πολιτών να επανεκτιμήσουμε το θέμα», τόνισε ο κ. Μπαρμπάκος, ο οποίος κλείνοντας διατύπωσε την άποψη ότι η αρμοδιότητα για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών θα πρέπει να μεταφερθεί από την Περιφέρεια Αττικής στους Δήμους.
Επικαλούμενος την ιδιότητά του ως αυτοδιοικητικού ο κ. Δημήτρης Μαραβέλιας της παράταξης «180Ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο», ανέφερε πως δεν πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να μπει στη διαδικασία υπερψήφισης ή καταψήφισης μίας απόφασης ενός Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Μαραβέλιας σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Α’ κα Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σε παρόμοια θέματα όπου θα πρέπει η απόφαση να ανήκει στο Σώμα που γνωρίζει καλύτερα το πρόβλημα και βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό. Τέλος, πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος για επόμενη Συνεδρίαση του Συμβουλίου.
Ο κ. Γιάννης Μανουσογιαννάκης, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», ανέφερε ότι η συγκεκριμένη λαϊκή αγορά λειτουργούσε εκεί για 30 χρόνια χωρίς να ενοχλεί, όπως φαίνεται και από τις περισσότερες από 2800 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί από κατοίκους της περιοχής. Συνεχίζοντας είπε πως ο λόγος που προέτρεψε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας να πάρει απόφαση για κατάργησή της είναι η επιθυμία κάποιων καταστηματαρχών της περιοχής που θεωρούν ότι πλήττονται από αυτήν.
Την αναβολή του θέματος πρότεινε ο κ. Ζαχαρίας Πελέκης της παράταξης «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο» σημειώνοντας ότι δεν γίνεται το Σώμα να αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα a la carte και πρόσθεσε πως η αρμοδιότητα θα πρέπει να μεταβιβασθεί από την Περιφέρεια Αττικής στους Δήμους.
Παρέμβαση σε αυτό το σημείο έκανε και ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική», Γιάννης Σγουρός, ο οποίος υποστήριξε αρχικά πως αυτό το θέμα παρουσιάζει μια διαχρονικότητα και συγκαταλέγεται στα διάφορα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και συνέχισε λέγοντας πως έχουν απόλυτο δίκιο όσοι εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητούν την αναβολή του θέματος, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων προκειμένου να λυθεί το ζήτημα. Από την άλλη μεριά, συνέχισε ο κ. Σγουρός, δεν ήταν λάθος η εισήγηση του κ. Κοροβέση, η οποία όμως θα έπρεπε να είχε εστιάσει περισσότερο στις επισημάνσεις του Δήμου και ολοκλήρωσε με τη φράση: «η λύση είναι η διαβούλευση».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΑΨΗΣ ΚΑΙ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΘΟΡΩΝ ΒΑΝΟΣΤΑΣΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΟΡΟΥ (συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ με Φ.Π.Α.)
Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή από το Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου η σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου. Καταψήφισε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ λευκό ψήφισε η παράταξη «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο»
Αναλυτικότερα, στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, αφού αρχικά επισήμανε ότι η κατάσταση του συγκεκριμένου δικτύου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί διαχρονικά, εστίασε στην αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου, επισημαίνοντας ότι αυτή πηγάζει από το γεγονός της αύξησης του πληθυσμού στο νησί, ιδιαίτερα ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.
Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο κ. Ιωάννης Μανουσογιαννάκης της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ», εξέφρασε τον προβληματισμό του διότι ενώ πρόκειται για ένα έργο που έχει φτιαχτεί πριν λίγα χρόνια, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με συνέπεια να απαιτούνται επανειλημμένα μεγάλα ποσά για επισκευές. Ζήτησε να έρθει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το συγκεκριμένο έργο, τόσο για τα προβλήματα που υπάρχουν, όσο και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, να γνωρίσουμε ποιος ευθύνεται για την ύπαρξη τόσων πολλών βλαβών και αναγκαιότητας επισκευών και εάν έχουν γίνει ατασθαλίες, όπως ανέφερε και η αρμόδια υπηρεσία, αυτές να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες.