Τέσσερα ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, στη 17η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (21 Μαΐου 2015). Πιο συγκεκριμένα:
 Έγκριση σύναψης και όρων της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του ΑΣΔΑ για το έργο συντήρησης του οδικού δικτύου Δυτικής Αθήνας, με συνολικό προϋπολογισμό 6.117.000 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)
 Ορισμός του κ. Θεόδωρου Γκοτσόπουλου ως αναπληρωματικού μέλους στην ΕτΠ
 Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για την προμήθεια υλικών, εργαλείων και μηχανημάτων για τη στοιχειώδη συντήρηση του οδικού δικτύου της ΔΚΕΣΟ με αυτεπιστασία
 Έγκριση σκοπιμότητας για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού των κτηρίων στέγασης γραφείων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας του Κεντρικού Τομέα και έγκριση διάθεσής πίστωσης ποσού 60.000 Ευρώ (πλέον ΦΠΑ)
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΑΨΗΣ ΚΑΙ ΟΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η σχετική εισήγηση.
«Συνολικά με το έργο αυτό θα συντηρηθούν 242.000 τ.μ. οδών στους Δήμους της περιοχής, οι άμεσα ωφελούμενοι από τη σημαντική αυτή παρέμβαση ανέρχονται στα 500.000 άτομα, δηλαδή ο πληθυσμός της Δυτικής Αθήνας, ενώ ο συνολικά εξυπηρετούμενος πληθυσμός ανέρχεται στα εκατομμύρια επισκεπτών της περιοχής» τόνισε, εισηγούμενος το θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Σπύρος Τζόκας.
Και πρόσθεσε: «Το Οδικό Δίκτυο της Δυτικής Αθήνας εξαιτίας του κυκλοφοριακού φόρτου, αλλά και άλλων παραγόντων έχει υποστεί αρκετές φθορές. Για την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης συντήρησής του, ο ΑΣΔΑ προχώρησε στη σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία αφορά στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης του οδοστρώματος και εργασιών εξυγίανσης της βάσης όπου απαιτηθεί. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν σε 112 ισοδύναμα ανθρωποέργα».
Αναφορικά με το ιστορικό του έργου ο κ. Τζόκας σημείωσε: «Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στην 4η Τροποποίηση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων του 2014 και στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του 2015. Επιπλέον, είναι ενταγμένο στην 4η Τροποποίηση του Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014 και αντίστοιχα στον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2015. Οι εργασίες συντήρησης θα γίνουν σε τμήματα οδών των Δήμων: Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου που είναι μέλη του ΑΣΔΑ. Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ΑΣΔΑ».
Υπέρ της εισήγησης τάχθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Καράμπελας, εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική», ο οποίος τόνισε ότι είναι θετική για τη Δυτική Αθήνα η υλοποίηση του έργου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «είμαστε υπέρ της γρήγορης υλοποίησης όλων των έργων στη Δυτική Αθήνα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας».
Ακόμη ο κ. Καράμπελας, τόνισε ότι στη Δυτική Αθήνα υλοποιούνται μια σειρά έργων, όπως η διάνοιξη της Λ. Θηβών, αναπλάσεις, αθλητικοί χώροι, αντιπλημμυρικά έργα κ.α., στα οποία όμως καθυστερεί η πληρωμή τους και ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Τζόκα, διευκρινίσεις επί του θέματος.
Τεκμηριώνοντας τη θετική ψήφο της παράταξής του ο κ. Καράμπελας υπογράμμισε ότι, αν και η υλοποίηση έργων συντήρησης οδικού δικτύου είναι αρμοδιότητα των Δήμων, ωστόσο αναλαμβάνοντας η Περιφέρεια τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, ουσιαστικά – μεσούσης της κρίσης – βοηθάει τους Δήμους να απελευθερώσουν κονδύλια, τα οποία μπορούν να διαθέσουν στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
«Δηλαδή, το κονδύλι των 6 εκ. ευρώ που προβλέπεται γι’ αυτό το έργο και που εμείς, ως Περιφέρεια, δεν μπορούμε να το διαθέσουμε σε κοινωνική πολιτική, το διαθέτουμε στην υλοποίηση του έργου της συντήρησης οδικού δικτύου, απελευθερώνοντας χρήματα για να κάνουν οι Δήμοι την κοινωνική πολιτική τους» τόνισε ο κ. Καράμπελας.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕτΠ
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ορισμός του κ. Θεόδωρου Γκοτσόπουλου, ως αναπληρωματικού μέλους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ε.Ε., μετά την παραίτηση του κ. Κώστα Μπακογιάννη (Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας). Το όνομα του κ. Γκοτσόπουλου προτάθηκε μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ. Κατά ψήφισε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ λευκό οι παρατάξεις «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» και «Ελληνική Αυγή». Από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο». Να σημειωθεί ότι ο κ. Γκοτσόπουλος είναι πρώην Δήμαρχος Παλλήνης, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Δύναμη Ζωής» και διαθέτει τετραετή θητεία στην ΕτΠ.
Εισηγούμενος το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Σπύρος Τζόκας επεσήμανε: «Ο κ. Γκοτσόπουλος με την εμπειρία του στην ΕτΠ, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά θέματα, θα ενημερώνει λοιπόν όταν χρειάζεται το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο τον ορίζει ως εκπρόσωπο και πολιτικά υπεύθυνο για τα θέματα αυτά». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕτΠ μπορεί να οριστεί μέλος του οργάνου μη αιρετός, εάν την απόφαση λάβει μια συνέλευση αιρετού οργάνου, όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο ή Δημοτικό Συμβούλιο.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗΣ (ΥΨΟΥΣ 308.942,03 ΕΥΡΩ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΔΚΕΣΟ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η σχετική εισήγηση. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Αττική», «180° Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» και «Ελληνική Αυγή», ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική – Ανταρσύα σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ».
Εισηγούμενη το θέμα η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Βασιλική Λάσκαρη – Κρασοπούλου σημείωσε: «Με τη σημερινή μας εισήγηση ζητάμε δυο πράγματα: την έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια υλικών, εργαλείων και μηχανημάτων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα της ΔΚΕΣΟ με αυτεπιστασία και την έγκριση δαπάνης 308.942,03 Ευρώ των εργασιών αυτών».
Και πρόσθεσε: «Η ΔΚΕΣΟ αξιοποιώντας το προσωπικό και την εμπειρία της επιλαμβάνεται εργασιών συντήρησης οδών σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου δεν επεμβαίνουν οι εργολαβίες που αναθέτει η Περιφέρεια Αττικής. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κλείσιμο λακκουβών και αποκατάσταση φθορών του οδοστρώματος, διαγράμμιση, συντήρηση στηθαίων, φωτεινών σηματοδοτών, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΠΟΣΟΥ 60.000 ΕΥΡΩ (ΠΛΕΟΝ ΦΠΑ)
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η σχετική εισήγηση. Κατά τάχθηκαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική-Ανταρσύα σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ», ενώ λευκό ψήφισαν η παράταξη «Ελληνική Αυγή» και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Δύναμη Ζωής», Φλώρα Νικολιδάκη και Βασιλάκη Άννα.
Εισηγούμενη το θέμα η Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Προγραμματικού Σχεδιασμού, Ελισσάβετ Τασούλη, αφού τόνισε ότι «πάγια θέση της Περιφέρειας Αττικής, όπως γνωρίζετε, είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όχι μόνο για την καθαριότητα αλλά και για όλες τις κατηγορίες και κλάδους. Τούτο ακριβώς βεβαιώνεται και με τη λήψη της αριθμ. 387/2014 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου “Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού 139 ατόμων”», στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα καθαριότητας που αντιμετωπίζουν τα κτήρια στέγασης των γραφείων Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, προκειμένου να διευκρινίσει για ποιους λόγους η Περιφερειακή Αρχή προχωρά στην έγκριση σκοπιμότητας για την παροχή καθαρισμού των κτηρίων μέσω των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.).
Στο αρχείο που επισυνάπτεται μπορείτε να βρείτε την εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & Προγραμματικού Σχεδιασμού, Ελισσάβετ Τασούλη

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕτΠ

Μετά την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Σπύρου Τζόκα, το λόγο έλαβε η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Αδαμοπούλου από την παράταξη «Αττική-Συμμέτοχοι στο αύριο», η οποία εξέφρασε την απορία της, γιατί προτείνεται ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσωπο που δεν είναι εκλεγμένο από την πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Αδαμοπούλου τόνισε: «Με τόση πληθώρα περιφερειακών συμβούλων από την παράταξη “Δύναμη Ζωής” μου κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχει ένας περιφερειακός σύμβουλος από τους εκλεγμένους που να μπορεί να έχει τα κατάλληλα προσόντα, ώστε να καταλάβει αυτή τη θέση και να παρίσταται κάθε Πέμπτη στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, προκειμένου να υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση. Νομίζω ότι ο αριθμός των 66 περιφερειακών συμβούλων της παράταξής σας είναι αρκετά μεγάλο νούμερο, για να μην έχετε τη δυνατότητα επιλογής».
Απαντώντας στην κ. Αδαμοπούλου, ο κ. Τζόκας τόνισε ότι «η παρέμβασή σας αποτελεί παρέμβαση στα εσωκομματικά της παράταξής μας» και εξήγησε ότι η ‘Δύναμη Ζωής’ κάνει αξιολόγηση και επιμερισμό εργασιών και ως εκ τούτου έκρινε ότι ο Θοδωρής Γκοτσόπουλος είναι ο κατάλληλος για αυτή τη θέση.
Τις αντιρρήσεις της παράταξης «180° – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» εξέφρασε ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Κορομάντζος, κατά την τοποθέτησή του, ο οποίος τόνισε ότι «Η συμμετοχή των εκπροσώπων εδώ εντάσσεται σε κάποιους φορείς εκεί, σε κάποιες πολιτικές ομάδες. Ως εκ τούτου, λοιπόν, το αναπληρωματικό μέλος θα έπρεπε να εκπροσωπεί την πολιτική ομάδα του λαϊκού κόμματος. Και μου κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατόν ως αντικαταστάτης, μετά την παραίτηση του κ. Μπακογιάννη, να πηγαίνει ο κ. Γκοτσόπουλος. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει αλλοίωση όσον αφορά στην εκπροσώπηση ανάλογα με τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών σε σχέση με την ένταξή τους στους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης».
Στη συνέχεια ο κ. Κορομάντζος διευκρίνισε ότι δεν έχει αντίρρηση ως προς το πρόσωπο του κ. Γκοτσόπουλου, καθώς, όπως τόνισε, «τον σέβομαι, τον εκτιμώ – άλλωστε με τον κ. Γκοτσόπουλο γνωριζόμαστε και από τη θητεία μας στην ΚΕΔΚΕ – είναι ένας αξιολογότατος άνθρωπος και σίγουρα δεν τίθεται θέμα αναφορικά με το αν θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως εκπρόσωπος. Είναι όμως θέμα αρχής».
Τέλος, δήλωσε ότι η παράταξή του θα απέχει από την ψηφοφορία για λόγους αρχής.
Την επιφύλαξή του όσον αφορά τη νομιμότητα της συμμετοχής ενός μη εκλεγμένου στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης εξέφρασε ο Παύλος Καμάρας, περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη «Αττική», ο οποίος υπογράμμισε ότι: «Έχοντας θητεύσει πολλά χρόνια στην ΕτΠ και μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα μαζί με τον Θόδωρο Γκοτσόπουλο, αφού εκφράσω καταρχήν την εκτίμησή μου στο πρόσωπό του, χωρίς να συνδέσω όμως αυτό που θα πω με τον συνάδελφο που έχει διατελέσει και Δήμαρχος, να διατυπώσω την επιφύλαξή μου όσον αφορά τη νομιμότητα συμμετοχής μη εκλεγμένου στην Επιτροπή των Περιφερειών. Απ’ ότι γνωρίζω, πρέπει να είναι εκλεγμένος ή Δημοτικός Σύμβουλος ή Περιφερειακός Σύμβουλος. Δεν ξέρω εάν έχετε διερευνήσει αυτή την παράμετρο».
Τη διαφωνία της παράταξής του όχι αναφορικά με τα πρόσωπα, αλλά με τη συμμετοχή στην ΕτΠ εξέφρασε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος, τεκμηριώνοντας την αρνητική ψήφο της παράταξης, επεσήμανε ότι «εμείς δεν θα ψηφίσουμε για την εκπροσώπηση στην ΕτΠ, όχι γιατί έχουμε κάποια αντίρρηση στα πρόσωπα, αλλά γιατί διαφωνούμε με τη συμμετοχή μας σε αυτή την Επιτροπή και για το λόγο αυτό θα καταψηφίσουμε».
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗΣ (ΥΨΟΥΣ 308.942,03 ΕΥΡΩ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΚΕΣΟ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ
Σειρά ερωτημάτων έθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χάρης Δαμάσκος από την παράταξη «Αττική» σχετικά με το εάν:
1. έχει παραλάβει η νέα Περιφερειακή Αρχή το οδικό δίκτυο, που συντηρεί η ΔΚΕΣΟ;
2. η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει εργάτες καθαριότητας, γεωπόνους κλπ, οι οποίοι θα κάνουν τη συντήρηση του πρασίνου;
3. Η συγκεκριμένη απόφαση, που φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Διοίκηση της Περιφέρειας, είναι διαφορετική από την 505/ 2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής;
Και τέλος ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο, που θα γίνει η συγκεκριμένη προμήθεια.
Σχετικά με το εάν έχει παραλάβει την αρμοδιότητα η Περιφερειακή Αρχή, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Λάσκαρη – Κρασοπούλου απάντησε στον κ. Δαμάσκο: «Οι συγκεκριμένοι δρόμοι και οι υπηρεσίες έχουν έρθει ως αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Αττικής εδώ και πολλά χρόνια χωρίς στην ουσία να έχουν παραληφθεί έγκαιρα όπως έπρεπε. Εμείς κινούμε τις διαδικασίες, όχι μόνο για το συγκεκριμένο δίκτυο, αλλά και για το παράπλευρο δίκτυο, του οποίου αναλάβαμε πρόσφατα τη συντήρηση. Κατά το Νόμο λοιπόν το έχουμε παραλάβει. Δεν έχουν γίνει οι τυπικές διαδικασίες για αυτό ακριβώς κάνουμε και τους διαγωνισμούς. Όπως τους έκανε και η προηγούμενη Διοίκηση».
Σχετικά με τον προϋπολογισμό διευκρίνισε ότι: «Αυτός έχει συνταχθεί για να καλύψει μικρές ανάγκες για όλο το χρόνο που προκύπτουν στο οδικό δίκτυο και δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν να καλύψουν οι εργολαβίες που έχουμε βγάλει κατά καιρούς. Έτσι θα μπορέσουν τα δικά μας συνεργεία να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες».
Επίσης, αναφορικά με τη συντήρηση πρασίνου τόνισε: «Το κόστος όπως καταλαβαίνετε των 3.711 Ευρώ είναι μικρό και έχει να κάνει με τις πολύ άμεσες και πολύ μικρές τοπικές ανάγκες που μπορούν να προκύψουν εκτάκτως. Προφανώς η προμήθεια αφορά στα υλικά καθαρισμού και απολύμανσης, τα οποία οι υπηρεσίες έχουν ονομάσει ‘πράσινο’, γιατί έχει σακούλες που χρησιμοποιούνται για αυτήν την εργασία. Η ΔΚΕΣΟ έχει δυο γεωπόνους και ελάχιστους εργαζόμενους στο πράσινο. Δηλαδή δεν έχει η Περιφέρεια μια ουσιαστική υπηρεσία πρασίνου όπως έχουν οι Δήμοι για να καλύψει τις ανάγκες συντήρησης των νησίδων» και ενημέρωσε το Σώμα ότι η συντήρηση πρασίνου στις νησίδες γίνεται με την εργολαβία που ξεκίνησε στο τέλος Νοεμβρίου του 2014, είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Αναφορικά με την απόφαση 505/ 2015 της Οικονομικής Επιτροπής η κ. Λάσκαρη – Κρασοπούλου απάντησε: «Δεν είναι άλλη απόφαση με παρόμοια υλικά και συμπληρωματική» και σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί διευκρίνισε ότι αυτή θα είναι του Διεθνούς Διαγωνισμού.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης τόνισε: «Σήμερα υπάρχουν δρόμοι, οι όποιοι κατά όλους, υπάγονται στη δική μας αρμοδιότητα. Εάν συμβεί κάτι εκεί, κάποιο ατύχημα, δεν θα κυνηγήσουν νομικά το Υπουργείο αλλά την Περιφέρεια. Έχει συμβεί αυτό και έχουν βρεθεί υπάλληλοι στα Δικαστήρια για να αποδείξουν το αυτονόητο. Δεν μπορούμε να κωφεύουμε σε αυτό. Οι δρόμοι πρέπει να συντηρηθούν από εμάς για το καλό των πολιτών».
«Όλα πλέον θα γίνονται με μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να αποκλειστεί κάθε περίπτωση κατάτμησης έργων. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, τη διαδικασία παραλαβής της αρμοδιότητας του παράπλευρου οδικού δικτύου που μας μεταφέρθηκε τους προηγουμένους μήνες», σημείωσε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κυρία Λάσκαρη – Κρασοπούλου.
Το λόγο πήρε και πάλι ο κ. Δαμάσκος, ο οποίος σημείωσε: «Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είχε παραλάβει το οδικό δίκτυο, διότι το Υπουργείο ήθελε να της μεταφέρει την αρμοδιότητα, χωρίς να της αποδώσει τους αντίστοιχους πόρους και από την απάντηση της εισηγήτριας αντιλαμβάνομαι, ότι μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει αλλάξει.
Όταν όμως φέρνετε ως θέμα την συντήρηση του οδικού δικτύου με αυτεπιστασία και με χρήματα της Περιφέρειας, κατ’ ουσία προχωράτε σε μία de facto παραλαβή του και κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι μεγάλο λάθος, στο οποίο θα είμαστε αντίθετοι».
Για κατατμήσεις των έργων κατηγόρησε ο κ. Δαμάσκος την Περιφερειακή Αρχή σημειώνοντας: «Γιατί δεν συγκεντρώνετε τις ανάγκες της υπηρεσίας, κάνοντας έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, προκειμένου κατ’ έτος να γίνει ένας ανοικτός διαγωνισμός και να προμηθευτούμε τα απαραίτητα υλικά, που χρειαζόμαστε, καθώς η σημερινή είναι η τρίτη ή τέταρτη παρόμοια προμήθεια, που έρχεται απ’ την περιφερειακή αρχή προς ψήφιση».
Για κατάφορη υποτίμηση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε λόγο ο κ. Δαμάσκος και τόνισε: «Μην υποβαθμίζετε το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Δεν είναι δυνατόν να εισάγετε σήμερα προς ψήφιση μία απόφαση, που έχει ήδη εγκριθεί ένα μήνα πριν από την Οικονομική Επιτροπή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι εδώ για να επικυρώνει ειλημμένες αποφάσεις».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, επεσήμανε, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απολύτως προβληματική και πρόσθεσε: «Ακυρώσατε τον προηγούμενο διεθνή διαγωνισμό που έτρεχε. Η παρούσα Οικονομική Επιτροπή δεν αναφέρει πουθενά, πώς θα γίνει η προμήθεια. Προφορικά μόνον η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών ανέφερε, ότι θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό. Στα επίσημα έγγραφα όμως αυτό δεν καταγράφεται πουθενά. Ο προϋπολογισμός έχει κατατμηθεί σε διαφορετικές επιμέρους προμήθειες δίνοντας την εντύπωση, ότι θα προχωρήσετε με πρόχειρους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, κάτι το οποίο θεωρώ απαράδεκτο. Οι προμήθειες θα έπρεπε να γίνονται οργανωμένα και ολοκληρωμένα. Έχετε αναλάβει τη Διοίκηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεν υπάρχουν πλέον άλλες δικαιολογίες».
Τους λόγους για τους οποίους δεν παρέλαβε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας ανέλυσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική», Γιάννης Σγουρός, σημειώνοντας:
«Η αρμοδιότητα του δικτύου δεν έχει παραληφθεί από τη νυν Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ούτε βεβαίως και από την προηγούμενη. Γιατί βάσει του άρθρου 102 του Συντάγματος μεταβιβαζόμενη αρμοδιότητα χωρίς τους απαραίτητους πόρους δεν μπορεί να γίνει. Η Περιφέρεια μπορεί να ζητήσει τους πόρους ή να χρησιμοποιήσει κονδύλια από το ΠΔΕ, εφόσον φυσικά υπάρχουν. Όταν είχαμε τη Διοίκηση της Περιφέρειας το συγκεκριμένο θέμα το είχαμε εξετάσει πολύ διεξοδικά. Γιατί από τη μια δεν έχεις την αρμοδιότητα από την άλλη όμως ξοδεύεις χρήματα της Περιφέρειας, γιατί δεν μπορείς να μην συντηρήσεις το δίκτυο. Σε 2-3 χρόνια θα βρείτε το πρόβλημα μπροστά σας για αυτό και σας το επισημαίνουμε σήμερα».
Ενώ εκφράζοντας την αρνητική ψήφο της παράταξής του τόνισε: «Συμφωνούμε με το έργο, αλλά η διαδικασία που έχετε επιλέξει είναι λάθος» και επανέλαβε την ερώτηση που διατύπωσε προηγουμένως ο περιφερειακός σύμβουλος από την ίδια παράταξή, Χάρης Δαμάσκος, για το εάν ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ο ίδιος με αυτόν που αναφέρεται σε ειλημμένη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής «γιατί εάν τα κονδύλια είναι τα ίδια ποιός είναι ο λόγος που το φέρνετε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Μήπως ήρθε εκπρόθεσμα μόνο και μόνο για να έχετε και την απόφαση σκοπιμότητας; Να τα διευκρινίσετε όλα αυτά για να μην υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία, η οποία ειδικά για θέματα οδοποιίας είναι εξαιρετικά δύσκολη και θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή».
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα από την εποχή της Διοίκησής του, όπως ήταν οι καταστροφές στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2013, όπου εγκρίθηκε το ποσό των 10 εκατομμυρίων Ευρώ ομόφωνα από το Σώμα για την αποκατάσταση των φθορών των φωτεινών σηματοδοτών, οι οποίοι είχαν καταστραφεί λόγω των άσχημων γεγονότων. «Τελικά δεν μπορέσαμε να πάρουμε τα χρήματα αυτά ούτε από το ΠΔΕ, αλλά ούτε και από άλλες πηγές, εκτός του ταμείου της Περιφέρειας. Σημασία δεν έχει μόνον ο τρόπος, δηλαδή ο διαγωνισμός. Σημασία έχει και η πηγή άντλησης των κονδυλίων ποιά θα είναι. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσετε από πού θα αντλήσετε τα χρήματα: από κοινοτικά κονδύλια, από το ΠΔΕ ή θα είναι χρήματα της Περιφέρειας;».
Στα θέματα της νομιμότητας και της κατάτμησης των έργων εστίασε την τοποθέτησή του ο Παύλος Καμάρας, περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη «Αττική», ο οποίος καταρχήν, αναφερόμενος στην παραλαβή της αρμοδιότητας του οδικού δικτύου, επεσήμανε στην περιφερειακή αρχή ότι «νόμιμα παραλαμβάνεται κάτι όταν έχουν ολοκληρωθεί και οι τυπικές διαδικασίες και αυτό το επισημαίνω, καθώς θα έρθουν μεγάλα έργα συντήρησης και θα τεθεί θέμα νομιμότητας».
Όσον αφορά το θέμα της κατάτμησης των έργων ο κ. Καμάρας συντάχθηκε απόλυτα με την τοποθέτηση του κ. Δαμάσκου, τονίζοντας ότι «τίθεται, λοιπόν, θέμα κατάτμησης, όπως είπε ο συνάδελφος, και ελπίζω κι εύχομαι, αν είναι μία η προμήθεια, από εδώ και έπειτα να έχετε συνυπολογίσει ότι αυτά θα καλύψουν όλο το χρόνο, διότι δεν μπορεί να ξαναέλθει άλλη προμήθεια με οποιονδήποτε τρόπο κι αν τη δημοπρατήσετε. Άρα, πιστεύω ότι θα έχετε καλύψει όλη την προμήθεια στις ανάγκες όλου του χρόνου από αυτή τη διαδικασία που θα κάνετε τώρα».
Τέλος, ο κ. Καμάρας ολοκλήρωσε την παρέμβασή του κάνοντας στη διοίκηση πρόταση αντικατάστασης όλων των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED που συμβάλλουν και στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ακόμη, ο κ. Καμάρας, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, έκανε και μια γενικότερη τοποθέτηση σε σχέση με τα θέματα των εγκρίσεων σκοπιμότητας για την ανάθεση διαφόρων δαπανών που έρχονται κατά περίπτωση από τους Αντιπεριφερειάρχες προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Δεν μας διευκολύνετε να κάνουμε σωστή και όχι στείρα αντιπολίτευση. Σας είχαμε επισημάνει και σε άλλη περίπτωση ότι, για να έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο ολοκληρωμένη γνώμη για την σκοπιμότητα αλλά και το εύλογο της κάθε δαπάνης, θα πρέπει να συνοδεύεται η εισήγηση από:
1. Όσο το δυνατόν πληρέστερη αναφορά στους στόχους της προτεινόμενης δαπάνης και του σχετικού οφέλους, τους ωφελούμενους, ως και σχετικά στοιχεία των φορέων που ενδεχόμενα να αφορά η δαπάνη.
2. Ενδεικτικό προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει είδος, ποσότητα και ενδεικτική τιμή μονάδας, ώστε να προκύπτει εάν η δαπάνη ενδείκνυται για το σκοπό που γίνεται η εισήγηση.
«Δεν πειστήκαμε ειλικρινά από αυτά τα οποία ακούσαμε σήμερα. Εγκαλούμε την Περιφερειακή Αρχή κυρίως, γιατί υπάρχει εξαιρετική ασυμφωνία μεταξύ της εισήγησης της αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και της απάντησης που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών για το εάν οι δυο αποφάσεις είναι οι ίδιες ή όχι. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να προηγείται μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής χωρίς την έγκριση σκοπιμότητας από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρέπει να είσαστε λίγο πιο σοβαροί», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο» Πάρις Ευαγγελίου.
Ενώ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε και σε άλλα παρόμοια παραδείγματα με έργα που τελικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν και συγκεκριμένα παρουσίασε το ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών του έργου του ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας από τις εταιρείες – αναδόχους σημειώνοντας: «Σύμφωνα με έντονες πληροφορίες σε ένα μεγάλο έργο, όπως το ΚΕΛ Μεσογείων, οι εργολάβοι σταματούν τη διαδικασία, γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν. Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής του εσωτερικού δικτύου της Παιανίας έχει ήδη προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο της αποχέτευσης στο Κορωπί. Και όλα αυτά κυρίως γιατί όλες οι αποφάσεις και οι διαδικασίες πληρωμών που φέρνετε έχουν μια προχειρότητα».
Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος σημείωσε:
«Υπήρξε εισήγηση που ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή για συνέχιση κάποιων διαγωνισμών που είχαν αποφασισθεί σε προηγούμενες περιόδους από τη ΔΚΕΣΟ. Εμείς είπαμε ότι το σωστό είναι η διαγωνιστική διαδικασία να αναληφθεί από το Τμήμα Προμηθειών, γιατί θέλουμε οι διαδικασίες αυτές να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η απόφαση λοιπόν της Οικονομικής Επιτροπής, εάν τη διαβάσετε καλά, είναι απόφαση ακύρωσης των προηγούμενων διαγωνισμών. Το δεύτερο σκέλος είναι η ανάθεση της διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας της προμήθειας στη Διεύθυνση Προμηθειών. Πολύ σωστά λοιπόν η συγκεκριμένη Διεύθυνση δεν προέβη σε καμία άλλη ενέργεια πριν ληφθεί η απόφαση για την έγκριση σκοπιμότητας από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτή την προμήθεια».
«Άρα σήμερα θα εγκρίνουμε ως Σώμα τη σκοπιμότητα της δαπάνης και μετά θα αναλάβει η Οικονομική Επιτροπή τη διεξαγωγή όλων των προβλεπόμενων, νόμιμων διαδικασιών, προκειμένου να υλοποιηθεί η προμήθεια. Και πράγματι ο διαγωνισμός που θα γίνει θα είναι Διεθνής και δεν υπάρχει καμία περίπτωση κατάτμησης. Όλα είναι απολύτως σύμφωνα με το Νόμο και τις προβλέψεις που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία για τη διεξαγωγή των δημόσιων προμηθειών», τόνισε ο κ. Καραμάνος.
Στη συνέχεια ενημέρωσε το Σώμα ότι η συγκεκριμένη Οικονομική Επιτροπή έχει προβεί σε Διεθνείς Ηλεκτρονικούς Διαγωνισμούς για σειρά προμηθειών «πρώτα και κύρια προχωρήσαμε σε παρόμοιους Διαγωνισμούς για τη Μεταφορά των μαθητών και σταματήσαμε τις συνεχιζόμενες παρατάσεις των συμβάσεων. Την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε και στα καύσιμα, στη γραφική ύλη και σε άλλες προμήθειες».
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΠΟΣΟΥ 60.000 ΕΥΡΩ (ΣΥΝ. ΦΠΑ)
Πριν από την έναρξη των τοποθετήσεων υποβλήθηκαν από Περιφερειακούς Συμβούλους διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με την εισήγηση.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη «Αττική», Νίκος Χαρδαλιάς, ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο στα ‘έχοντας υπόψη’ της εισήγησης γίνεται αναφορά στις Κοι.Σ.Π.Ε. και ποιά η σχέση τους με το θέμα που έχει έρθει προς ψήφιση;
Ο περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη «Αττική», Χάρης Δαμάσκος, ζήτησε να ενημερωθεί εάν παραμένουν σφραγισμένες οι τουαλέτες κοινού σε δυο κτήρια της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στις παρατάξεις τον Ιανουάριο ή εάν έχει επιτευχθεί τρόπος να καθαριστούν.
Η περιφερειακή σύμβουλος από την παράταξη «Δύναμη Ζωής», Παρασκευή Τσαβαλιά, ζήτησε να μάθει εάν συμπεριλαμβάνεται ο καθαρισμός στο 1ο ΚΕΔΔΥ Αθηνών, καθώς, όπως τόνισε «επικρατούν απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες σε ένα χώρο που βρίσκονται παιδιά και γονείς».
Η περιφερειακή σύμβουλος από την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο αύριο», Κατερίνα Αδαμοπούλου, αφού συμφώνησε καταρχήν ότι τα γραφεία περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης πρέπει να καθαριστούν με κάποιο τρόπο και επεσήμανε ότι, εξαιτίας της έλλειψης μόνιμου προσωπικού καθαριστριών, αφενός ο καθαρισμός στα κτήρια της Περιφέρειας είναι πλημμελής κι αφετέρου επιβαρύνονται οι ίδιοι οι υπάλληλοι με τον καθαρισμό των χώρων εργασίας, ζήτησε να ενημερωθεί πότε θα απασχολήσει το σώμα ο καθαρισμός στο σύνολο των κτηρίων της Περιφέρειας.
Απαντώντας στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, η κ. Τασούλη αναφορικά με το αν παραμένουν σφραγισμένες οι τουαλέτες του κοινού στη Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας δήλωσε ότι δεν το γνωρίζει, όμως διαβεβαίωσε ότι οπωσδήποτε θα το διευκρινίσει άμεσα.
[Σημειώνεται ότι μετά από τη συγκεκριμένη Συνεδρίαση και μετά από σχετική επικοινωνία που είχε η κ. Τασούλη με την αρμόδια υπηρεσία δηλώθηκε ότι οι τουαλέτες πλέον για το κοινό είναι ανοικτές.]Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι στα κτήρια στέγασης γραφείων Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης εργάζονται διοικητικοί υπάλληλοι και συνεπώς δεν πρόκειται για σχολικά κτήρια, καθώς όπως τόνισε «τα σχολικά κτήρια δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα».
Τέλος, ενημέρωσε ότι στο αίτημα που έχει υποβληθεί για έγκριση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, έχουν συμπεριλάβει και την πρόσληψη 48 υπαλλήλων για καθαριότητα και τόνισε ότι «γι’ αυτό κάνουμε την εισήγηση αυτή, για να λυθεί προσωρινά το έντονο πρόβλημα μέχρι να γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη «Αττική», Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η εισήγηση που φέρατε είναι τόσο ειλικρινής που μπορεί και να σας εκθέσει, καθώς αν έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας τη σκέψη να δώσετε το κομμάτι αυτό στις Κοι.Σ.Π.Ε. μέσα από διαδικασίες πρόχειρου διαγωνισμού, θα πρέπει να το πείτε», ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν κατανοεί το λόγο που στα έχοντας υπόψη της εισήγησης γίνεται αναφορά στις Κοι.Σ.Π.Ε. «από τη στιγμή που, όταν κάνετε διακήρυξη, μπορείτε να προβλέψετε μέσα αυτή τη διαδικασία, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να απαγορευτική».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην τεράστια ανάγκη που έχει προκύψει για την καθαριότητα των κτηρίων και συνακόλουθα τη δημόσια υγεία και επεσήμανε στην περιφερειακή αρχή να μην είναι όμηροι δημοσιευμάτων ή ιδεοληψιών και ότι δεν τιμά κανέναν η αντίληψη, να μην προσλαμβάνεται ιδιωτικό συνεργείο, εφόσον δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό.
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στα δημοσιονομικά ζητήματα που υφίστανται στο κομμάτι των προσλήψεων, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να ασκεί ή να έχει ασκήσει διοίκηση και να μη θέλει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», επεσήμανε στην περιφερειακή αρχή ότι μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα στο θέμα διεκδικήσεων από την κυβέρνηση «μιας και η κυβέρνηση προέρχεται από τον πολιτικό σας φορέα» και τόνισε ότι «πρέπει να δώσουμε λύση με παρρησία στο θέμα των μόνιμων προσλήψεων».
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει την εισήγηση, κάλεσε την περιφερειακή αρχή να προχωρήσει σύμφωνα με την εισήγηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, αν προχωρήσουν στη διαδικασία αυτή, απεμπολούν το όραμά τους για μόνιμους εργαζόμενους στο κομμάτι της καθαριότητας, όμως επεσήμανε ότι «από τη στιγμή που θα κάνετε διαγωνισμό, μην είναι διαγωνισμός με 2-3 προσφορές. Και ακόμη προσέξτε κάτι: Ευχόμαστε να μην αφορά κάποια Κοι.Σ.Π.Ε., η οποία να έχει συσταθεί τους τελευταίους μήνες επί τούτου. Γιατί νομίζω ότι θα έχετε κάνει ένα ολέθριο ηθικό λάθος».
«Η λύση που προκρίνετε είναι να πάρουμε συνεργεία καθαρισμού. Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτά πληρώνονται με ελάχιστα χρήματα, μάλιστα πολλές φορές δεν πληρώνονται καν, και ταυτόχρονα ταΐζονται οι εργολάβοι για να αξιοποιούν τσάμπα τους εργαζόμενους» τόνισε η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλεξάνδρα Μπαλού, ξεκινώντας την τοποθέτησή της.
Επιπρόσθετα σημείωσε: «Όλα αυτά αποτελούν συνέχεια του τρόπου οργάνωσης των τελευταίων χρόνων. Εκεί που παλαιά υπήρχε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτό έχει καταργηθεί στην ουσία και στη θέση του μπαίνουν ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεν είναι μόνο τα κτήρια της Περιφέρειας, είναι και τα σχολεία, τα Υπουργεία, οι τράπεζες και παντού. Ουσιαστικά ήταν η πολιτική της μείωσης του κόστους και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που πέρασε από όλους τους μνημονιακούς Νόμους που ψήφισε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα, που βρισκόμαστε σε μια νέα πολιτική κατάσταση, παραμένουν όλοι αυτοί οι Νόμοι. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντικειμενικά βρίσκει μπροστά της και η Περιφέρεια Αττικής. Δηλαδή ακόμη και να θέλει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό ή τους 139 εργαζόμενους που χρειάζεται (μέσα στους οποίους είναι μόλις 28 άτομα για την καθαριότητα που ούτε αυτό αρκεί) δεν μπορεί, γιατί απέναντί της έχει τους μνημονιακούς Νόμους που δεν επιτρέπουν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Τους Νόμους αυτούς και η παρούσα κυβέρνηση τους έχει διατηρήσει».
Συνεχίζοντας η κυρία Μπαλού τόνισε: «Τί μπορεί να γίνει; Θα εγκαλέσουμε την Περιφέρεια Αττικής, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αλλάζει τους μνημονιακούς Νόμους; Ας το προσπεράσουμε αυτό. Ας μην πούμε ότι προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό φορέα και ας το δούμε λίγο διαφορετικά. Οι ίδιοι αυτοί Νόμοι αφορούν και στις 2μηνες, 4μηνες, 5μηνες ή 8μηνες συμβάσεις. Και εδώ απαράδεκτοι όροι εργασίας και εδώ οι εργαζόμενοι με το μαχαίρι στο λαιμό θα είναι στο επόμενο διάστημα. Και εκεί πάλι θα πουν ‘τί να κάνουμε αυτοί είναι οι μνημονιακοί Νόμοι. Θα μείνει ο κόσμος χωρίς δουλειά;’.
Δεν μπορείς όμως να αφήνεις το χρόνο να περνάει και το πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητας να διογκώνεται. Δεν μπορείς να προσανατολίζεσαι μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία της εργολαβίας, γιατί είναι σαν να στηρίζεις ουσιαστικά αυτό το δρόμο», πρόσθεσε η κυρία Μπαλού.
Απευθυνόμενη στη Διοίκηση της Περιφέρειας αναρωτήθηκε: «Τί μέτρα έχετε πάρει ως Διοίκηση όλο το προηγούμενο διάστημα; Πρέπει να πιέσουμε όλοι αυτήν την κυβέρνηση για να αλλάξει τους νόμους και να πιεστεί και από αυτή την Περιφερειακή αρχή ή τους Δήμους. Εάν υπήρχαν τέτοια μέτρα, εάν υπήρχαν παρόμοιες πρωτοβουλίες, εάν υπήρχε μια καταγγελία και σύγκρουση με την κυβέρνηση που καθυστερεί και δεν αλλάζει αυτό το πλαίσιο, τότε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τούτη η Περιφερειακή αρχή είναι στο δρόμο της πάλης και της διεκδίκησης. Εσείς λοιπόν με ελαφρά τη καρδία αφήνετε το χρόνο να περνά και δεν απαιτείτε από την κυβέρνηση να αλλάξει αυτή τη λογική».
Σχολιάζοντας το αίτημα του Συλλόγου στο οποίο στηρίχτηκε η εισήγηση τόνισε: «Δεν είναι θετικό για τους ίδιους τους εργαζόμενους να ζητούν απλά ένα συνεργείο καθαριότητας με σχέσεις ομηρίας και να μη διεκδικούν μόνιμο προσωπικό καθαριότητας γιατί και οι ίδιοι στο μέλλον μπορούν να βρεθούν υπεράριθμοι και να τους στείλουν σπίτι τους».
Κλείνοντας την τοποθέτησή της σημείωσε: «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καθαριστριών που βρίσκονται έξω από τα Υπουργεία, τα σχολεία, βρίσκονται έξω από τις προσλήψεις που είναι σε εκκρεμότητα να γίνουν, βρίσκονται έξω από τους συμβασιούχους και θα μπορούσε η Περιφέρεια να τις αξιοποιήσει».
Τέλος τεκμηριώνοντας την αρνητική ψήφο της παράταξής της πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να ψηφίζουμε χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειωδώς μια πίεση, ένας αγώνας και μια διεκδίκηση απέναντι στους όρους που γεννούν αυτές τις συνθήκες εργασίας. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ του να έρθουν συνεργεία καθαριότητας στην Περιφέρεια Αττική».
Στη δευτερολογία της η κυρία Μπαλού αναφέρθηκε στο Νόμο που ίσχυε στο παρελθόν βάσει του οποίου το 10% του προσωπικού των ΔΕΚΟ και των τραπεζών υποχρεωτικά προερχόταν από άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας «τα άτομα αυτά εργάζονταν με σταθερή και μόνιμη εργασία και ήταν μόνιμο προσωπικό. Ο Νόμος αυτό που προέβλεπε τέτοιου είδους ζητήματα τελικά καταργήθηκε. Ακόμη και τα άτομα με ψυχικά προβλήματα ή ΑμεΑ στην ουσία χρησιμοποιούνται μέσα σε αυτή τη λογική και τους προσφέρουν και κάτι σαν ελεημοσύνη, ενώ κανονικά δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά για να είναι ίσοι με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επίσης, όλοι αυτοί που έφτιαξαν τους νόμους αυτούς, δεν τους έπιασε ο πόνος για τα άτομα αυτά. Γιατί εάν τους έπιανε ο πόνος θα είχαν για παράδειγμα όλα τα εργαλεία που χρειάζονται, θα είχαν γιατρούς, καροτσάκια, λεωφορεία για τη μετακίνησή τους. Ουσιαστικά το μόνο που τους νοιάζει είναι να χρησιμοποιούν και αυτά τα άτομα με κριτήριο πάλι να υπηρετήσουν το βασικό τους στόχο: αυτού του είδους οι Συνεταιρισμοί ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, της διαίρεσης του εργατικού κινήματος, για πέρασμα των υπηρεσιών σε εταιρείες, αναπτυξιακές και χορηγούς και εν τέλει σε ιδιωτικές εταιρείες».
Τέλος, κλείνοντας σημείωσε ότι υπάρχει αντίφαση που αποτελεί και πρόκληση «εάν υπερασπίζεσθε με τέτοιο σθένος την αξία και το πόσο καλή επιλογή είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ, η Κοινωνική Οικονομία και η αλληλέγγυα Οικονομία και τους υπερασπίζεσθε ως καλούς πόλους που μπορούν να έχουν άλλα χαρακτηριστικά, τότε δεν πρέπει να στεναχωριέστε που τους υλοποιείτε όπως διατυπώσατε πριν από λίγο. Πρέπει λοιπόν να χαίρεστε λοιπόν, πρέπει να λέτε ότι στο πλάι της μόνιμης δουλειάς που πρέπει να μειώνεται φέρνουμε μια άλλη μορφή, που είναι υγιής, είναι καλή και είμαστε ευτυχείς. Αυτό αποτελεί αντίφαση, η οποία κρύβει ότι αυτό που λέτε για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αυτά που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Από την πίσω πόρτα όμως φέρνετε όλες τις ανατροπές όπως απαιτούν σήμερα οι σύγχρονες συνθήκες της οικονομίας».
Τη σχετική τοποθέτηση που είχε κάνει στο παρελθόν αναφορικά με τις ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής σε μόνιμο προσωπικό υπενθύμισε η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Κουτσούμπα από την παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» τονίζοντας: «Όταν συζητούσαμε το θέμα και ζητήσαμε ένα ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, θέλω να σας θυμίσω ότι τότε είχα ρωτήσει για ποιό λόγο δεν αναφέρει η Περιφερειακή Αρχή αν θα ζητήσει έκτακτο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ, μέχρι να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό. Γιατί ξέρουμε όλοι ότι όταν γίνεται ένας τέτοιος διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις χρειαζόμαστε 1-1,5 χρόνο. Και είχα ρωτήσει γιατί στο ενδιάμεσο διάστημα δεν το λέει αυτό η Περιφερειακή Αρχή, αφού έχει τα χρήματα στον προϋπολογισμό και έχει τις οργανικές θέσεις αυτές στον Οργανισμό της Περιφέρειας; Δεν εννοώ φυσικά ούτε ΚΟΙΝΣΕΠ που ουσιαστικά είναι εργολαβίες, ούτε ωφελούμενους. Εννοώ κανονικούς συμβασιούχους του ΑΣΕΠ, που προσλαμβάνονται με κανονική σύμβαση εργασίας, ενιαίο μισθολόγιο και ένσημα του ΙΚΑ. Είχα ρωτήσει λοιπόν τότε: μήπως το να μην λέμε πώς θα καλύψουμε τις τωρινές επιτακτικές ανάγκες, θα μας φέρει μπροστά σε μια κατάσταση που μετά επειδή θα είναι οι ανάγκες τόσο σοβαρές θα αναγκαστούμε να φέρουμε δια της πλαγίας οδού μια εργολαβία; Θλίβομαι γιατί αισθάνομαι ότι σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς μπροστά σε αυτό».
Συνεχίζοντας επεσήμανε: «Στις 25.02.2015 ο Υπουργός Εσωτερικών απέστειλε έγγραφο σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους και ρωτούσε πόσο έκτακτο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ χρειάζονται; Έκανα ερώτηση προ καιρού στην αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κ. Τασούλη για το έκτακτο προσωπικό που ζήτησε για φέτος η Περιφέρεια Αττικής. Η απάντηση ήταν μηδέν! Δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε 40 καθαρίστριες με 8μηνη κανονική σύμβαση μέσω ΑΣΕΠ, με κανονικό μισθό και κανονικά ένσημα και να μην φτάνουμε στο σημείο να ζητάμε ΚΟΙΣΠΕ; Δεν αποτελούσε αυτό μια λύση;».
«Αφήνοντας το χρόνο να περάσει τελικά έχουμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση. Και εάν έρθει ένας εργολάβος και χτυπήσει την τιμή, τελικά αυτός θα αναλάβει τη δουλειά. Οι μικρές και οι μεγάλες εργολαβίες δεν έχουν καμία διαφορά. Η λογική του είμαστε μπροστά σε μια πιεστική ανάγκη και για αυτό δεν μπορώ να κάνουμε κάτι άλλο, ήταν η λογική και της προηγούμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Απλώς η λογική της προηγούμενης Διοίκησης κατέληγε σε αναθέσεις σε λίγους με μεγάλους προϋπολογισμούς, ενώ η δική σας λογική καταλήγει σε αναθέσεις σε πολλούς με μικρούς προϋπολογισμούς. Η λογική όμως είναι η ίδια. Δεν βρεθήκαμε λοιπόν μπροστά σε ένα πρόβλημα που δεν το ξέραμε, ούτε μπροστά σε ένα πρόβλημα που δεν είχε λύση. Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πρόβλημα που θα μπορούσατε να το έχετε λύσει αλλά προφανώς δεν θέλατε να το λύσετε. Το ζήτημα είναι ένα ζήτημα πολιτικής της Περιφερειακής Αρχής. Εμείς θα καταψηφίσουμε γιατί δεν θέλουμε να ανοίξει η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης» σημείωσε τεκμηριώνοντας την αρνητική ψήφο της παράταξής της.
Εκπροσωπώντας την παράταξη «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο» η Φωτεινή Βρύνα σημείωσε: «Έχω εκπλαγεί με όσα έχουμε ακούσει σήμερα. Δηλαδή τί να κάνουμε τώρα, να αφήσουμε όλα τα κτήρια χωρίς να καθαρίζονται; Να περιμένουμε εάν και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις ή να βρούμε μια άμεση λύση για να καθαριστούν τα κτήρια; Και άκουσα και το τελευταίο: ότι υπήρξε εκβιασμός στους εργαζόμενους για να προχωρήσουν στη σύνταξη και αποστολή σχετικής με την καθαριότητα επιστολής. Μόνον αυτό δεν μπορώ να πιστέψω. Είναι δυνατόν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, επειδή τους το είπε η Περιφερειακή Αρχή να εκδώσουν μια ανακοίνωση; Εκτός εάν ερχόμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με μόνο σκοπό να διαβάσουμε τα σημειώματα που έχουμε ετοιμάσει. Εδώ μέσα δεν είμαστε για να διαβάσουμε το ποίημά του ο καθένας!»
Σε τέσσερα σημεία αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:
• Θυμίζω ότι η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κ. Τασούλη αναφέρθηκε σε 139 αιτούμενους εργαζόμενους που έχει προηγηθεί ως απόφαση της νέας Περιφερειακής Αρχής για να καλύψει μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.
• Ο κ. Σγουρός έχει δίκιο κατά τη γνώμη μου για τις Διευθύνσεις Παιδείας. Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί ήδη στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας. Πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε και να μεταφερθεί η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας.
• Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ανατεθεί η καθαριότητα των κτηρίων σε ΚΟΙΣΠΕ. Θεωρώ ότι είναι αναγκαστική κίνηση με προσωρινό χαρακτήρα. Γνωρίζετε τη μεγάλη έλλειψη σε αντίστοιχο προσωπικό που αντιμετωπίζουμε ως Περιφέρεια Αττικής και τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Επίσης, υπάρχουν μεγάλα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, ειδικά στις Υπηρεσίες που στεγάζονται στα κτήρια της Λ. Αλεξάνδρας. Αναμένουμε λοιπόν μια μόνιμη λύση για τους εργαζόμενους καθαριστές και καθαρίστριες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που έχει ήδη εξαγγείλει και δουλεύει πάνω σε αυτό η νέα Κυβέρνηση (εξαγγελίες Κατρούγκαλου). Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε. Δεχόμαστε πολύ μεγάλες πιέσεις με τη θετική έννοια, γιατί υπάρχουν σοβαρότατες ανάγκες από τους εργαζόμενους. Πρέπει να υπάρξει μια λύση και να πάρουμε άμεσα προσωρινού χαρακτήρα μέτρα».
• Από την άλλη πρέπει κανείς να μετρά την κοινωνική αντικρισιμότητα των ενεργειών και των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε αυτήν την κατεύθυνση σκεπτόμενοι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όπως είναι γνωστό οι ΚΟΙΣΠΕ έχουν στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση και την εργασιακή επανένταξη ατόμων που έχουν νοσήσει ή νοσούν από ψυχικές ασθένειες. Πρόκειται για καταξιωμένη κοινωνικά και πολιτικά μορφή κοινωνικής οικονομίας, αφορά δε ψυχικά νοσούντες συμπολίτες μας που ειδικά στις συνθήκες κρίσης που ζούμε τώρα παλεύουν να βρουν μια άκρη μακριά από άσυλα και ιδρυματισμούς.
Οφείλουμε επίσης να λάβουμε υπόψη το δεδομένο καλής συνεργασίας κατά το παρελθόν με ΚΟΙΣΠΕ που είχε αναλάβει τον καθαρισμό της Δνσης Κοινωνικής Μέριμνας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών».
Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των ΚΟΙΣΠΕ τόνισε: «Ορισμένοι εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο έφεραν το θέμα με έναν ιδεοληπτικό τρόπο (πολιτικός είναι ο χαρακτηρισμός αυτός) το θέμα περί των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης. Η άποψη αυτή έχει συζητηθεί και αναλυθεί διεξοδικά σε προηγούμενη Συνεδρίαση του Σώματος. Για εμάς αποτελούν τον τρίτο τομέα της οικονομίας, μπορούν να πάρουν χώρο από την αγορά και τον κερδοσκοπισμό, χωρίς βέβαια να υποκαθιστούν βασικές λειτουργίες του δημόσιου τομέα. Εκτιμώ λοιπόν ότι θα ήταν πολιτικά εξαιρετικά αντίστοιχο με τους καιρούς που ζούμε να κινηθούμε με μια τέτοια αντίληψη».
«Νομίζω ότι μετά και την τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα διευκρινίστηκε πλήρως το θέμα. Θέλετε ως Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να προωθήσετε τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στον τομέα της καθαριότητας και με αυτόν τον τρόπο την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση και αυτού του έργου στους εργολάβους. Για αυτό και δεν προχωρήσατε τη διαδικασία για να ζητήσετε μόνιμο προσωπικό» τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Μανουσογιαννάκης, και πρόσθεσε: «Εμείς φυσικά και δεν πρόκειται να ψηφίσουμε για κάτι τέτοιο. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για να καθαριστούν αυτοί οι χώροι και πρέπει να καθαριστούν. Όμως μπροστά στην ανάγκη αυτή, δεν μπορείτε να βάζετε τέτοια διλήμματα και εκβιασμούς στο Σώμα για να συμφωνήσει με τις απόψεις και τις ιδεοληψίες σας. Εάν θέλατε να προσληφθούν άτομα με ειδικές ανάγκες, θα μπορούσατε να τους προσλάβετε ως εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρη μισθό και δικαιώματα».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάταης, τονίζοντας:
«Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για την κατάσταση που επικρατεί από άποψη καθαριότητας στα κτήρια της Περιφέρειας. Κανείς σε αυτή την αίθουσα και πολύ περισσότερο η δικιά μας παράταξη δεν αισθάνεται καλά που μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει οι μόνιμοι υπάλληλοι που έχουμε ζητήσει. Δεν αισθανόμαστε καλά που μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το θέμα.
Επιπρόσθετα επεσήμανε: Θέλουμε η συγκεκριμένη διαδικασία, ειδικά εκείνη που αφορά στις καθαρίστριες να είχε λυθεί χθες. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι μόνιμο προσωπικό έχουμε ζητήσει εμείς με δικιά μας πρωτοβουλία. Eμείς το φέραμε σε αυτή την αίθουσα, όταν άλλοι πίεζαν για άλλα πράγματα. Eμείς πιέσαμε για μόνιμο προσωπικό. Όμως για να μην αδικούμε και ανθρώπους που κάνουν τεράστια προσπάθεια, εγώ θεωρώ πως το μόνιμο προσωπικό θα έρθει. Είναι πλέον θέμα χρόνου. Θα έχουμε προσωπικό, θα έρθουν καθαρίστριες, θα έρθουν και οι υπόλοιπες ειδικότητες και σε αυτή την κατεύθυνση θα πιέσουμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε. Κατανοούμε ακόμα ότι συνολική ρύθμιση του θέματος απαιτεί και συνολική καταγραφή του προβλήματος. Συνολική καταγραφή των αναγκών, όχι μόνο της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και στο Δημόσιο ευρύτερα. Ακόμα και στην τελευταία απόφαση του Υπουργείου του κ. Κατρούγκαλου, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή καταγραφή των αναγκών σε όλο το Δημόσιο και χωρίς καταγραφή αναγκών δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού. Δυστυχώς αυτό είναι το Δημόσιο που βρήκαμε. Αν ρωτήσετε εδώ την Περιφέρεια, τους παλαιότερους Αντιπεριφερειάρχες δεν μπορούσαν να απαντήσουν συγκεκριμένα, γιατί αυτά τα στοιχεία είναι μεταβλητά και όχι σταθερά. Ακόμα κι εμείς είχαμε πρόβλημα όταν χρειάστηκε να καταγράψουμε τις δικές μας ανάγκες. Δεν υπάρχουν επομένως τα δεδομένα και αυτό μπορείτε όλοι να το εξακριβώσετε κοιτάζοντας την τελευταία (14-5-2015) σχετική απόφαση του Υπουργείου. Θέλω μόνο μια παράγραφο να σας διαβάσω που λέει ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου πρέπει να καλύπτονται από προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και ότι μόνιμες ανάγκες πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Αυτό είναι πάγια θέση δικιά μας, την είχαμε καταθέσει, την καταθέτουμε και σήμερα και θα συνεχίσουμε να την καταθέτουμε. Σας λέω ότι επιμένουμε και θέλουμε μόνιμο προσωπικό. Σήμερα όμως αντιμετωπίζουμε μια συγκεκριμένη ανάγκη. Πείτε μας, αν υπάρχει άλλος τρόπος για να καλυφθεί, αν έχετε κάποια πρόταση, να το κάνουμε. Κι εμείς αυτή τη στιγμή επιθυμούμε να ενισχύσουμε την κοινωνική οικονομία και επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις ΚΟΙΣΠΕ για ένα λόγο παραπάνω. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν ειδικά προβλήματα».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε: «Θα ήθελα σας υπενθυμίσω ότι το 2013 σε αυτή την αίθουσα ο κ. Σγουρός είχε φέρει μία πρόταση για τις 700.000 ευρώ προκειμένου να καθαριστούν συνολικά τότε τα κτήρια της Περιφέρειας. Τότε σε αυτή την αίθουσα κανένας δεν ψήφισε αρνητικά, έχω την απόφαση. Υπάρχει λευκό από τις υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά δεν υπάρχει άρνηση και το λέω αυτό με την έννοια ότι γνωρίζουμε το πρόβλημα και έπρεπε με κάποιον τρόπο να λυθεί, γι’ αυτό και τότε όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό. Εγώ θα σας παρακαλέσω ακόμα να μην είμαστε τόσο καχύποπτοι. Μιλάμε για 60.000 ευρώ, είναι εξαιρετικά μικρή δαπάνη και μην νομίζετε ότι με αυτά τα χρήματα θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε όλα τα κτήρια της Περιφέρειας. Είναι το ελάχιστο. Σας λέω και πάλι η επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε τέτοιες δομές και όχι να πάμε σε άλλη λογική που, κ. Σγουρέ, είναι πολιτική απόφαση που σχετίζεται με τί θέλεις να πας και τί δε θέλεις να πας. Αυτός ήταν ο λόγος που τότε είχαμε ψηφίσει λευκό και δεν είχαμε συμφωνήσει με το συγκεκριμένο».
Το λόγο έλαβε και πάλι ο περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη «Αττική», Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έθεσε στην περιφερειακή αρχή τον εξής προβληματισμό: «γιατί δεν προχωράτε σε διαδικασίες που αφορούν τους 8μηνίτες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, τη στιγμή που είναι από όλους αποδεκτό ότι επικρατεί τραγική κατάσταση όσον αφορά την καθαριότητα στους χώρους εργασίας, πόσο μάλλον που πριν από λίγες ημέρες με ειδική τροπολογία το Υπουργείο εξαίρεσε την πρόσληψη 8μηνιτών για ειδικές ανάγκες. Και είναι ειδική ανάγκη αυτή τη στιγμή η έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα».
Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε την περιφερειακή αρχή να φέρει σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο μια πρόταση για πρόσληψη 50-60 καθαριστριών μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, βασιζόμενη στην πρόσφατη ευεργετική τροπολογία. «Δεν χρειάζεται να πάρετε έγκριση από το ΠΥΣ. Δείτε το, εξετάστε το και φέρτε νέα εισήγηση σε επόμενη συνεδρίαση».
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας «Όπου υπάρχει πρόβλημα, ψάχνουμε να βρούμε λύση και, αν η λύση δεν είναι στην κατεύθυνση που πιστεύουμε ιδεολογικά, βιωματικά, ιστορικά, παλεύουμε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, δεν σας αρνηθήκαμε οποιαδήποτε στήριξη ή οποιαδήποτε βοήθεια».
Στη δευτερολογία της η κυρία Μπαλού αναφέρθηκε στο Νόμο που ίσχυε στο παρελθόν βάσει του οποίου το 10% του προσωπικού των ΔΕΚΟ και των τραπεζών υποχρεωτικά προερχόταν από άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας «τα άτομα αυτά εργάζονταν με σταθερή και μόνιμη εργασία και ήταν μόνιμο προσωπικό. Ο Νόμος αυτό που προέβλεπε τέτοιου είδους ζητήματα τελικά καταργήθηκε. Ακόμη και τα άτομα με ψυχικά προβλήματα ή ΑμεΑ στην ουσία χρησιμοποιούνται μέσα σε αυτή τη λογική και τους προσφέρουν και κάτι σαν ελεημοσύνη, ενώ κανονικά δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά για να είναι ίσοι με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επίσης, όλοι αυτοί που έφτιαξαν τους νόμους αυτούς, δεν τους έπιασε ο πόνος για τα άτομα αυτά. Γιατί εάν τους έπιανε ο πόνος θα είχαν για παράδειγμα όλα τα εργαλεία που χρειάζονται, θα είχαν γιατρούς, καροτσάκια, λεωφορεία για τη μετακίνησή τους. Ουσιαστικά το μόνο που τους νοιάζει είναι να χρησιμοποιούν και αυτά τα άτομα με κριτήριο πάλι να υπηρετήσουν το βασικό τους στόχο: αυτού του είδους οι Συνεταιρισμοί ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, της διαίρεσης του εργατικού κινήματος, για πέρασμα των υπηρεσιών σε εταιρείες, αναπτυξιακές και χορηγούς και εν τέλει σε ιδιωτικές εταιρείες».
Τέλος, κλείνοντας σημείωσε ότι υπάρχει αντίφαση που αποτελεί και πρόκληση «εάν υπερασπίζεσθε με τέτοιο σθένος την αξία και το πόσο καλή επιλογή είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ, η Κοινωνική Οικονομία και η αλληλέγγυα Οικονομία και τους υπερασπίζεσθε ως καλούς πόλους που μπορούν να έχουν άλλα χαρακτηριστικά, τότε δεν πρέπει να στεναχωριέστε που τους υλοποιείτε όπως διατυπώσατε πριν από λίγο. Πρέπει λοιπόν να χαίρεστε λοιπόν, πρέπει να λέτε ότι στο πλάι της μόνιμης δουλειάς που πρέπει να μειώνεται φέρνουμε μια άλλη μορφή, που είναι υγιής, είναι καλή και είμαστε ευτυχείς. Αυτό αποτελεί αντίφαση, η οποία κρύβει ότι αυτό που λέτε για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αυτά που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Από την πίσω πόρτα όμως φέρνετε όλες τις ανατροπές όπως απαιτούν σήμερα οι σύγχρονες συνθήκες της οικονομίας».
Στη δευτερολογία της η κ. Κουτσούμπα επανέλαβε το ερώτημά της σχετικά με την απάντηση που έδωσε η Διοίκηση της Περιφέρειας στο έγγραφο του Υπουργείο Εσωτερικών για τις ανάγκες σε έκτακτο προσωπικό για το 2015 και τόνισε: «Δεν πήρα καμία απάντηση για ποιό λόγο απαντήσαμε στο Υπουργείο ότι δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβασιούχο για το 2015. Η Περιφερειακή Αρχή μας έχει πει ότι έχει κάνει την καταγραφή των αναγκών και με βάση αυτές θεωρεί ότι οι πιο επείγουσες είναι 139 άτομα. Μήνες μετά πάλι η ίδια Περιφερειακή Αρχή έρχεται και μας λέει ‘ξέρετε δεν υπάρχει καταγραφή αναγκών’. Δεν έχετε λοιπόν χρησιμοποιήσει καν τα ελάχιστα περιθώρια που σας δίνονταν για να μην φτάσουμε σήμερα στην πιεστική ανάγκη. Και αυτό είναι δική σας ευθύνη!».
«Λέτε να μην ξέρουμε τί είναι οι Κοι.Σ.Π.Ε. ή τί είναι η επανένταξη των ΑμεΑ; Από πού νομίζετε ότι ήρθαμε, από τον Άρη; Δεν γεννηθήκαμε χθες!» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κουτσούμπα και πρόσθεσε: «Ζητήστε λοιπόν πέρα από τους 139 μόνιμους εργαζόμενους να προσληφθούν και 50 άτομα από ψυχικά ασθενείς και ΑμεΑ. Ο Νόμος άλλωστε το επιτρέπει. Επίσης, υπάρχει και σχετική ποσόστωση στο δημόσιο για μόνιμες προσλήψεις από ειδικές κατηγορίες. Προκειμένου να δικαιολογηθείτε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την ευαισθησία του καθενός. Και ρωτώ και πάλι: Αν θεωρείτε σωστή διαδικασία αυτή, γιατί δεν κάνετε για όλα τα κτήρια της Περιφέρειας Αττικής διαγωνισμό για τέτοιες Κοι.Σ.Π.Ε. με ΑμεΑ; Και δεύτερη ερώτηση: γιατί δεν αναφέρετε στην εισήγηση ότι θα γίνει ανάθεση σε τέτοια επιχείρηση; Στην εισήγηση μιλάτε για Διαγωνισμό, στον οποίο μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε, να χτυπήσει την τιμή και τελικά να την πάρει τη δουλειά ένας εργολάβος. Είμαστε μόνο για να βγάζουμε πύρρειους λόγους για τα ΑμεΑ;».
Τέλος κλείνοντας την τοποθέτησή της συμφώνησε ότι η αρμοδιότητα για την καθαριότητα των γραφείων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης θα πρέπει να περάσει στο Υπουργείο Παιδείας και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται συνέχεια να λέτε ‘θέλουμε μόνιμο προσωπικό’ και να το χρησιμοποιείτε αυτό ως φερετζέ, όταν γνωρίζετε ότι οι ανάγκες είναι πιεστικές αλλά δεν απαντάτε πώς τελικά θα τις καλύψετε».
Στην απαγόρευση των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα που επιβάλουν οι νόμοι του Μνημονίου αναφέρθηκε ο Επικεφαλής της παράταξης «Αττική» Γιάννης Σγουρός τονίζοντας: «Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις όταν ο Νόμος τις απαγορεύει; Για πείτε μας λοιπόν με ποιόν μαγικό τρόπο θα τις κάνετε; Βάσει του Μνημονίου δεν επιτρέπεται να γίνουν προσλήψεις. Πώς θα τους προσλάβετε λοιπόν αυτούς τους εργαζόμενους;».
Ενώ στη συνέχεια παρουσίασε το παράδειγμα επί της δικής του διοίκησης με την πρόσληψη 20 ΥΕ βοηθητικού προσωπικού για τις ανάγκες καθαρισμού του Πεδίου του Άρεως «προσλάβαμε τότε αυτούς τους ανθρώπους με δίμηνη σύμβαση και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί, γιατί οι Νόμοι είναι συγκεκριμένοι».
«Στην αρχή που ανέλαβε η νέα Περιφερειακή Αρχή είχα προτείνει να προχωρήσετε σε Διαγωνισμό, στον οποίο να συμπεριληφθούν καθαρίστριες υπό μορφή μιας εταιρικής σχέσης και να στελεχώσουν τις υπηρεσίες. Η πρόταση αυτή απερρίφθη χωρίς δεύτερη συζήτηση. Επίσης, απορρίψατε και το Διαγωνισμό που ήταν σε εξέλιξη γιατί κάποιοι τον πυροδότησαν. Και τελικά φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, με όλα τα κτήρια της Περιφέρειας να είναι προβληματικά από άποψη καθαριότητας», σημείωσε ο κ. Σγουρός.
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε: «Αυτήν την προσωρινή πρόταση που καταθέτετε σήμερα την έχουμε κάνει κι εμείς στο παρελθόν, γιατί δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Παράλληλα όμως, πρέπει να προχωρήσουν και οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις από την κεντρική διοίκηση, ώστε να μπορέσει ο κάθε τομέας να είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα των κτηρίων του. Τέλος, εμείς είμαστε υπέρ του μικτού σχήματος, με τη συνεργασία του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα».