Ο αττικός αμπελώνας κέντρισε το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και αγοραστών από την Ασία
Γ. Πατούλης: «Ενθαρρύνουμε τους οινοποιούς να αναπτύξουν την εξαγωγές τους και να αναδείξουν τον οινικό πλούτο της Αττικής μας»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα τετραήμερο οινικό οδοιπορικό, ειδικά σχεδιασμένο για 18 δημοσιογράφους, αγοραστές και wine experts από την Ιαπωνία και την Κορέα στην Αττική, με στόχο τη γνωριμία με τους ΠΓΕ οίνους της Αττικής και τους 20 οινοποιούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προβολής και προώθησης των οίνων ποιότητας.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος της επίσκεψης περιλάμβανε ξενάγηση των επαγγελματιών του οίνου σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στην περιοχή και σε αμπελώνες και φυσικά γευστική δοκιμή σε προετοιμασμένες «τυφλές» γευσιγνωσίες ΠΓΕ κρασιών από τα 20 συνολικά οινοποιεία.
Οι φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας επισκέφθηκαν το Οινοποιείο του κτήματος Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι όπου ξεναγήθηκαν στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ και στο πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο της Ελλάδας το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο και το οινοποιείο του Σώκου στις πλαγιές Κιθαιρώνα. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε δυο τυφλές γευσιγνωσίες στις όποιες συμμετείχαν τα οινοποιεία της Αττικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη συγκεκριμένη δράση οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους επισκέπτες και να συζητήσουν για τις ιδιαιτερότητες των κρασιών και της περιοχής τους.
Σημαντικό μέρος του προγράμματος αποτέλεσε η επίσκεψη σε τυπικούς αμπελώνες των ΠΓΕ Αττική και Ρετσίνα Αττικής όπως επίσης και στο ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα και ΠΓΕ Μαρκόπουλο αναγνωρίζοντας την ιστορική διαδρομή και τη δυναμική του αττικού αμπελώνα στο σύνολό του
Επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη παρουσίαση της ρετσίνας και του ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής με την διοργάνωση ειδικού masterclass που πραγματοποιήθηκε στην οινική σχολή WSPC όπου ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης παρουσίασε τη διαδρομή -από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα- του παραδοσιακού κρασιού της Αττικής με παράλληλη γευσιγνωσία 10 διαφορετικών ΠΓΕ που ανέδειξαν τη σύγχρονη εικόνα της ρετσίνας.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε: «Ενισχύουμε την εξωστρέφεια και την εμπορική δυναμική των μοναδικών προϊόντων της Αττικής μας. Είμαστε στο δεύτερο έτος του προγράμματος και πρώτο μας μέλημα ήταν η πρόσκληση των ειδικών στη Αττική με σκοπό να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες ενός ιστορικού και δυναμικού αμπελώνα και των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τα κρασιά της Αττικής. Ενθαρρύνουμε τους οινοποιούς να αναπτύξουν την εξαγωγές τους και να αναδείξουν τον οινικό πλούτο μας. Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από 100% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους περιλαμβάνει δράσεις για προβολής στην Αμερική Καναδά, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία και Κορέα. Είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι πως η φετινή χρονιά που μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε πιο άμεσα την ποιότητα των κρασιών μας μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα».
Σημειώνεται ότι τους επισκέπτες υποδέχθηκαν και παρακολούθησαν μαζί τους μέρος των δράσεων ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής κος Βοϊδονικόλας, ο Γενικός Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας κος Χριστακόπουλος και υπάλληλοι του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της κ.κ. Σταυρουλάκη και Κωνσταντοπούλου. Επίσης τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του και ο Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκυο κος Καραπέτσας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κος Κοσμόπουλος χαιρέτησε τους επισκέπτες κατά την παραμονή τους στο οινοποιείο Σώκου.
Οι οινοποιοί της Αττικής ανανεώνουν το ραντεβού τους με την αγορά της Ιαπωνίας και της Κορέας με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις δύο χώρες τον Απρίλιο του επομένου έτους.
Το Πρόγραμμα:
Η Περιφέρεια Αττικής ως επικεφαλής της σύμπραξης με τα οινοποιεία της και συγκεκριμένα την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής και τα 4 μεμονωμένα οινοποιεία είναι δικαιούχος του Προγράμματος Προώθησης Οίνων για τις αγορές της Ιαπωνίας, Κορέας, Ηνωμένου Βασιλείου, Η.Π.Α. και Καναδά. Για την υλοποίησή του, συνεργάζεται με καταξιωμένους επαγγελματίες του οινικού χώρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές-στόχους. Σκοπός του προγράμματος είναι η προβολή και προώθηση των ΠΓΕ οίνων της Αττικής. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μεταξύ των άλλων, υλοποιούνται δράσεις όπως η συγκεκριμένη, η οποία θεωρείται ως μια από τις πιο επιτυχημένες, καθώς δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την ποιότητα, τις παραδόσεις, τις ποικιλίες, τη γαστρονομία ενός τόπου και να βιώσουν την εμπειρία της δοκιμής των κρασιών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Αττικού αμπελώνα.