espa3Οι στρατηγικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013, οι μέθοδοι επιτάχυνσης της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και οι θετικές επιπτώσεις της στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας μεταξύ του Ευρωπαίου Επιτρόπου,  αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Hahn, και του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ιωάννη Σγουρού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, παρουσία του υπουργού Ανταγωνιστικότητας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Υφυπουργού κ. Θάνου Μωραϊτη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Johannes Hahn, έκανε σαφές πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την προσπάθεια αύξησης της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ ειδικά τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, αφού θεωρεί πώς μέσα από αυτό θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και θα διευρυνθεί το οικονομικό και παραγωγικό προϊόν σε περιφερειακό επίπεδο

Καλωσορίζοντας τον κ. Johannes Hahn, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός του παρέδωσε πλήρη φάκελο με στοιχεία που αφορούν στην πορεία του ΕΣΠΑ. Του χάρισε δε, ένα βιβλίο με φωτογραφίες της Αττική αλλά και ένα ομοίωμα αρχαίας τριήρους λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα, εμείς δεν αλλάζουμε τα ήθη και τα έθιμα μας. Η τριήρης δεν συμβολίζει μόνο τον πολιτισμό μας. Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά η ιστορία της Ελλάδας διαχρονικά έχει αποδείξει πως οι Έλληνες ξέρουν να τραβούν κουπί στα δύσκολα, πως δεν έχουν μάθει να επαιτούν.

 Περάσαμε ως χώρα δύο Παγκόσμιους Πολέμους, δύο Βαλκανικούς πολέμους, εμφυλίους και περιόδους υπό δικτατορικά καθεστώτα. Χάσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η πορεία προς την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας ήταν σπαρμένη με εμπόδια και απώλειες. Μέσα σε αυτή την πορεία υπήρξε και μία υπερβολή στη διαχείριση των οικονομικών της τάξεως του 20-25%. Έχουμε μάθει όμως να πολεμούμε.

Και αυτό θα κάνουμε για άλλη μια φορά. Μόνο έτσι οι Έλληνες θα ξαναμπούμε στο δρόμο που είχαμε μάθει να προχωράμε. Στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

 Χρειαζόμαστε στήριξη και συνοχή ως μέλος των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

 Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα δεν θα ξεπεραστεί μόνο μέσα από περικοπές μισθών και συντάξεων και με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ.

Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Τα εμπόδια όμως, που δημιουργεί η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κάποιες φορές είναι ανυπέρβλητα. Απόσταση, που θεωρώ επιβεβλημένη ανάγκη να μικρύνει για να έχουμε αποτέλεσμα. Σκεφτείτε πώς από τα 2,9 δις του ΠΕΠ Αττικής το 1,7 δις ανήκει στην ευθύνη διαχείρισης των Υπουργείων.

Χρειαζόμαστε συνοπτικές και γρήγορες διαδικασίες απεμπλοκής από αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά προβλήματα.

Θα πρέπει να εξετασθεί η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης των ΠΕΠ εξολοκλήρου στις αιρετές Περιφέρειες, σύμφωνα με την απαίτηση Στρατηγικής της Λισαβόνας για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Φυσικά αυτό προϋποθέτει την αντίστοιχη στελέχωση των αιρετών Περιφερειών με τη χρήση της τεχνικής  υποστήριξης.

Σας θυμίζω πως ακολουθώντας ταχύτατες διαδικασίες η Αττική, η Αθήνα διοργάνωσε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χωρίς την ενεργό στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια fast track διαδικασία.

 Στην Περιφέρεια Αττικής πιστεύουμε ότι έχουμε και απαντήσεις και όρεξη για πολύ δουλειά. Αρκεί να μας αφήσουν να την κάνουμε».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός συνεχίζοντας  υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε μία τόσο δύσκολη χρονικά οικονομική πολιτική και κοινωνική συγκυρία, ενώ υπενθύμισε πως η διαχείριση του ΠΕΠ Αττικής πέρασε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας την 1η Ιουλίου.

Παρόντες στη συνάντηση εργασίας ήταν o Αντιπεριφερειάρχης και υπεύθυνος σε θέματα ΕΣΠΑ και Καινοτομίας, κ. Λ. Αθανασιάδης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Νικόλαος Ανδρουλακάκης, η  Δ/ντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, κα Ι. Αμπλιανήτου, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Θ. Καρδοματέας και ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, κ. Κων/νος Λέμας.

Ακολούθησε η παρουσίαση του καταλόγου των εμβληματικών έργων της Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 με  ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, σε έργα αναβάθμισης του υποβαθμισμένου Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας αλλά και σε έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΩΝ 

 

Στη συνέχεια, στα πλαίσια της συνάντησης εργασίας, τέθηκαν ερωτήματα από τον Eπίτροπο κ. Hahn και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την απόδοση των εμβληματικών έργων στην απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής, ιδιαίτερα για το 2012, μία κρίσιμη χρονιά για το ΕΣΠΑ και τα Περιφερειακά Προγράμματα, αλλά και το υπόλοιπο του 2011.

 Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός και οι συνεργάτες του, έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για κάθε έργο και απάντησαν σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν για άμεσες ενέργειες επιτάχυνσης και αύξησης της απορρόφησης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε πως τα έργα αυτά είναι υψηλής ωριμότητας, είναι ήδη ενταγμένα στο ΠΕΠ ή θα ενταχθούν ως το τέλος του έτους. Η κατασκευή τους θα προσδώσει νέα προοπτική στην Περιφέρεια Αττικής και έναν ανοιχτό και πρόσφορο ορίζοντα για δυναμικές επενδύσεις  και γρήγορη ανάπτυξη ενώ θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχουν ανάγκη οι πολίτες αυτήν την κρίσιμη στιγμή.