Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υλοποιεί έργα σε όλο το Λεκανοπέδιο, που στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και των 66 Δήμων. Ο Δήμος Χαλανδρίου δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά παράδειγμα θεσμικής συνέπειας και συνέχειας της σημερινής Διοίκησης και του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, που αξιοποιεί τα χρήματα της Περιφέρειας που προέρχονται από διάφορες πηγές (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, Ίδιοι Πόροι, κλπ) για να εκτελέσει έργα σε όλη την Αττική αλλά και στο συγκεκριμένο Δήμο.

Έργα που είτε σχεδίασε και υλοποιεί η σημερινή Διοίκηση, είτε είχαν σχεδιαστεί στο παρελθόν, αλλά παρέμεναν στα χαρτιά, ως ευχές κι όχι ως πράξη.

Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος, πριν βγάλει ανακοίνωση ισχυριζόμενος ότι τα έργα που γίνονται στο Χαλάνδρι, χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, δηλαδή όχι με χρήματα της Περιφέρειας. Καθώς και ότι είχαν σχεδιαστεί από προηγούμενες Διοικήσεις της Περιφέρειας και κυβερνήσεις κι όχι από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή.

Ως Δήμαρχος, θα έπρεπε καταρχήν να γνωρίζει ότι τα χρήματα του ΠΔΕ είναι χρήματα της Περιφέρειας Αττικής, που διατίθενται για έργα που υπηρετούν τους πολίτες της Αττικής. Αν δεν το γνωρίζει, ας το μάθει τώρα.

Επίσης, θα πρέπει ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης να γνωρίζει πως είναι άλλο τα λόγια κι άλλο τα έργα.

Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας είχε τάξει τα πάντα στους πάντες. Είχε υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις άνω του 1,5 δις ευρώ, γνωρίζοντας ότι έχει στο ταμείο της μόλις 300 εκατομμύρια.

Τέτοιες «πέτσινες» προγραμματικές κι αποφάσεις είχε στα συρτάρια του ο κ. Ρούσσος, γι αυτό οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σημερινή Διοίκηση και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, για την προσπάθειά τους να κάνουν πράξη, τις υποσχέσεις που άλλοι του έδωσαν στο παρελθόν, χωρίς φυσικά να τις υλοποιήσουν.

Δεν κάνουμε φυσικά χάρη στον κ. Ρούσσο, αλλά με τον τρόπο αυτό σεβόμαστε το θεσμικό μας ρόλο και τους πολίτες του Χαλανδρίου.

Η χρηστή διοίκηση έχει συνέχεια και υπό αυτό το πρίσμα λειτουργεί η Περιφέρεια Αττικής τα τρία τελευταία χρόνια. Η ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων έργων αποτελεί απλά μία υπόσχεση καθώς η ωρίμανσή τους, η υλοποίησή τους και η πληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά χρειάζεται τουλάχιστον 2 χρόνια.

Η Περιφέρεια Αττικής, με απόλυτο σεβασμό απέναντι στον πολίτη, δεν αθέτησε τις υποσχέσεις των προηγούμενων διοικήσεων αλλά προχώρησε σε πράξεις, στη χρηματοδότηση δηλαδή των έργων που είναι ενταγμένα εδώ και χρόνια στο τεχνικό της πρόγραμμα.

Ενδεικτικά:

• Το έργο «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΧ 1170 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ» ενώ εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής το 2016 η εργολαβική σύμβαση υπογράφηκε 5 χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο 2021 και το έργο χρηματοδοτείται από τη διοίκηση Πατούλη.
• Το έργο «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΧ 1265 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ» εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής το 2016, η εργολαβική σύμβαση υπογράφηκε τον Μάιο 2018 και συνεχίστηκε να αποπληρώνεται έως την ολοκλήρωσή του, στο τέλος 2021, από τη διοίκηση Πατούλη.
• Η ανέγερση του ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΑΤΡΟ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ, ΙΣΟΓΕΙΟ Κ.Υ.Ε. (CAFE, ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ), ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ ΧΩΡΟ Υ/Σ ΔΕΗ, προϋπολογισμού 20,5 εκ € εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής το 2018 και συμβασιοποιήθηκε τον Μάρτιο 2020. Επί Διοίκησης Πατούλη. Η εκταμίευση των 4,8 εκ. € για την εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκε κι αυτή πριν μερικές ημέρες από τη διοίκηση Πατούλη και θα συνεχιστεί έως την ολοκλήρωσή του.
• Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, προϋπολογισμού 2 εκ €, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής το 2019, ωστόσο η εργολαβική σύμβαση υπογράφηκε μόλις το Φεβρουάριο 2022.
• Επιπρόσθετα με απόφαση του Περιφ/χη Αττικής Γ. Πατούλη που υπεγράφη στις 19/6/2020 (ΑΔΑ ΨΖΩ67Λ7-Η2Λ) εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ» συνολικού 1,2 εκ. € και επιλέξιμης δαπάνης 750.000€, με το δήμο μέχρι σήμερα να μην έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ για τη συγκεκριμένη δράση!

Τέλος, αναφορικά με τις αιχμές του Δημάρχου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο θα δώσουμε λύσεις στο θέμα των Ρομά, σημειώνουμε ότι στις 29/7/2022 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για όλους τους Δήμους του Βορείου Τομέα με επίκεντρο το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027, στην οποία ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι έλαμψαν δια της απουσίας τους. Αντίθετα στην αντίστοιχη εκδήλωση της ΕΕΤΑΑ/ΠΕΔΑ/ΚΕΔΕ για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στις 5/5/2022, ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από τους Αντιδημάρχους αρμόδιους στους τομείς του Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαχείρισης Απορριμμάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών!

Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ποιος παίζει κομματικό παιχνίδι στην πλάτη των πολιτών και ποιος όχι. Ποιος θέλει να ενημερώνεται πραγματικά και ποιος ψάχνει εξιλαστήρια θύματα για να δικαιολογήσει την απραξία και αδυναμία του. Ποιος ενδιαφέρεται για το σύνολο των πολιτών και όχι για την κομματική παράταξη που εκπροσωπεί.

Συνοψίζοντας, η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον Δήμο Χαλανδρίου όχι μόνο με υποσχέσεις αλλά έμπρακτα, χρηματοδοτώντας μέχρι σήμερα με 32 εκ. € την εκτέλεση εμβληματικών έργων όπως η ανέγερση του νέου Δημαρχείου αλλά και έργων που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής και στην ασφάλεια των πολιτών του Δήμου.

Αν αυτό δεν θέλει να το αναγνωρίσει λόγω κομματικής εμπάθειας ο κ. Ρούσσος είναι δικαίωμά του, όπως δικαίωμά μας είναι να λέμε αλήθειες και να υπερασπίζουμε με έργο,  την καθημερινότητα των πολιτών του Δήμου Χαλανδρίου.

Η Αττική Αλλάζει και αυτή την αλλαγή την υπηρετούμε με θεσμική συνέπεια κι ευθύνη, χωρίς κομματικές παρωπίδες, βρισκόμενοι διαρκώς δίπλα στους πολίτες.