Ρένα Δούρου: Υπερβαίνουμε τα στερεότυπα για να σταθούμε στο πλευρό των πιο αδύναμων, χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις
Η Περιφερειάρχης Αττικής στην ημερίδα για την παρουσίαση της πορείας του προγράμματος «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών»
«Υπάρχουν πάντα δύο τρόποι αντιμετώπισης μεγάλων, πολυπαραγοντικών φαινομένων, όπως είναι αυτό της ουσιοεξάρτησης. Ή σηκώνουμε τα μανίκια, και δουλεύουμε όλοι μαζί, συλλογικά, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς, χωρίς προκαταλήψεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ή επιλέγουμε την υποκρισία και την εσωστρέφεια, με το πρόσχημα ότι δήθεν το θέμα “δεν μας αφορά”, και ότι αφορά άλλα επίπεδα της Πολιτείας. Επιχειρώντας, με άλλα λόγια, να κρύψουμε το θέμα κάτω από το χαλί…». Αυτά τόνισε σήμερα η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στην ημερίδα για την παρουσίαση της πορείας του προγράμματος «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών» που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων, ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Αναφερόμενη στο καινοτόμο πρόγραμμα «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών», η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης σε δύο επίπεδα».
«Στο επίπεδο των χρηστών ουσιών και στο επίπεδο του κοινωνικού συνόλου, μέσα από μια αλυσίδα συνέργειας και αλληλεγγύης. Μακριά από φοβικές προσεγγίσεις αποκλεισμού και περιθωριοποίησης των χρηστών ουσιών. Με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας αφενός, και την αποφόρτιση των πολλαπλά βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της πρωτεύουσας, μέσα από τις στοχευμένες δράσεις των “Ομάδων Δουλειάς στον Δρόμο”, που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν από τα τέλη Οκτωβρίου, στηρίζοντας, βοηθώντας και ενημερώνοντας τους χρήστες ουσιών συμπολίτες μας, μέσα από τη διανομή του “Οδηγού Επιβίωσης για Χρήστες Ουσιών στην Αθήνα”».
“Επιλέξαμε τη συλλογική δουλειά με κοινωνικό πρόσημο για όλους τους συμπολίτες μας”
«Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες, έχει κάνει την επιλογή της εδώ και 4.5 χρόνια. Είναι η επιλογή της συλλογικής δουλειάς με κοινωνικό πρόσημο για όλους τους συμπολίτες μας, γιατί η κοινωνική πολιτική αποτελεί για τη Διοίκησή μας προτεραιότητα. Μια προτεραιότητα που υπηρετούμε συνειδητά, είτε με προγράμματα σαν αυτό, είτε με τη στήριξη υποδομών, όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Ατόμων με Αναπηρία», υπογράμμισε η Ρένα Δούρου.
Η Περιφερειάρχης έκανε λόγο για μίαεκδήλωση που αποτυπώνει «την πεμπτουσία της αντίληψης που έχει η Διοίκησή μας, για τη λειτουργία και την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Μια λειτουργία και αποστολή που υπερβαίνει κατά πολύ τη γραφειοκρατική προσέγγιση. Μια λειτουργία και αποστολή δυναμική, στο πλευρό όλων των πολιτών. Είτε πρόκειται για νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν πράξη το επιχειρηματικό τους σχέδιο, είτε πρόκειται για χρήστες ουσιών συμπολίτες μας. Η Περιφέρεια σε όλες τις περιπτώσεις οφείλει να δρα συλλογικά, συνεκτικά, αποτελεσματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οφείλει να δίνει το παρών σε όλες τις περιστάσεις. Στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα. Όπως είναι η υπόθεση της ουσιοεξάρτησης – της σύγχρονης αυτής πολυπαραγοντικής μάστιγας» συνέχισε η ίδια.
“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό, ρόλο πρωτοβουλιακό, ρόλο παρεμβατικό, ρόλο καθοριστικό”
«Και δεν σταματάμε εδώ» τόνισε η Ρένα Δούρου. «Μέσω του ΠΕΠ Αττικής, χρηματοδοτούμε 9 δράσεις για δομές και υπηρεσίες μείωσης της βλάβης στον τομέα των εξαρτήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ». «Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν περιστασιακές, αποσπασματικές ενέργειες. Συνιστούν ψηφίδες του μεγαλύτερου μωσαϊκού κοινωνικής αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής. Ψηφίδες ζωής και στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Ψηφίδες ενταγμένες σε μια ολιστική στρατηγική κοινωνικής πολιτικής – μιας πολιτικής στην οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό, ρόλο πρωτοβουλιακό, ρόλο παρεμβατικό, ρόλο καθοριστικό. Ρόλο ουσίας και όχι εικόνας και ωραίων λόγων. Ρόλο που δίνει λύσεις στο πεδίο, επί τόπου». «Ρόλο που δεν διστάζει όπως στην περίπτωση του προγράμματος “Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών”, να υπερβεί τα στερεότυπα. Για να σταθεί στο πλευρό των πιο αδύναμων, χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις» σημείωσε η Ρένα Δούρου.
Σχετικά με το «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών»
Πρόκειται για πιλοτικό και καινοτόμο πρόγραμμα για το οποίο συμπράττουν για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2018 και αποσκοπεί στη μείωση της βλάβης για τους χρήστες ουσιών συμπολίτες μας, την αντιμετώπιση των συνεπαγόμενων φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, την προαγωγή της δημόσιας υγείας και την αποφόρτιση των βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας. Χρηματοδοτείται δε εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, με 800.000 ευρώ.