Η κλιματική αλλαγή και τα διακυβεύματα που επιτακτικά θέτει, απαιτούν αποφάσεις και δράσεις σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης: υπερεθνικό, διακρατικό, εθνικό, τοπικό. Και τούτο γιατί πέρα από στενά επιστημονικό ζήτημα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί ξεκάθαρα πολιτικό θέμα, με οικονομικές, κοινωνικές και βεβαίως περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Ειδικότερα σήμερα που ενεργοποιείται επισήμως η ιστορική απόφαση της COP21 πριν από ένα χρόνο στο Παρίσι, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή: εκείνη της κινητοποίησης και της συνέργειας όλων των βαθμίδων διακυβέρνησης -διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών- προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και να γίνουν πράξη οι αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται συντονισμένη δράση και αγώνας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης προκειμένου οι πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι και κοινωνοί εκείνων των αποφάσεων και των ενεργειών που θα αναστρέψουν τη σημερινή, επικίνδυνη πορεία σε βάρος του πλανήτη, σε βάρος του περιβάλλοντος.

Στον αγώνα αυτό, συμβάλλει από την πλευρά της και η Περιφέρεια Αττικής με την απόφασή της να συνεργαστεί με το «The Climate Group» (TCG), στο πλαίσιο της Συμμαχίας των Πολιτειών και των Περιφερειών για το Κλίμα. Το Climate Group αποτελεί τον κυριότερο συνεργάτη της διεθνούς πλατφόρμας «NonStateActorZoneforClimateAction» (NAZCA). Το NAZCA ξεκίνησε τις δράσεις του στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Λίμα (COP20). Η δράση του περιλαμβάνει την ανάληψη πρωτοβουλιών από Δήμους, Περιφέρειες, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς παράγοντες, επιχειρήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση της κοινής γνώμης καθώς και την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.