Συνειδητά και με συνέπεια, στο πλευρό των συμπολιτών μας με αναπηρία, για ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην κοινωνική καθημερινότητα

pananapirikoΗ Περιφέρεια Αττικής εδώ και τέσσερα χρόνια επιχειρεί να υπερασπιστεί και να ενισχύσει τα δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρία, δίνοντας έμφαση, με κάθε τρόπο, στην ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή τους σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε το παρών στο παν-αναπηρικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Την Περιφέρεια εκπροσώπησε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για Θέματα Αναπηρίας, Βιβή Τσαβαλιά.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, καθώς και επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum).

Η πρωτοβουλία είχε ως στόχο να αναδείξει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια. Διατρανώνοντας το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς».

Η Περιφέρεια Αττικής για την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των συμπολιτών μας με αναπηρία σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής

Η Περιφέρεια Αττικής, χωρίς να υποκαθιστά τους αρμόδιους φορείς, υπερβαίνοντας δομικές αδυναμίες και θεσμικές ελλείψεις, στηρίζει δομές για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας συμπολιτών μας με αναπηρία.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει με 24,8 εκατομμύρια ευρώ το έργο 23 Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ώστε να εξασφαλίζουν για τρία χρόνια υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς όφελος των Ατόμων με Αναπηρία. Με την εγκατάσταση διατάξεων σε παραλίες της Αττικής για την αυτόνομη πρόσβασή τους στη θάλασσα. Στηρίζοντας και διοργανώνοντας καθολικά προσβάσιμες πρωτοβουλίες, γιατί ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα όλων μας, χωρίς αποκλεισμούς.

Επίσης η Περιφέρεια Αττικής συνέστησε, για πρώτη φορά, μέσα από διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, μια Μόνιμη Επιτροπή Γυναικών με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, για την καταγραφή των προβλημάτων της ευαίσθητης αυτής ομάδας γυναικών, την ανάδειξή τους και την προώθηση προτάσεων και λύσεων τόσο προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και προς την Κεντρική Κυβέρνηση. Μάλιστα, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα «Γυναίκες με Αναπηρία», με τη συμμετοχή πλήθους συλλόγων, σωματείων, φορέων, κατά την οποία μάλιστα κατατέθηκε «Ψήφισμα για τα Δικαιώματα Γυναικών με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις» που απευθύνθηκε σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμών δράσεων των ΟΤΑ προς όφελος των συμπολιτών μας με αναπηρία.