«Οι τοπικές Αρχές διαθέτουν πιο κατάλληλα μέσα και αποτελεσματικότερα αντανακλαστικά, από τις κεντρικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού»
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετείχε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Οι εργασίες της Επιτροπής διεξάγονται ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κογκρέσου στα τέλη Μαρτίου στο Στρασβούργο. Κατά την παρέμβασή της στο θέμα σχετικά με την Έκθεση του Κογκρέσου για το ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων / μεταναστών, η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για την εκπόνηση μιας συνεκτικής, κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου. Η ίδια υπογράμμισε ότι το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο αποτελεί ένα από τα φαινόμενα που σημαδεύουν τον 21ο αιώνα.
«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύμορφη πρόκληση: την πρόκληση μιας αποτελεσματικής, με δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης, ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο. Μιας πολιτικής που να βασίζεται στις ανάγκες τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και των προσφύγων / μεταναστών. Ανάγκες που στοχεύουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».
«Η υπό εξέταση Έκθεση μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο, ένα πρώτο βήμα μιας σύνθετης και μακράς διαδικασίας σχετικά με το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο που αποτελεί φαινόμενο διαρκείας, το οποίο σημαδεύει την εξέλιξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών», επισήμανε η Περιφερειάρχης.
«Το Κέντρο Logistics της Αττικής αποτελεί μια καλή πρακτική που αναδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος. Αναδεικνύει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως παράγοντα ενίσχυσης της Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, προωθώντας τη συμμετοχή των πολιτών και συμβάλλοντας στη συνειδητοποίηση της κρισιμότητας του ζητήματος αυτού για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών», παρατήρησε η Περιφερειάρχης.
Η ίδια, τέλος, με αφορμή το νέο νόμο της ουγγρικής κυβέρνησης σχετικά με την αυτόματη κράτηση των αιτούντων άσυλο, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των Τοπικών Αρχών μέσα από την άμεση πρόσβασή τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα της ΕΕ για το προσφυγικό / μεταναστευτικό. Και αυτό, όπως παρατήρησε η Περιφερειάρχης, προκύπτει από το γεγονός ότι οι Τοπικές Αρχές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του ζητήματος, διαθέτουν, όπως υπογράμμισαν πολλοί παρεμβαίνοντες, εκπρόσωποι Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης, πιο κατάλληλα μέσα και αποτελεσματικότερα αντανακλαστικά, από τις κεντρικές κυβερνήσεις, στην αντιμετώπιση των σύνθετων θεμάτων που θέτει το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο. «Έτσι θα οικοδομήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στα θέματα υποδοχής και ένταξης των προσφύγων / μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες», είπε, κλείνοντας την παρέμβασή της η Περιφερειάρχης.