Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός:

–       «Έβγαλα το φίδι από την τρύπα με προσωπική ευθύνη, η Κυβέρνηση να κόψει το «κεφάλι» της αναποτελεσματικότητας και της γραφειοκρατίας»

–       Πρόταση για «κούρεμα» των χρεών του Συνδέσμου μετά από διάλογο με τις ιδιωτικές εταιρείες

–       Διασφάλιση των αποδοχών και ρύθμιση του εργασιακού καθεστώτος των συμβασιούχων έργου του ΕΔΣΝΑ

Να «κουρέψει» τα χρέη του προς τις ιδιωτικές εταιρείες επιχειρεί ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής για να είναι βιώσιμος και να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στους διαγωνισμούς για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Την απόφαση αυτή πήρε σήμερα ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ αποδεχόμενη πρόταση του Προέδρου κ. Γιάννη Σγουρού. Στην ατζέντα του διαλόγου θα τεθούν επίσης και οι εν ενεργεία υψηλού κόστους συμβάσεις με στόχο να απομειωθούν τα λειτουργικά έξοδα του φορέα.

Στόχος της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μειωθούν τα χρέη (από το 2008) που αγγίζουν τα 76,2 εκ. € και να μπορεί να προχωρήσει ο Σύνδεσμος χωρίς τα βάρη του παρελθόντος στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις κατασκευές των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Σχετικά με τα χρέη του Συνδέσμου, υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Γιάννης Σγουρός έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ζητώντας να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για την μείωσή τους.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν για δεκαετίες ένα άλυτο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τα 5 εκ. των πολιτών της Αττικής. Μέσα σε 6 μήνες έβγαλα το φίδι από την τρύπα με προσωπική ευθύνη, τώρα η Κυβέρνηση καλείται να κόψει το «κεφάλι» της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας. Καλείται να αποδείξει έμπρακτα, εάν όσα λέει περί στήριξης της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι αληθινά και όχι απλά ευχολόγια. Το ταμείο του ΕΔΣΝΑ είναι μείον, με χρέη που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Και με αρνητικό πρόσημο έργα εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορούν να γίνουν» τόνισε στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ο κ. Σγουρός.

Στην ίδια συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ αναφέρθηκε και στο πολύ σημαντικό ζήτημα των συμβασιούχων έργου του Συνδέσμου που απασχολούνται κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες ζητούν να αναγνωριστεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στον Σύνδεσμο απασχολούνται συνολικά 393 άτομα εκ των οποίων 163 είναι συμβασιούχοι έργου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σγουρός πιθανή απομάκρυνσή τους θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ και στις εργασίες διαχείρισης των απορριμμάτων και θα πρέπει να εξεταστεί ρύθμιση με την οποία θα διασφαλίζονται οι αποδοχές και το εργασιακό τους καθεστώς.