Ο Πολιτισμός και η Ιστορία ενώνουν, δεν διχάζουν

Τα αρμόδια συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν σχετικής απόφασης που ελήφθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο και  ακολουθώντας όλες τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες προχώρησαν σε ανοικτή διαγωνιστική πρόσκληση, με σκοπό δημιουργία ενός «Μνημείου Ελληνισμού και Φιλελληνισμού» στο Πεδίον του Άρεως.

Συνεπώς δεν υπήρχε καμία απευθείας ανάθεση. Η ανάθεση στον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, έγινε κατόπιν ανοικτής διαγωνιστικής πρόσκλησης στα πλαίσια των βραβείων «ΛΗΚΥΘΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής. Η θέσπιση του διαγωνιστικού μέρους των βραβείων «ΛΗΚΥΘΟΣ», ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο προ διετίας περίπου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκαν κι αξιολογήθηκαν καλλιτεχνικές προτάσεις, με στόχο να αποτυπωθεί μέσα από το Μνημείο η έμπρακτη τιμή σε όσους αγωνίστηκαν πριν από 200 χρόνια, για να αποκτήσει η Πατρίδα μας την Ελευθερία της και να συγκροτηθεί το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, καθώς και στους Φιλέλληνες της επανάστασης του 1821.

Η πρωτοβουλία είναι κατά την άποψή μας και ιστορικά τεκμηριωμένη και πολιτικά σωστή, που σε αυτή τη δύσκολη και πολυτάραχη διεθνή συγκυρία, ενισχύει την εθνική συνείδηση και συσπειρώνει τους πολίτες της Πατρίδας μας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θέση ότι η Ιστορία και η Τέχνη οφείλουν να ενώνουν κι όχι να διχάζουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Για το λόγο αυτό και μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν κάποιοι θεσμικοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, σχετικά με την υλοποίηση του εγχειρήματος, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε και ζήτημα σχετικά με το κόστος του μνημείου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αποφάσισε να αναστείλει τις σχετικές διαδικασίες, που νομίμως και διαφανώς πραγματοποιήθηκαν.

Η αναστολή και όχι ματαίωση γίνεται προκειμένου να διεξαχθεί ένας ακόμη πιο ουσιαστικός διάλογος πάνω στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί, ή να αναδειχθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι πίσω από τις αντιρρήσεις αυτές, πιθανόν βρίσκονται ιδεοληψίες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η ευαισθησία και η πολιτική εν-συναίσθηση του Περιφερειάρχη Αττικής δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να χρησιμοποιήσει μια εθνική πρωτοβουλία ιστορικής μνήμης και τιμής, σε αφορμή για διχασμό των πολιτών και εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων.

Η Ιστορία και ο Πολιτισμός ενώνουν, δεν διχάζουν.