Ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας – ως επί το πλείστον σε ιστοσελίδες – σχετικά με την απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αγορά ιδιόκτητου κτιρίου από την Περιφέρεια Αττικής, ενημερώνουμε ότι:

  1. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σπάζοντας ένα ταμπού δεκαετιών, επιχειρεί και είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που το πράττει αυτό με συστηματικό τρόπο και με διαφανείς διαδικασίες, να θέσει τέλος στο ανεξέλεγκτο καθεστώς κερδοσκοπίας που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τη στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών. Κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα που επί δεκαετίες κερδοσκοπούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, νοικιάζοντας σε πολύ υψηλές τιμές στο Δημόσιο ακίνητα χαμηλής ποιότητας και λειτουργικότητας. Κόντρα σε όλους όσοι δεν θέλουν να ξεβολευτούν.
  2. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκε αναγκασμένη να καταβάλλει ετησίως ενοίκια ύψους 7.5 εκατομμυρίων για πάνω από 30 διάσπαρτα κτίρια σε πολλά σημεία της Αττικής – ενοίκια που πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες. Παράλληλα η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών λειτουργεί σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, συντηρώντας έναν Γολγοθά γραφειοκρατίας.
  3. Τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον ζήτησε η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και τον πρόβλεψε ήδη στις διαδικασίες του Διαγωνισμού. Παρότι αυτό δεν προβλεπόταν από τον νόμο και δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα σε κάποια από τις συμβάσεις αγοράς δημοσίων κτιρίων σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που μετά από την επιμονή της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να γνωμοδοτήσει επί αγοράς ακινήτου δημοσίου φορέα. Με άλλα λόγια, κανείς δημόσιος φορέας στο παρελθόν δεν απευθύνθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νομιμότητα αγοράς ακινήτου. Μάλιστα η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επέμεινε στην ανάγκη ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ το ίδιο, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δήλωνε αναρμοδιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ακριβώς χάρη στην επιμονή της Διοίκησης της Περιφέρειας κατέστη δυνατός ο έλεγχος σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Άρα η Περιφέρεια είναι η επισπεύδουσα για τον έλεγχο και όχι άλλοι φορείς. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπομνηματιστεί η κρισιμότητα της απόφασης από μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά το πρώτιστο μέλημα που πρέπει να έχουν οι δικαστές και οι φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον. Η συγκεκριμένη απόφαση του 6ου Τμήματος είναι ενδιάμεση και όχι οριστική απόφαση. Όλες οι άλλες αιτιάσεις που προβλήθηκαν κατά της διαδικασίας (π.χ. κατά της επιλογής της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να αγοραστεί κτίριο εκτός του κέντρου των Αθηνών για λόγους αποκέντρωσης, κ.α.) απορρίφθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Απέμεινε ένα ζήτημα πρωτίστως διαδικαστικής χροιάς, σχετικά με την υποβολή της αιτιολόγησης από την ίδια την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και όχι μέσω εξουσιοδότησης του προέδρου της.
  4. Ως προς τα οικονομικά μεγέθη της αγοράς, οφείλει να σημειωθεί το εξής: η τιμή αγοράς του προς αγορά κτιρίου ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται σε περίπου 1.100 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Ενώ η συνηθισμένη τιμή σε ανάλογες περιπτώσεις ανέρχεται σε τουλάχιστον 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ουδείς λοιπόν νομιμοποιείται να αφήνει υπονοούμενα για διαδικασίες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος από τη στιγμή μάλιστα που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μπορεί να κρίνει στη βάση της δικής της εμπειρίας το πόσο στοιχίζει ένα τετραγωνικό μέτρο σπιτιού. Πολλώ δε μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για ένα κτίριο που θα παραδοθεί σε άρτια οικοδομική κατάσταση, με πλήρη διαμόρφωση και με βαρύ ηλεκτρομηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
  5. Η Περιφέρεια Αττικής με απόλυτο σεβασμό στην αποστολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη Δικαιοσύνη, θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της απόφασης, δίνοντας τεκμηριωμένα τη ζητούμενη, από τη συγκεκριμένη απόφαση, απαραίτητη αιτιολόγηση.