Σε άρθρο της στην Αυγή της Κυριακής με τίτλο «Μεγάλη πρόκληση, κρίσιμο στοίχημα», η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, τονίζει την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στα αδιέξοδα και τα Μνημόνια. «Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και δύσβατος. Χρειάζεται να ανασκουμπωθούμε, να αφήσουμε τις θριαμβολογίες και να εργαστούμε για τη ρήξη με το χθες των πολλαπλών παθογενειών, για να φθάσουμε στο παρόν και το μέλλον μίας σχεδιασμένης ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του τόπου», επισημαίνει η ίδια.
«Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;»
«Ένα παλιό σύνθημά μας είναι εξαιρετικά επίκαιρο και πλέον μας εγκαλεί: ‘Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;’». «Πλέον από θέση εξουσίας, χωρίς επιτροπεία, χωρίς δικαιολογίες αβελτηρίας ή / και αδράνειας, πρέπει να το κάνουμε πράξη. Να αναλάβουμε την ευθύνη. Να συγκρουστούμε με παγιωμένες αντιλήψεις και να κάνουμε τις αναγκαίες υπερβάσεις», υπογραμμίζει η Περιφερειάρχης κάνοντας λόγο για «αγώνα δημοκρατίας που τον χρωστάμε στην παράδοση του προοδευτικού χώρου, στις προσδοκίες των πολιτών και στο μέλλον των παιδιών μας».
Η Ρένα Δούρου περιέγραψε το κρίσιμο στοίχημα της περιόδου που διανύουμε, της εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε όλοι, να λειτουργήσουμε με εκείνους τους τρόπους που θα διασφαλίζουν ότι οι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, αν και χωρίς δημοσιονομικό κόστος, πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν».
Η Περιφέρεια Αττικής διεκδικεί απόκτηση μητροπολιτικού χαρακτήρα, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους
Παράλληλα, η Περιφερειάρχης τονίζει πως η Περιφέρεια Αττικής εδώ και τέσσερα χρόνια, διεκδικεί τον σύγχρονο ρόλο μίας ευρωπαϊκής Περιφέρειας, στο μέτρο και τον βαθμό των δυνατοτήτων της, αφού όπως σημειώνει «δεν έχουν επιλυθεί δομικά θεσμικά ζητήματα από τον νόμο Κλεισθένη και δεν έχουν προωθηθεί οι μεταρρυθμίσεις εκείνες στην κατεύθυνση της περιφερειοποίησης (regionalization)». «Μέσα από την απόκτηση μητροπολιτικού χαρακτήρα, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους (όπως ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρή αυτοδιοικητική παράδοση). Με στόχο να αντιμετωπιστεί, αφενός η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων και αφετέρου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως μοχλός ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».
Η ίδια αναφέρεται στα «απτά αποτελέσματα στο επιχειρηματικό πεδίο», με προτεραιότητα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων. Μεταξύ άλλων:
- Μέσα από συνέργειες με φορείς όπως το ΕΒΕΑ και το EnterpriseGreece στηρίζουμε τη συμμετοχή startuppers σε σημαντικά διεθνή φόρα, από το DLDInnovationFestival στο Τελ Αβίβ έως το Slush στο Ελσίνκι. Χρηματοδοτούμε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.
- Επιχειρούμε, έστω και με ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο, να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, στις νέες τεχνολογίες. Στο νέο επιχειρείν με όρους αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής. Ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής εντάσσεται και σειρά πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Αττικής, σε συνέργεια με τους Δήμους και με τους φορείς ιδιωτικής και δημόσιας επιχειρηματικότητας, σε σχέση με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης.
- Η Περιφέρεια διαθέτει από το ΠΕΠ Αττικής, α) 132 εκατομμύρια ευρώ για την επιχειρηματικότητα και β) 29 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας για την υλοποίηση της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον τομέα της επιχειρηματικότητας, η Περιφέρεια Αττικής μετέχει με 50 εκατομμύρια στο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ» (που αφορά στη βελτίωση της δανειοληπτικής ικανότητας ΜμΕ), εκχωρεί 55 εκατ. σε συμπράξεις Δήμων της Περιφέρειας για την υλοποίηση δράσεων επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο. Ενώ παράλληλα ενισχύουμε με 6,7 εκατ. συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters).