Healthy Cities in times of pandemic: protecting communities and building back better

Διαδικτυακό Συνέδριο, 8–10 December 2020

Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυροποιεί το ρόλο της τόσο στο ελληνικό γίγνεσθαι όσο και στο ευρωπαϊκό»

Ολοκληρώθηκαν χθες με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το οποίο λόγω των συνθηκών διενεργήθηκε διαδικτυακά με την συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις Γεωγραφικές Περιφέρειες του Π.Ο.Υ.

Η παρουσία του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο Συνέδριο ήταν ιδιαίτερα σημαντική, με 70 συμμετοχές πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών από όλη την χώρα, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κ. Γιώργο Πατούλη.

Το βασικό θέμα του Συνεδρίου ήταν οι Υγιείς Πόλεις στον καιρό της πανδημίας και ο ρόλος που διαδραματίζει  η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρο τον κόσμο στην αντιμετώπιση της κρίσης και την υποστήριξη των πολιτών.

Το Συνέδριο έληξε με την αποδοχή μιας πολιτικής Διακήρυξης, με την οποία οι Δήμαρχοι δεσμεύονται να υποστηρίξουν την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας 2020-2025  με θέμα “United Action for Better Health in Europe”, «Ενοποιημένη Δράση για καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη» , το οποίο προβλέπει 4 τομείς στους οποίους θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

  • Η Ψυχική Υγεία
  • Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας
  • Η ευρωπαϊκή ατζέντα για τους εμβολιασμούς μέχρι το 2030
  • Υγιέστερες συμπεριφορές που συμπεριλαμβάνουν και στοιχεία της παιδείας και της παράδοσης.

Με αφορμή τις εργασίες του Συνεδρίου και την ελληνική συμμετοχή, ο Πρόεδρος του Δικτύου κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, δήλωσε: «Η Τοπική αυτοδιοίκηση αναγνωρίζεται σε όλο τον πλανήτη ως ο πολιτικός φορέας που στέκεται ως ο άμεσος αρωγός στους πολίτες, ο,τι και αν συμβεί. Αυτή η κρίση που διανύουμε μας έδειξε και μας έμαθε πολλά. Κυρίως, μας έδειξε τα κενά που έχουμε στα συστήματά μας και μας κάνουν λιγότερο αποτελεσματικούς και ευάλωτους στο απρόσμενο. Μας δίδαξε ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε καταστροφές. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια για τις πόλεις πουθενά στον πλανήτη. Κερδισμένες θα βγουν οι χώρες και οι πόλεις που θα διδαχθούν από τον τρόπο που αντιμετώπισαν την υγειονομική κρίση και τα μέτρα που χρειάστηκε να πάρουν. Από τις θεσμικές αλλαγές που θα χρειαστεί να θεσμοθετήσουν, από τις μόνιμες δομές που θα χρειαστεί να δημιουργήσουν, από τις συνεργασίες που θα χρειαστεί να καθιερώσουν και γενικά από όλα τα μέτρα που χρειάστηκε ταχύτατα να υιοθετήσουν για να μειώσουν τον κίνδυνο της ανθρώπινης καταστροφής. Σε αυτό το Συνέδριο αναδείχθηκε περίτρανα ο ρόλος των Πόλεων, των Περιφερειών, των τοπικών αρχών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζοντας ακόμη περισσότερο την συμβολή τους με αιχμή τις Υγιείς Πόλεις, έδωσε το παρόν στο Συνέδριο με όλη του την ηγεσία όχι μόνον από την Ευρώπη αλλά και με εκπροσώπους από άλλες Ηπείρους. Η Διακήρυξη που υπογράφηκε με την λήξη του Συνεδρίου, αναγνωρίζει ακόμη περισσότερο τον ρόλο των πόλεων στα θέματα Υγείας. Ελπίζουμε όλοι να βγούμε γρήγορα από την κρίση τώρα που έχουμε όπλα στα χέρια μας για να καταπολεμήσουμε τον ιό. Οι πόλεις του Ελληνικού Δικτύου και οι Περιφέρειες, θα ανταποκριθούν άμεσα στο κάλεσμα για την εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για το εμβόλιο, συντασσόμενοι με την υπογραφείσα Διακήρυξη. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Ελληνικής αποστολής που με την ενεργό παρουσία τους έδωσαν ένα δυναμικό παρόν και ανέδειξαν την Χώρα μας ως ένα σημαντικό μέλος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στον χώρο της Υγείας.  Τέλος, να ευχηθώ στον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Ανδρέα Λεωτσάκο και στην Συντονίστρια Υγιών Πόλεων κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, καλή επιτυχία για τις θέσεις που κατέλαβαν».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης  Dr Hans Henri P. Kluge, στο κλείσιμο του Συνεδρίου αναφέρθηκε εκτενέστατα στον σημαντικό ρόλο των πόλεων στην διαχείριση των κρίσεων και τόνισε ότι μετά την πανδημία, τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Οι πόλεις επανακαθορίζουν τον ρόλο τους και έχουν να παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο μέλλον όσο αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, στην ανθεκτικότητα, την βιωσιμότητα, την ίση πρόσβαση των πολιτών.

Στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και Συνάντηση Εργασίας των Εθνικών Συντονιστών των 32 Εθνικών Δικτύων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Π.Ο.Υ., την οποία οργάνωσε και συντόνισε η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, συντονίστρια Υγιών Πόλεων του Ελληνικού Δικτύου. Στην συνάντηση ελήφθησαν ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις για την εξέλιξη των Εθνικών Δικτύων και την περαιτέρω εξέλιξη τους.

Στο Συνέδριο έλαβαν χώρα δύο σημαντικές εκλογές που αφορούν την παρουσία του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στον Ευρωπαϊκό χώρο του Π.Ο.Υ. Επελέγη από τον Περιφερειακό Δ/ντή του Π.Ο.Υ. Ευρώπης ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Ανδρέας Λεωτσάκος, ως μέλος της νεοσύστατης Πολιτικής Επιτροπής που θα συνεργάζεται με τον εκάστοτε Περιφερειακό Διευθυντή για την πολιτική κατεύθυνση των Δικτύων Υγιών Πόλεων και επαναπροτάθηκε και εξελέγη για πέμπτη συνεχή φορά η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Π.Ο.Υ (Advisory Committee) για τα Εθνικά Δίκτυα Υγιών Πόλεων.

Ιδιαίτερη επαινετική αναφορά έκανε στο Ελληνικό Δίκτυο και η Dr Maha El Adawy, Director, Health Protection and Promotionαπό το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναφέρθηκε στην επίσκεψη αποστολής που είχε διοργανώσει το Γραφείο της τον περασμένο Ιανουάριο στο οποίο μετείχαν και ο Υφυπουργός Υγείας του Ιράν με αρκετούς αξιωματούχους προκειμένου να γνωρίσουν στην πράξη την λειτουργία ενός Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Το Συνέδριο κάθε ημέρα παρακολουθούσαν 1000-1500 Σύνεδροι από 54 Χώρες, 38 ευρωπαϊκές και 16 από άλλες Ηπείρους.

Το Ελληνικό Δίκτυο, εκτός των προηγουμένων συμμετείχε με  παρουσίαση του Δικτύου και της λειτουργίας του στην ειδική ενότητα για τα Εθνικά Δίκτυα, με την κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, και με παρουσιάσεις Καλών Πρακτικών των Δήμων:  Αλεξανδρούπολης,κ. Τριάδα Τσακιρούδη, Παλαιού Φαλήρου, Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αρκουμάνης, Ασπροπύργου, Γενικός Γραμματέας κ. Ευστάθιος Ρεστέμης, Φαρκαδόνας, Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού, κ. Κωνσταντίνος Ασίκης.

Με πολιτικές δηλώσειςσυμμετείχε ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την Αντιδήμαρχο κ. Βασιλική Τσώτου.

Στην Διαδικτυακή Έκθεση Τέχνη και Υγεία συμμετείχαν με έργα τους οι Δήμοι: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Πυλαίας Χορτιάτη και Αλεξανδρούπολης.

Το Συνέδριο έληξε με την ευχή όλων το επόμενο να γίνει δια ζώσης.

Eπισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες

photo eddypy 2.jpg JPG 374,33 KB19/08/21 08:05:58
photo edippy 1.png PNG 825,10 KB19/08/21 08:06:01