Η Περιφέρεια Αττικής τιμά τον κορυφαίο εκπρόσωπο του δημοτικού μας τραγουδιού Γιώργο Παπασιδέρη με ένα διαδικτυακό αφιέρωμα – πολιτιστική προσφορά προς τη φιλόμουση, την εκπαιδευτική και την καλλιτεχνική κοινότητα, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας.

Το αφιέρωμα, πουεντάσσεται στο πλαίσιο των ιδιαίτερα επιτυχημένων διαδικτυακών πολιτιστικών δράσεων της Περιφέρειας Αττικής, θα μεταδοθεί από το κανάλι YouTube της Περιφέρειαςτην Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 18.00 και μετά την πρεμιέρα του θα είναι διαθέσιμο ελεύθερα για εκπαιδευτική και καλλιτεχνική χρήση απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα και τη Διασπορά.

Πρόκειται για μία δίωρη συναυλία με αντιπροσωπευτική επιλογή από τα σημαντικότερα τραγούδια του Γιώργου Παπασιδέρη, πλαισιωμένα από την αναλυτική παρουσίαση και αποτίμηση της ζωής και του έργου του, σε κείμενα και καλλιτεχνική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.

Διακεκριμένοι μουσικοί και εξαιρετικοί τραγουδιστές καταθέτουν τις δικές τους ερμηνείες, με απόλυτο σεβασμό στην  παραδοσιακή σύνθεση της ορχήστρας, στις τεχνικές παιξίματος και στον τρόπο τραγουδιού, ώστε να είναι όσο το δυνατόν εγγύτερα στο ύφος και το ήθος του κορυφαίου Σαλαμίνιου βάρδου.

Η ορχήστρα αποτελείται από το συγκρότημα του γνωστού δεξιοτέχνη στο κλαρίνο, μουσικολόγου και διδάσκοντος στο ΕΚΠΑ Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου, που συνεργάζεται με τους δεξιοτέχνες μουσικούς Βασίλη Αθανασιά (βιολί), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι),  Αλέξανδρο Σωτήρχο (λαούτο) και Μιχάλη Μπακάλη (κρουστά).

Τον «απόηχο» της φωνής του Γ. Παπασιδέρη μεταφέρουν στη συναυλία ο παλαίμαχος Μεγαρίτης τραγουδιστής και παλιός συνεργάτης του Σπύρος Μπερδελής, ο Σπύρος Μπρέμπος, (που ερμηνεύει, με τη συνοδεία στο βιολί από τον γιό του Νικόλα, τα αρβανίτικα τραγούδια του Παπασιδέρη), καθώς και οι εξαιρετικοί δημοτικοί τραγουδιστές Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Άρης Ντίνας και Μανώλης Καπετανάκης. Επίσης, συμμετέχει ο Κουλουριώτης τραγουδιστής Νότης Θαλασσινός, πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Γ. Παπασιδέρη και Μίμη Ανδριανού» της Σαλαμίνας.

Ο Γιώργος Παπασιδέρης γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1902 και αποτελεί μοναδική παρουσία στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού ως ο τραγουδιστής-σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, ενός ήθους ξεχωριστού. Από το 1928 (που έκανε τις πρώτες του ηχογραφήσεις) και για περίπου μισόν αιώνα (μέχρι τον θάνατό του το 1977), υπηρέτησε τη μουσική μας παράδοση μέσα από τις κλασικές-ιστορικές ερμηνείες του που καθιέρωσαν μιαν ολόκληρη «σχολή».

Στη διάρκεια της καριέρας του επισκέφθηκε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καταφέρνοντας να διασώσει από την αφάνεια εκατοντάδες παλιά δημοτικά τραγούδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε χωριό που επισκεπτόταν τον φιλοξενούσαν οι άνθρωποι του τόπου, με τους οποίους συζητούσε και κατέγραφε τα δημοτικά τους τραγούδια τα οποία εν συνεχεία ηχογραφούσε.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους οργανοπαίκτες της παραδοσιακής μουσικής, ενώ παρέμεινε ενεργός και εξαιρετικά παραγωγικός μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Παρόλη την τεράστια επιτυχία του στον χώρο της δισκογραφίας, ο Παπασιδέρης δεν αποκόπηκε ούτε στιγμή από τις ρίζες του. Πάντοτε επέστρεφε στον γενέθλιο τόπο του συμμετέχοντας ενεργά με τους συμπατριώτες του στα τοπικά πανηγύρια και τις γιορτές και το παρατσούκλι ο «Κουλουριώτης» τον συνόδευε σε όλες του τις περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα.

Γι’ αυτόν τον λόγο και η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε το συγκεκριμένο αφιέρωμα να μαγνητοσκοπηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σαλαμίνα. Επιβεβαιώνοντας ότι το έργο και η μεγάλη προσφορά του Γιώργου Παπασιδέρη εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εμπνέει, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο όπου είναι σημαντικό ν’ ανατρέχουμε και ν’ αντλούμε δύναμη από πρόσωπα και αξίες που αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς για τη ζωή και την τέχνη, για τον ελληνικό πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των προβών και της εκδήλωσης τηρήθηκαν αυστηρότατα από την Παραγωγή όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αρχής Πολιτικής Προστασίας.

Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες

IMG-3e27b0e070ce74513d9d530a7359a9a7-V.jpg JPG 187,60 KB19/08/21 08:19:49
IMG-73ddc8925f47606074e44a172c3e1917-V.jpg JPG 215,54 KB19/08/21 08:19:50