Επιστολή-παρέμβαση προς τους αρμόδιους Υπουργούς απέστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε σχέση με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κατάργηση, με το ν.4354/2015, της αποζημίωσης των υπαλλήλων των Περιφερειών της χώρας αλλά και των υπαλλήλων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, διεξαγωγή, υποστήριξη, έλεγχο και εποπτεία της διαδικασίας εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών, καθώς και των μελών και γραμματέων των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών που συγκροτούνται από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι εξεταστές απέχουν πανελλαδικά από τη διενέργεια των εξετάσεων αυτών εκτός ωραρίου εργασίας τους από τις 07/03/2016, αφού προηγουμένως και σε ένδειξη καλής θέλησης στην προσπάθεια της διοίκησης για εξεύρεση λύσης, παρείχαν χωρίς αποζημίωση τις υπηρεσίες τους από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου έως και τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η πολυήμερη διακοπή της διενέργειας των εξετάσεων για άδεια οδήγησης λόγω της αποχής, έχει προκαλέσει πολλαπλές σοβαρές συνέπειες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αναιρώντας το δικαίωμα τους να λάβουν ή να επεκτείνουν την υφιστάμενη άδεια οδήγησης τους, εμποδίζοντας τους να ασκήσουν το δικαίωμα τους στην αναζήτηση εργασίας για την οποία είναι προαπαιτούμενο η κατοχή άδειας οδήγησης, σε βάρος επαγγελματικών τομέων όπως διεθνείς μεταφορές, μεταφορείς επικίνδυνων εμπορευμάτων, εκπαιδευτές οδηγών κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής με αίσθηση ευθύνης απέναντι στο σύνολο των πολιτών, και αφού παρά τις επίμονες προσπάθειες της δεν είχε εξευρεθεί λύση, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την επανέναρξη της διαδικασίας εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα και μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Καθορίστηκε με σχετική απόφαση με ισχύ από τις 20/04/2016, ως ώρα έναρξης των πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών για την Περιφέρεια Αττικής η 1.00 μ.μ.

Ειδικότερα, με επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη καθώς και την Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Περιφερειάρχης τονίζει εκ νέου την ανάγκη άμεσης παρέμβασης στο κανονιστικό πλαίσιο με τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών και της αποζημίωσης των εργαζομένων εξεταστών – υπαλλήλων και στη λογική της αναβάθμισης της διαδικασίας εξέτασης των υποψήφιων οδηγών με περισσότερη διαφάνεια, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση και με έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι ανάλογα προβλήματα έχουν προκληθεί και στον τομέα λειτουργίας των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών που συγκροτούνται και λειτουργούν στις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών, εξαιτίας της κατάργησης με την ίδια διάταξη, της αποζημίωσης των ιατρών / μελών τους και των υπαλλήλων / γραμματέων τους. Στην ίδια κατεύθυνση, με την επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη να αντιμετωπισθεί το ζήτημα, είτε με την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να διασφαλιστεί η απαιτούμενη αποζημίωση των μελών και των γραμματέων των ΔΙΕ, είτε εναλλακτικά να εξεταστεί η δυνατότητα άμεσης τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας με απλούστευση της διαδικασίας, χωρίς όμως «εκπτώσεις» στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί μονόδρομο για την οριστική επίλυσή του, καθώς το ζήτημα της ασφάλειας της ζωής των πολιτών στους δρόμους είναι ένα αγαθό αδιαπραγμάτευτο και το δικαίωμα των συμπολιτών μας στην οδήγηση χωρίς να ταλαιπωρούνται είναι αναφαίρετο.